Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Ny platform giver adgang til mere end 300.000 siders forskningsmateriale

Videnskabernes Selskab lancerer ny digital platform med fri adgang til alle publikationer.

Siden etableringen af Videnskabernes Selskab i oplysningstidens Danmark har det været et fast punkt på dagsordenen for Selskabet at gøre videnskaben og dens landvindinger tilgængelige for alle. 

Med samme grundtanke lancerer Selskabet nu en helt ny digital publikationsplatform med fri adgang til samtlige videnskabelige publikationer udkommet på Selskabets forlag siden dets opstart i 1745.

På platformen publ.royalacademy.dk kan man nu søge på alle emner, lige fra astronomiske observationer til den filosofiske etiks principper, og man kan bladre sig igennem op mod hele 6.500 afhandlinger fordelt på godt 300.000 sider – og adgangen er helt og aldeles gratis.

Skræddersyet og brugervenligt

Publikationsplatformen har været undervejs i et godt stykke tid. Det skyldes ikke mindst det store arbejde med tilgængeliggørelsen af alle videnskabens mange kapitler, der har skulle gøres så god, fleksibel og brugervenlig som muligt, oplyser Selskabet. 

Et helt team af eksperter har nemlig lagt mange timer i udviklingen af et skræddersyet produkt, hvor der er sørget for billedscanninger af højeste kvalitet, søgefunktioner tilpasset den enkelte brugers behov og downloadmuligheder. 

Selskabet oplyser desuden, at der ikke mindst har været stort fokus på at sikre en optimal OCR-genkendelse af teksterne, hvilket er lykkedes for en stor del af materialet. Der er dog stadig arbejde forude med de mindre digitaliserbare tekster; et arbejde, der forhåbentligt bliver nemmere med forbedrede tekniske muligheder i løbet af de næste år, lyder det fra Selskabet.

Et åbnet skatkammer

Marita Akhøj NIelsen, som er en eksperterne bag den digitale platform og redaktør på Selskabet gennem mange år, udviser stor begejstring for nu at kunne være med til at lancere det store projekt:

– Det er herligt at kunne åbne Videnskabernes Selskabs skatkammer med forskningsresultater for alle. Der er så meget at læse ‒ og så mange fascinerende billeder at kigge på, at man bliver helt overvældet. Det er som en kæmpe slikbutik, hvor man bare må tage lige, hvad man vil, og så meget man vil, udtaler hun i pressemeddelelsen fra Selskabet.

Med den nu åbne og frit tilgængelige platform er Selskabets hensigt nu, at den skal holdes opdateret med alle de nyeste videnskabelige publikationer, der udgives på Selskabet. Derfor frigives bøger, udgivet på Selskabet, også frit på platformen til gratis brug allerede ét år efter udgivelsesdatoen.

Besøg den digitale platform her

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.