Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Her er videnskabsfilmene på CPH:DOX

Den danske filmfestival præsenterer det største videnskabsprogram i festivalens historie.

Foto fra filmen 'Carbon – An Unauthorised Biography, der bliver viser på CPH:DOX. Foto: CPH:DOX

Filmfestivalen CPH:DOX har onsdag præsenteret det største program i festivalens historie.

– Videnskaben og dens rolle for vores samfund udgør et helt centralt fokuspunkt for CPH:DOX. Det har vi understreget med valget af årets åbningsfilm – den danske ‘Into the Ice’, som i sin kerne er en film om forskningens væsentlighed, siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX, i en pressemeddelelse.

I åbningsfilmen undersøger et hold forskere, hvor hurtigt indlandsisen på Grønland smelter.

– Vi er stolte over at præsentere et stort science-program, der taler direkte ind i de allervigtigste dagsordener i den aktuelle samfundsdebat. Det gælder blandt andet klima- og biodiversitetskrisen, håndteringen af coronakrisen, masseovervågning og den eskalerende brug af kunstig intelligens, siger Niklas Engstrøm.

Foto fra filmen ‘The North Drift’ af Steffen Krones. Foto: CPH:DOX

CPH:DOX løber i år af stablen fra 23. marts til 3. april i København. ’Into the Ice’ bliver vist 21. marts. CPH:DOX viser desuden film i 20 kommuner, og i perioden 1.-10. april vil publikum kunne streame udvalgte film på CPH:DOX.

Som noget nyt lancerer CPH:DOX en Science-biograf og en festivalscene dedikeret til debatter og talks med fokus på forskning og videnskab. Det samlede program for festivalen bliver offentliggjort 1. marts. Her begynder også billetsalget.

CPH:SCIENCE

Science-programmet er skabt i samarbejde med Ingeniørforeningen IDA, Nationalmuseet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og CBS. CPH:DOX oplyser, at filmene vil blive sat i perspektiv af blandt forskere og filmskabere.

En ny natur (Esther Elmholt, Danmark, Verdenspremiere)

Fire markante, danske forskere og en kunstner kæmper på hver deres måde for at afbøde den menneskeskabte masseuddøen og forstå, hvordan menneskets jagt på velstand kan føre til et økologisk kollaps.

A.I. at War (Florent Marcie, Frankrig/Irak/Syrien/Malaysia)

Hvad kan kunstig intelligens fortælle os om de mørkeste sider af menneskeheden? Et filosofisk og paradoksalt menneskeligt eventyr med en robot som rejsekammerat, og med lyspunkter i mørket.

How to Survive a Pandemic (David France, USA)

Den anerkendte instuktør David France dokumenterer den utrolige historie om verdens største sundhedsvidenskabelige projekt: Udrulningen af corona-vaccinen.

Carbon – An Unauthorised Biography (Daniella Oretega & Niobe Thompson, Australien/Canada, International Premiere)

Den spektakulære og overraskende uortodokse biografi om carbon, det mest misforståede element på Jorden.

Going Circular (Richard Dale, Holland)

Vor tids økonomiske, sociale og klimamæssige kriser tvinger os til at gentænke globale paradigmer ved at respektere planetens begrænsede ressourcer. Fire banebrydende tænkere påpeger, at løsningerne for en cirkulær samfundsindretning allerede forefindes i naturen.

Healers (Marie-Eve Hildbrand, Schweiz) En tankevækkende film om forholdet mellem læger og deres patienter, der også undersøger de seneste tendenser inden for alternativ behandling. Instruktørens egen far, dr. Hilbrand, nærmer sig pensionsalderen, mens en gruppe medicinstuderende på klinikophold gør sig deres egne erfaringer.

The Invisible Extinction (Steven Lawrence & Sarah Schenck, USA, Verdenspremiere)

Udryddelsen af sunde bakterier i vores kroppe kan eskalere en ny global sundhedskrise. Den gode nyhed: Feltets to bedste forskere er på sagen, og undersøger hvilken indflydelse mikrobiomer har på vores velvære.

The North Drift (Steffen Krones, Tyskland, Verdenspremiere)

En flaskepost fra Dresden bringer nyt om utrolige havstrømme og plastikaffald i verdenshavenes store, flydende økosystem. En idealistisk og billedskøn eventyrfilm med overskud og en alvorlig agenda.

People We Come Across (Mia Halme, Finland)

700 finske turister rejser til Benin for at deltage i et vaccine-forsøg i en underspillet morsom film med et varmt blik for menneskelige brister og den evige vaklen mellem skade og gavn.

Pleistocene Park (Luke Griswold-Tergis, USA)

Geni eller galning? Årets vildeste eventyrfilm tager os med på en bumlet rejse fra Fyn til Sibiriens stepper, hvor en russisk geofysiker vil genskabe istidens økosystemer gennem radikal rewilding.

The Quintessence (Pamela Breda, Storbritannien/Frankrig/Schweiz/USA/Italien)

Filosofisk frikvarter med nogle af verdens skarpeste astrofysikere, der indvier os i deres personlige tanker og drømme om universets mest fundamentale – og mest abstrakte – mysterier.

Unseen Skies (Yaara Bou Melhem, USA/Australien)

Den amerikanske kunstner Trevor Paglen bruger den mest avancerede teknologi til at kortlægge overvågning, datastrømme og statens monitorering af vores liv. Nu står han midt i sit livs projekt.

Microbiome (Stavros Petropoulos, Grækenland) + Planktonium (Jan van IJken, Holland) + The Two Faces of Tomorrow (Patrick Hough, Irland/Storbritannien, International Premiere)

Tre visuelle og tankevækkende kortfilm om mikrober, plankton og alger. En mikroskopisk og mikrokosmisk studie i forholdet mellem menneskelige og ikke-menneskelige livsformer.  

Kilde: CPH:DOX

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.