Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Ny viden

Andreas Mogensen på ny rummission

Den danske astronaut skal som første ikke-amerikaner være pilot på en SpaceX-mission

Andreas Mogensen skal på en ny mission i rummet. Foto: James Blair

Andreas Mogensen skal som den første ikke-amerikaner være pilot på en SpaceX-mission.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

– Den første ikke-amerikanske pilot på en SpaceX-mission er også Danmarks første astronaut. Andreas Mogensen har bare gjort det rigtig godt. Det er jeg ikke alene stolt over som dansker. Det er jeg også glad og taknemmelig over som minister, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse.

NASA har udpeget den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen som den ene af to piloter på SpaceX-mission. Planen er, at Mogensen og hans kolleger i juli 2023 skal på en seks måneder lang mission til ISS, den internationale rumstation. I alt fire astronauter skal deltage i missionen med kodenavnet ‘SpaceX Crew Dragon’.

– Rumforskning kommer kun til at spille en endnu større og vigtigere rolle inden for forskning og innovation i fremtiden. Blandt andet i forbindelse med at løse de meget store klimaudfordringer, vi står over for. Med denne her ekspedition får danske forskere mulighed for at lave nogle helt unikke forskningsforsøg, der blandt andet kan fremme grøn omstilling, siger ministeren videre.

Facebook skriver Jesper Petersen:

– Derudover glæder jeg mig over de muligheder, som danske virksomheder og forskere får, for at tage grønne forsøg med på rejsen til rummet og skabe uvurderlig viden til brug fremover for at styrke den grønne omstilling. Andreas Mogensen er en uvurderlig ambassadør for forskning og videnskab.

Forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter på rejsen bliver finansieret af institutionerne og virksomhederne selv, mens opsendelse og astronauttid bliver dækket af ESA.

Foto: Bill Stafford

Andreas Mogensen har tidligere været opsendt i ti dage til ISS, hvorfra han vendte retur 12. september 2015.

– Rumstationen er et utroligt laboratorie, hvor vi udfører grundforskning og samtidig forbereder os på fremtidige bemandede missioner til månen og Mars. Rumfart handler derfor om fremtiden – om den verden og det samfund, vi gerne vil skabe. Rumfart repræsenterer troen på en lysere, mere grøn, mere oplyst og større verden, hvor menneskeheden kan udfolde sig og vokse, siger Andreas Mogensen i pressemeddelelsen.

Begejstring i DI

Hos erhvervsorganisationen DI bliver meldingen om Andreas Mogensen tur retur til ISS mødt med begejstring. Organisation mener dog, at Danmark i endnu højere grad bør satse på rumfarten.

– Vi satser alt for lidt på at være med i udviklingen af nye og banebrydende rumteknologier, som udvikles inden for rumforskning, så DI foreslår, at politikerne fordobler Danmarks investeringer i det europæiske rumsamarbejde, skriver Mikkel Haarder, underdirektør i DI, i en mail til TV 2.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.