Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Hans Bonde: Kønsbaseret selektion på danske universiteter er lovstridig og unødvendig

Hans Bonde retter skarp kritik mod særbehandling af kvinder på landets universiteter

– Kvinders aktive deltagelse på alle niveauer i det moderne samfundsliv er et absolut gode, der kan gøre hele samfundet klogere og rigere […] Bestræbelserne for kvinders øgede engagement skal blot foregå ud fra redelige argumenter og virkemidler.

Sådan skriver Hans Bonde i det indledende afsnit i sin nye bog “Vi vil have vores fair andel! På vej mod fifty-fifty-kulturen”, som han lige har udgivet sammen med statistikkyndig epidemiolog Torsten Skov. I bogen retter de skarp kritik af de argumenter og virkemidler inden for positiv særbehandling, som forfatterne mener, universiteterne har praktiseret i en årrække.

Tvungen fifty-fifty-fordeling

– Der skabes en mistanke i det øjeblik, man kan konstatere, at kvinder ikke i samme grad som mænd er professorer. Blot ved at konstatere at resultatfordelingen ikke er 50/50, taler man om “skæve tal”. Men det er en værdi, der lægges ind i tallene, for i sig selv siger de jo intet om, at der er foregået diskrimination, eller om der er helt andre faktorer på spil – som forskellige livsvalg, siger Hans Bonde. 

Det er eksempelvis forskningsprogrammer som Lehmann, FREJA og YDUN, Hans Bonde retter kritik mod. Alle samme puljer, som er målrettede kvindelige forskere. Det er lovstridigt at selektere mænd fra ved opslag af midler, siger Hans Bonde. 

– Mænd har ikke en chance for at få stillinger eller bevillinger gennem disse programmer. Men man må ikke på forhånd selektere via køn jævnfør Ligebehandlingsloven i Danmark og EU-lovgivningen. I særlig grad ikke, når det gælder opslag af offentlige midler, uddyber han.

Lige nu er Lehmann-programmet op til debat, fordi regeringen vil femdoble programmet fra næste år trods eksperters juridiske advarsler. 

Kvindelig elitepolitik

Går man ind og kigger på progressionen fra nyansatte adjunkter til henholdsvis nyansatte lektorer og professorer, så foregår udskiftningen i det forventede tempo. Det skriver Hans Bonde i bogen. Han påpeger, at der ikke foregår diskrimination i forhold til kvinders karrieremuligheder inden for forskning. Tværtimod tyder alt på en igangværende positiv særbehandling af kvinder. Således er der i dag en næsten dobbelt så stor chance for en kvindelig ansøger for at opnå et adjunktur eller et lektorat og også en langt større chance ved professorater, argumenterer han.

– Men der ligger et problem et andet sted. Der er rigtig mange kvinder, der aldrig kommer fra ph. d til adjunktur. De risikerer at gå i ti år til en lav løn uden at vide, om de får en fast stilling. Hvis man skulle sætte ind, så skulle man måske gøre noget ved unge kvinders – og unge mænds – vilkår, siger han.

Han tilføjer, at kvinder på ph. d.-niveau ofte ender med at søge over i industrien eller den offentlige sektor med bedre jobsikkerhed og højere løn. Ultimativt er det derfor universiteterne, der taber på den svære overgangsperiode fra løst- til fastansat. 

Forskning er den sektor, der for alvor har rykket i retning af kvindefavorisering. Den er på mange måder blevet en inspirationskilde for andre sektorer

Når fokus er på at få kvinder i topstillinger på universiteterne, bliver kønskampen hurtigt fokuseret på eliten, siger Hans Bonde.

– Den moderne feminisme har på universiteterne har udviklet sig til en kvindelig elitepolitik. Man tager udgangspunkt i de trængsler, som unge kvinder har i tidligere karriereforløb, og bruger dem som rampe til at kræve professorater til kvindelige lektorer. Det er en politik, der alene gavner dem øverst i hierarkiet, uddyber han.

Universiteterne kritiseres især 

I sin nye bog dedikerer Hans Bonde kapitler til både kunst, film, ledelse og politik. Men den første og længste del omhandler forskning. 

– Forskning er den sektor, der for alvor har rykket i retning af kvindefavorisering. Den er på mange måder blevet en inspirationskilde for andre sektorer. Det er utrolig trist, at det sted, man burde søge mod søg objektivitet, er blevet det sted, der er mest ideologisk i relation til feminismen, siger han.

Det kan give dårligere serviceydelser at vælge potentielt mindre egnede kandidater, mener han. Samtidig risikerer mændene diskrimination, og kvinderne kan i sidste ende blive anset som et B-hold, som får poster kva deres køn.

– Jeg vil godt understrege, at jeg opfatter mig selv som en kvindefrigørelses-mand. Et af mine stærkeste motiver er, at jeg ønsker, at kvinder skal behandles som statsborgere og ikke som kønsvæsener i en parallelkultur, afrunder han.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.