Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Science Report undersøger i denne magtserie, hvor og hvem der har magten i forskningsverden. Foto: iStock/ Tadamichi.

Danmarks magtelite indenfor forskningsverden er ikke blevet kortlagt siden 2017, altså for godt fem år siden, men magtposter, bevillingssummerne og prioriteringen af forskningsområder har rykket sig markant siden da. 

Tidligere var fysiker og fondsformand Flemming Besenbacher for eksempel en af forskningsverdenens alfahanner, som nærmest ingen stod i vejen for. Om det var prestige, respekt, netværk, reel indflydelse eller en blanding af det hele, behøver vi ikke gå ind i her, men blot konstatere at han havde magt og var villig til at bruge den. 

Besenbacher er langt fra den eneste, som ikke laver det samme, som han gjorde tilbage i 2017. I stedet har andre overtaget deres pladser, men hvem er, de dem der trådt i hans fodspor og har suget magten til sig? 

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: