Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Hvad du ikke må gå glip af til Forskningens Døgn 2019

Vi har samlet de bedste arrangementer indenfor mad, historie, samfund og digitalisering

iStock / CasarsaGuru

Syv døgn – 700 events og foredrag. Der er mere end rigeligt, som du kan opleve til Forskningens Døgn d. 24 – 30. april 2019.

Derfor har vi håndplukket de 19 bedste arrangementer indenfor temaerne: Mad og drikke, digitalt, show, historie, kunst og samfund.

MAD OG DRIKKE

Cravings – Jeg kan ikke lade være… (Skive)
Onsdag 24. april 10:15-12:15 og lørdag 27. april 12:30-14:00

En craving er en voldsom trang til én bestemt madvare, som kan føles helt ukontrollerbar. Men er det muligt at undgå at handle på ens craving, og hvorfor opstår de overhovedet? Lektor ved VIA University College i Ernæring & Sundhed Anette Schnieber vil gennemgå den psykologiske forskning bag cravings. Læs mere her…

 

Drik rødvin med god samvittighed (Allerød)
Onsdag 24. april 19:00-20:00

Det er stoffet ’resveratrol’, der blandt andet findes i rødvin, som skulle siges at være ganske sundt for kroppen. Eller er det bare en hype? Der er foretaget mange forsøg på dyr, men aldrig på mennesker, men alligevel synes der måske at være sandhed bag hypen. Ole Vang, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, gør os klogere. Det er muligt at købe rødvin eller tranebærsaft til foredraget. Læs mere her…

 

Madvaner og moralisering (København)
Søndag 28. april 14:00-15:00

I disse tider skal forbrugerne helst lave maden fra bunden, og de kan løse en række samfundsproblemer igennem fødevarevalgene. Alligevel spiser de fleste det samme – og vores madvaner er ofte rutiner, vi ikke tænker meget over. Professor Bente Halkier, Sociologisk Institut, Københavns Universitet, giver eksempler på, hvordan forbrugere håndterer de moralske spørgsmål, og hvilke konsekvenser det har. Læs mere her…

 

Smag en klimavenlig øl: Gohan Biiru! (Kongens Lyngby)
Tirsdag 30. april 16:30-17:30

Hos Sticks’n’Sushi i Lyngby kan du smage en klimavenlig øl brygget på kogt ris. Øllen er fra det nystartede bryggeri og spin-out, Science Brew, fra DTU Fødevareinstitut, som har brygget øllen ’Gohan Biiru’ (japansk for ”ris/mad”+ ”øl”) – en upasteuriseret classic-type øl brygget på malt, humle og 20% overskydende, kogte sushiris, som skal hjælpe til at undgå madspild. Smag øllen, og hør Tino Rabe Tønnessen fra Science Brew fortælle om processen. Læs mere her…

 

DIGITALT

Fake news – er du klædt på til kampen om sandheden? (Kolding)
Onsdag 24. april 08:30-10:00

Danske virksomheder bliver jævnligt ramt af fake news på sociale medier. Senest blev det aarhusianske kunstmuseum ARoS udsat for en shitstorm, hvor museet angiveligt skulle fremføre en udstilling, hvor man ville blende en killing. Historien nåede dog aldrig for alvor at tage fart, da museet var hurtige til at afvise historien, da det var en løgn. Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker, kommunikatør, tekstforfatter og journalist deler ud af sin viden, og giver tips til, hvordan du skærper din opmærksomhed og navigerer i en verden med fake news. Læs mere her…

 

Kunstig intelligens: På vej mod apokalypsen? (København)
Torsdag 25. april 17:00-18:30

Er computere på vej til at blive klogere end os mennesker? Og er der en reel fare for, at de vil udslette os? På IT-Universitetet kan du blive klogere på, hvad der er op og ned i debatten om kunstig intelligens. Du vil møde to forskere med vidt forskellige synspunkter på spørgsmålet om kunstig intelligens. Thore Husfeldt, lektor på IT-Universitetet i København og ekspert i algoritmer og Olle Häggström, professor i matematisk statistik ved Chalmers University of Technology og medlem af The Royal Swedish Academy of Sciences. Læs mere her…

 

Hvordan bliver vi digitalt dannede? (København)
Tirsdag 30. april 12:00-14:00

Shitstorme, hate speech, hævnporno, fake news, digital afhængighed og informationsoverload er virkelighed og hverdag. ’Digital dannelse’ er et af tidens buzzwords – men der er langt fra enighed om, hvad det betyder at være digitalt dannet. Redaktør, forfatter, debattør, tv-vært, professor i filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, Vincent F. Hendrick, giver et bud på, hvad det vil sige at være digitalt dannet. Læs mere her…

 

SHOW

Musikken i hjernen – foredragskoncert (København)
Onsdag 24. april 17:00-18:45

Hjernen er vores vigtigste – og på samme tid måske det mindst forståede – organ. Videnskabsjournalist Anja Philip og hjerneforskeren Jan Kehler har sammen med Kammerkoret Musica sammensat en interaktiv foredragskoncert om, hvordan musik påvirker vores hjerne. Læs mere her…

 

Sebastian Dorset og forskerne på slap line (Aalborg, Aarhus og København)
Torsdag 25. april 20:00-21:30, fredag 26. april 20:00-21:30 og mandag 29. april 20:00-21:30

Grin dig klogere, når standupkomiker Sebastian Dorset byder velkommen til en række veloplagte forskere, der for en aften har forladt universitetets trygge rammer. Fire-fem modige forskere fra forskellige fag er blevet coachet af Dorset og går på scenen med hvert deres forsker-stand-up show. Læs mere her…

 

Science Slam – forskning i øjenhøjde (Aarhus)
Fredag 26. april 19:15-23:55

Du får højt tempo, lyd, lys og underholdning, samt den nyeste forskning indenfor synsvidenskab og optometri præsenteret af seks forskere på blot seks minutter foran et stort. De seks forskere indtager scenen og dyster i at præsentere deres forskning bedst muligt – uden brug af PowerPoints. Og som en del af publikum kigger du ikke bare på. Du deltager aktivt i diskussionen omkring bordene og beslutter, hvem der står tilbage som vinder af Science Slam 2019. Læs mere her…

 

HISTORIE

Fra isolation til velfærd – fattighuse og socialt arbejde gennem 250 år (København)
Torsdag 25. april 15:00-17:00

Den 9. april 2019 er det præcis 250 år siden, at det store københavnske fattighus ’Almindelig Hospital’ blev indviet. Det blev i sin tid oprettet som et forsøg på at komme en kummerlig og fattig tilværelse til livs for mange københavnere, men udviklede sig anderledes igennem tiderne. Hør tre fagfolk med forskellig baggrund præsentere deres forskning om fattigforsorg og socialt arbejde. Læs mere her…

 

Verdens begyndelse (Kongens Lyngby)
Torsdag 25. april 19:00-21:00

Fra skabelsesberetning til Big Bang. Jordens undergang er på alles læber, når vi diskuterer klimaforandringer, atomvåbenaftaler og sorte huller. En religionshistoriker, en teolog og en fysiker hjælper os på vej i forskellige udlægninger af verdens begyndelse – fra nomadiske jæger-samler kulturer og skabelsesberetningen i det gamle testamente til Big Bang. Læs mere her…

 

Dansk landbrugs fortid, nutid og fremtid (Skjern)
Torsdag 25/4 19:00-20:30

Dansk landbrug har en glorværdig historie, men står i dag overfor store udfordringer. Hvad bringer fremtiden? I dette foredrag vil Niels Kærgaard beskrive udviklingen fra små alsidige familiebrug med masser af arbejdskraft og heste til det moderne industrialiserede landbrug. Hvad kan fremtiden bringe? Læs mere her…

 

KUNST

Når kunst og medicin mødes – kunstneres fascination af syge piger i 1800-tallet (Skagen)
Onsdag 24. april 16:00-17:30

Sygdommen tuberkulose var en af 1800-tallets mest dødbringende sygdomme. Dette gav inspiration til mange af periodens kunstnere, som fx Michael Ancher, Christian Krogh, Edvard Munch og Helene Schjerfbeck, der lavede værker med “den syge pige” som omdrejningspunkt. Postdoc-stipendiat Mette Bøgh Jensen arbejder med forskningsprojektet ”Syge piger som motiv i nordisk kunst 1850-1900”. Hendes undersøgelse suppleres med de lægefaglige informationer, der kan give os en dybere forståelse af fænomenet ”sygdom i kunsten”. Den medicinske ekspertise leveres af dr. med. Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut. Læs mere her…

 

Når farverne har toner og musikken har farver (Kongens Lyngby)
Onsdag 24. april 19:00-21:00

For nogle mennesker har bogstaver bestemte farver, og andre ser farver, når de hører musik eller oplever, at smagsoplevelser hænger sammen med geometriske former. Det kaldes synæstesi, og det er et fænomen, der i mange år har optaget både videnskabsfolk og kunstnere. Lektor Thomas Alrik Sørensen, Center for Cognitive Neuroscience AAU, fortæller til arrangementet om fænomenet fra et videnskabeligt perspektiv, og herefter vil kunsthistoriker Nette Børkdal fortælle om de kunstnere, der har haft dette særlige træk, som måske har forøget deres kreativitet. Læs mere her…

På knæ for livet – om Halfdan Rasmussen og Ester Nagel (København og Herning)
Lørdag 27. april 10:30-12:00 og tirsdag 30. april 13:00-14:30

Mød et kunstnerægteskab og to forfatterskaber fra en tid, der var præget af krise, Anden Verdenskrig og Efterkrigstiden, af sult, arbejdsløshed og punkterede cykler. Halfdan Rasmussen og Ester Nagel var betydelige forfattere i deres samtid. I foredraget kommer vi helt tæt på dem begge gennem mere end 300 breve mellem Halfdan og Ester, breve fra forfattere, forlag, forældre, venner og kærester og en masse fotografier, som aldrig tidligere har været offentliggjort. Læs mere her…

SAMFUND

Når tillid fremmer inklusion, eksklusion og stress på arbejdspladsen (Skjern og digitalt)
Torsdag 25. april 15:00-16:00 og mandag 29. april 20:00-21:00

Tillid på arbejdspladsen gør det muligt at etablere nye samarbejder og nye relationer med nystartede medarbejdere og ledere. Men samtidig kan tillid også ekskludere nogle medarbejdere, og hvis ikke tillid er koblet med autentisk interesse for den anden, kan det munde ud i stress. Heidrun Knorr er adjunkt ved Institut for Kultur og Globale Studier, AAU, og han tager i dette oplæg tilhørerne med på en rejse i tillidens tegn: Vi skal sammen se på tillid som et paradoks, og vi kommer til at diskutere dens lyse og mørke sider. Læs mere her…

 

Hvorfor der er så stor social ulighed i sundhed i Danmark? (Ringkøbing, Ribe og København)
Onsdag 24. april 14:30-15:30, torsdag 25. april 16:30-18:00 og fredag 26. april 18:15-20:00

Danmark er et økonomisk og socialt meget lige land, hvor alle har fri og lige adgang til sundhedsydelser og behandling. Alligevel har vi en meget høj social ulighed i sundhed, forbrug af ydelser og kvalitet af behandlinger. De tre dage vil byde på forskellige foredragsholdere, der debatterer ulighedsproblemet i den danske sundhedssektor. Læs mere her…

 

Hvad gør man, hvis man har for mange projekter? (Kolding)
Mandag 29. april 14:00-16:00

Vi bruger projekter til at løse mange forskellige problemer og skabe forandring, men forskningen er ved at pege på, at alt ikke skal løses i projekter. Der er dukket nye tendenser og muligheder op, og mange danske organisationer reagerer på de mange projekter. Peter G. Harboe deler ud af omfattende erfaring fra projekter i dansk erhvervsliv. Han er ekspert i projektledelse, branding og markedsføring, og som blogger, debattør og forfatter brænder han for projektarbejdet. Til arrangementet kan du derfor høre om nyeste forskning på området og få inspiration til, hvad du kan gøre, hvis du har for mange projekter. Læs mere her…

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.