Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Podcast retter mikrofonen mod videnskabelige pionerer

Materialet bag podcasten bliver arkiveret på Rigsarkiveret til senere generationers brug.

Ny podcastserie vil sætte fokus på de danske videnskabspionerer. Foto: RapidEye/iStock

Videnskabernes Selskab lancerer tirsdag klokken 12.00 podcasten ’Videnskabens Vidner’.

Det oplyser Videnskabernes Selskab.

Foto: Videnskabernes Selskab

I ’Videnskabernes Vidner’ bliver dansk videnskabs historie formidlet gennem ti forskerportrætter. Alle forskere er født før 1940. Blandt forskerne er blandt andre professor emeritus Niels Thygesen og professor emerita Minna Skafte Jensen – født i henholdsvis 1934 og 1937.

Læs også: Her er fire danske videnskabspodcasts, du skal kende

Ifølge Marie Louise Nosch, præsident for Videnskabernes Selskab, formidler podcasten videnskabens historie gennem de personlige fortællinger.

– Vi får et helt særligt indblik i forskellige forskeres videnskabelige karrierer og landvindinger gennem det 20. og 21. århundrede. Og det indblik – og tilbageblik – vil så kunne genbesøges af kommende forskergenerationer, siger Marie Louise Nosch.

Læs også: Disse udenlandske videnskabs-podcasts bør du lytte til

’Videnskabens Vidner’ er optaget som dialog mellem forskeren og en interviewer, forskeren selv har valgt. Serien er produceret af journalist, historiker og forfatter Dorthe Chakravarty.

Alt interviewmateriale bag podcasten vil blive arkiveret på Rigsarkivet, hvor det vil indgå i afdækningen af dansk videnskabshistorie.

Podcasten kan høres, hvor du plejer at høre din podcast.

Videnskaben Vidner

Videnskabernes Selskab har offentliggjort, hvem der medvirker i de fire første afsnit. Hvert afsnit varer mellem 40-60 minutter.

Episode 1: Professor emeritus Niels Thygesen (f. 1934)
Kan høres fra 31/8

Professor emeritus Niels Thygesen læste økonomi på Københavns Universitet i 1950’erne. Siden fulgte ophold i det amerikanske forskningsmiljø, hvor han var vidne til vigtige økonomiske stridigheder. I årtier har han arbejdet med økonomisk integration og det økonomiske samarbejde i Europa. I en samtale med professor Peter Birch Sørensen fortæller Niels Thygesen om sit videnskabelige arbejde i nationale og internationale sammenhænge.

Episode 2: Adjungeret professor Else Marie Bukdahl (f. 1937)
Kan høres fra 9/9

Professor Else Marie Bukdahl har siden sin studietid i 1950’erne arbejdet med litteratur- og kunsthistorie. I løbet af sin forskerkarriere har hun fokuseret på den franske forfatter og kritiker Diderot, barokken, den danske billedhugger Wiedewelt, islamisk kunst og videnskab og i de senere år forholdet mellem kunst, arkitektur og økologi. I en samtale med kunsthistoriker Lisbeth Bonde fortæller Else Marie Bukdahl om sin forskning og tid som rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Episode 3: Professor emeritus Jens Als-Nielsen (f. 1937)
Kan høres fra 17/9

Jens Als-Nielsen blev i begyndelsen af 1960’erne ansat på fysikafdelingen ved det nyoprettede Forsøgsanlæg Risø, hvor han i 1970 blev leder af afdelingen for faststoffysik. Som fysiker har han opnået store resultater i danske og internationale sammenhænge, og han var fra 1995 til 2007 professor i eksperimentel fysik ved Niels Bohr Institutet. I en samtale med professor Mogens Høgh Jensen fortæller Als-Nielsen om sin forskning og sit arbejde, som det har formet sig gennem årtier.

Episode 4: Professor emerita Minna Skafte Jensen (f. 1937)
Kan høres fra 6/10

Det handler om Homer, feltarbejde i Albanien og nylatin, når professor emerita i klassiske sprog og klassisk kultur, Minna Skafte Jensen, fortæller om sit videnskabelige arbejde, siden hun i 1950’erne læste på Københavns Universitet. Professor Marianne Pade interviewer Minna Skafte-Jensen, der blev professor i 1993.
Kilde: Videnskabernes Selskab

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.