Kan børn i alderen 9 til 11 år lære om avanceret videnskab som kvantefysik og elektromagnetisme? Ja, naturligvis …
– Børn er faktisk bedre stillede end mange voksne. Børnene har ikke mange års skolegang bag sig, så deres verdensbillede er ikke fasttømret, som det er hos os voksne. Se bare på børnenes lege. Her kan alt lade sig gøre, siger Ulrich Busk Hoff.
Til dagligt arbejder Ulrich Busk Hoff som seniorrådgiver ved Institut for Fysik på Danmarks Tekniske Universitet. Og så er han sammen med forfatteren Jan Egesborg ophavsmand til bogserien om kvantefysikeren Finn Foton, der i fem billedbøger har forklaret børn – og deres forældre – om avanceret videnskab og forskning. Senest er bogen ’Finn Foton og kvantecomputeren’, hvor mekanismerne bag en kvantecomputer bliver forklaret i børnehøjde.

Et tilfældigt møde
At Ulrich Busk Hoff kan skrive børnebogsforfatter til Finn Foton på cv’et, bunder i et tilfælde. I anden sammenhæng kontaktede Jan Egesborg Institut for Fysik. Det ene tog det andet, og pludselig var Finn Foton og ambitionerne om skæv formidling af naturvidenskab i støbeskeen.
Inspirationen udspringer blandt andet af den hverdag, som Ulrich Busk Hoff og hans kolleger møder, når de bliver spurgt, hvad de egentlig arbejder med.
– I første bog vil Finn gerne fortælle sine venner om kvantefysik, men hver gang han taler, begynder folk at tænke på kaffe og kage. De får simpelthen en film for øjnene. Det er taget direkte ud af mine egne oplevelser.
– Jeg tror, at vi som forskere skal blive meget bedre til at forklare vores arbejde på forskellige måder, og på den måde hjælpe med at fjerne den berøringsangst, der er over for eksempelvis kvantefysik. Med Finn Foton vil vi trække naturvidenskaben ned på jorden i et gakket format, og skabe fortællinger der både er lærerige og underholdende, siger Ulrich Busk Hoff.
Kunst og naturvidenskab hånd i hånd
Men på trods af, at det er Ulrich Busk Hoff, der har den videnskabelige ekspertise, er det for simpelt at sige, at han er den videnskabelige dirigent bag Finn Foton. Det er nemlig helt afgørende for forfatterne, at det er et fuldstændig ligebyrdigt samarbejde, hvor videnskaben og den gode fortælling vejer lige tungt.
– Vores proces begynder med, at jeg holder et foredrag for Jan om det emne, vi vil beskæftige os med.
Herefter tygger Jan Egesborg materialet igennem og kommer med et udkast til en fortælling. Derfra handler det ifølge Ulrich Busk Hoff om i fællesskab at balancere historien og det videnskabelige indhold, så tingene går op i en højere enhed.
– Som forsker synes jeg selvfølgelig alle detaljerne er vigtige, men der skal skæres ind til benet. Ellers dør fortællingen, og så kommer læseren til at drømme om kaffe og kage.
For forfatterne handler samarbejdet om at smelte naturvidenskaben og kunsten sammen og lade fagene samarbejde.
– Historisk set har naturvidenskaben og kunsten været tæt knyttet til hinanden. . Det samme vil vi gerne gøre med vores projekter, for vi mener, at kunsten er med til at gøre naturvidenskaben relaterbar, siger Ulrich Busk Hoff.

Her er håbet, at Finn Foton kan skabe en bredere udsigt.
– Vi håber, at børnene kommer til at tænke over, at verden er større – og kan være anderledes – end den verden, de ser til daglig, siger Ulrich Busk Hoff.
Samtidig håber forfatterne, at Finn Foton kan gøre børnene nysgerrige og lægge op til, at børn og forældre får en snak om naturvidenskab.
– Vi håber, at børnene stiller mange spørgsmål. Og meget gerne spørgsmål, som forældrene har svært ved at svare på, siger Ulrich Busk Hoff.
’Finn Foton og kvantecomputeren’ udkom i februar på forlaget Fahrenheit.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
