Videnskabernes Selskab lancerer tirsdag klokken 12.00 podcasten ’Videnskabens Vidner’.
Det oplyser Videnskabernes Selskab.

I ’Videnskabernes Vidner’ bliver dansk videnskabs historie formidlet gennem ti forskerportrætter. Alle forskere er født før 1940. Blandt forskerne er blandt andre professor emeritus Niels Thygesen og professor emerita Minna Skafte Jensen – født i henholdsvis 1934 og 1937.
Læs også: Her er fire danske videnskabspodcasts, du skal kende
Ifølge Marie Louise Nosch, præsident for Videnskabernes Selskab, formidler podcasten videnskabens historie gennem de personlige fortællinger.
– Vi får et helt særligt indblik i forskellige forskeres videnskabelige karrierer og landvindinger gennem det 20. og 21. århundrede. Og det indblik – og tilbageblik – vil så kunne genbesøges af kommende forskergenerationer, siger Marie Louise Nosch.
Læs også: Disse udenlandske videnskabs-podcasts bør du lytte til
’Videnskabens Vidner’ er optaget som dialog mellem forskeren og en interviewer, forskeren selv har valgt. Serien er produceret af journalist, historiker og forfatter Dorthe Chakravarty.
Alt interviewmateriale bag podcasten vil blive arkiveret på Rigsarkivet, hvor det vil indgå i afdækningen af dansk videnskabshistorie.
Podcasten kan høres, hvor du plejer at høre din podcast.
Videnskabernes Selskab har offentliggjort, hvem der medvirker i de fire første afsnit. Hvert afsnit varer mellem 40-60 minutter.
Episode 1: Professor emeritus Niels Thygesen (f. 1934)
Kan høres fra 31/8
Professor emeritus Niels Thygesen læste økonomi på Københavns Universitet i 1950’erne. Siden fulgte ophold i det amerikanske forskningsmiljø, hvor han var vidne til vigtige økonomiske stridigheder. I årtier har han arbejdet med økonomisk integration og det økonomiske samarbejde i Europa. I en samtale med professor Peter Birch Sørensen fortæller Niels Thygesen om sit videnskabelige arbejde i nationale og internationale sammenhænge.
Episode 2: Adjungeret professor Else Marie Bukdahl (f. 1937)
Kan høres fra 9/9
Professor Else Marie Bukdahl har siden sin studietid i 1950’erne arbejdet med litteratur- og kunsthistorie. I løbet af sin forskerkarriere har hun fokuseret på den franske forfatter og kritiker Diderot, barokken, den danske billedhugger Wiedewelt, islamisk kunst og videnskab og i de senere år forholdet mellem kunst, arkitektur og økologi. I en samtale med kunsthistoriker Lisbeth Bonde fortæller Else Marie Bukdahl om sin forskning og tid som rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Episode 3: Professor emeritus Jens Als-Nielsen (f. 1937)
Kan høres fra 17/9
Jens Als-Nielsen blev i begyndelsen af 1960’erne ansat på fysikafdelingen ved det nyoprettede Forsøgsanlæg Risø, hvor han i 1970 blev leder af afdelingen for faststoffysik. Som fysiker har han opnået store resultater i danske og internationale sammenhænge, og han var fra 1995 til 2007 professor i eksperimentel fysik ved Niels Bohr Institutet. I en samtale med professor Mogens Høgh Jensen fortæller Als-Nielsen om sin forskning og sit arbejde, som det har formet sig gennem årtier.
Episode 4: Professor emerita Minna Skafte Jensen (f. 1937)
Kan høres fra 6/10
Det handler om Homer, feltarbejde i Albanien og nylatin, når professor emerita i klassiske sprog og klassisk kultur, Minna Skafte Jensen, fortæller om sit videnskabelige arbejde, siden hun i 1950’erne læste på Københavns Universitet. Professor Marianne Pade interviewer Minna Skafte-Jensen, der blev professor i 1993.
Kilde: Videnskabernes Selskab
Forsiden lige nu:

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.

Dobbeltblindhed fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen
Forsøget med dobbeltblindhed i Villum Experiment fjerner kønsforskelle i ansøgningsprocessen, fortæller professor Jesper Wiborg Schneider.

Nietzsche og Foucault trækker tråde gennem Mikkel Thorups idéhistorie
Idéhistoriker og professor Mikkel Thorup har valgt tre bøger, der har formet ham som forsker. Og de er faktisk alle tre fra hans studietid.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
