Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Hvorfor visner basilikum efter tre dage på køkkenbordet?

En ny bog åbner op for, at vi ændrer vores opfattelse af bevidsthed radikalt. Forsker og filosof Søren Overgaard forklarer, hvorfor planter og dyr også kan være bevidste.

Søren Overgaard er lektor i filosofi og tilknyttet Center for Subjektivitetsforskning på Københavns Universitet. Foto: Henrik Freek.

- Den forskning der i dag findes om bevidsthed åbner op for, at vi radikalt skal ændre den grundlæggende opfattelse, vi har om bevidsthed. Den basilikum jeg køber i supermarkedet, bliver meget hurtig grå og slatten – hvorfor gør den det? Er det, fordi den bliver behandlet dårligt? spørger forsker og filosof Søren Overgaard.

Anledningen for interviewet er bogen ”En verden af indtryk – om blæksprutter, basilikum og bevidsthedens gåde”, der udkommer på Gads forlag den 26. april.

De fleste forbinder bevidsthed med mennesker og enkelte pattedyr som chimpanser, delfiner og elefanter, men i bogen undersøger og diskutere Søren Overgaard opfattelser og teorier om bevidsthed på tværs af dyreriget, planteriget – og sågar det elektroniske og digitale univers: 

- De her teorier åbner op for en mere fundamental opfattelse af bevidsthed, der også kan findes i fx planter og i elektronik, siger han.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: