Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

KU udruller sit svar på 20 års mangelfuld inddragelse og demokratisk underskud

Det videnskabelige personale bliver ikke inddraget nok, og dét skaber demokratisk underskud på landets universiteter, peger undersøgelser på. KU har måske fundet en løsning: “Forskerkollegier”.

Professor Pia Quist er medarbejderrepræsentant i KU’s bestyrelse og en af drivkræfterne bag KU's forskerkollegier, som bliver implementeret på alle KU's institutter fra 2024. Foto: Suzanne Reitz.

Der er for langt mellem ledelse og det videnskabelige personale - eller som man siger i universitetsjargon: VIP'erne.

Selvom institutlederne føler, de inddrager personalet, så føler de garvede ansatte sig nærmere som et efterfølgende spørgepanel til andres beslutninger og diskussioner om det, der for alvor betyder noget for udviklingen af universiteterne.

Det demokratiske underskud lever i bedste velgående, når man spørger forskerne. Og det har man gjort.

Det skal handle mindre om administration, og mere om substans.

Pia Quist, professor og medarbejderrepræsentant i KU’s bestyrelse

Over halvdelen af forskerne på de danske universiteter føler sig ikke inddraget i vigtige beslutninger på deres institut. Sådan lyder den klare konklusion fra den tidligere rapport om universitetsloven fra DFiR og en efterfølgende analyse af Videnskabernes Selskab.

KU forsøger at vende den mangeårige mangelvare på inddragelse fra start til slut. Universitetets løsning er "forskerkollegier".

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: