Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

IT-Universitetet lancerer nyt forskningscenter

Det nye Center for Computing Education Research åbner torsdag den 5. november

Foto: IT Universitetet

Den femte november slår det nye Center for Computing Education Research (CCER) dørene op på IT-Universitetet i København. Her vil en tværfaglig forskergruppe på seks mand fremover sikre en vidensbase for undervisning i digitale færdigheder som programmering, it-sikkerhed og kunstig intelligens.

Hvordan er de færdigheder relevante for studerende inden for jura, biokemi, arkitektur eller finansindustrien? I hvilke tilfælde skal man anvende IT og undlade IT i undervisningen? Og ikke mindst hvordan skal man undervise i det?

Det er spørgsmål, som centret skal finde svarene på. 

– Førhen har computing kompetencer været forbeholdt specialister. Men efterhånden er digitale kompetencer nødvendige alle steder i samfundet. Vi vil gerne have alle med, og derfor skal forskningscentret producere viden om, hvordan man underviser i digitale kompetencer, siger lektor Claus Brabrand. 

Merværdi frem for refleksbrug

Han er centerleder for det nye forskningscenter og har set frem til åbningen med begejstring. Missionen er blandt andet at hjælpe universitetsundervisere på globalt plan med at inkorporere computertænkning i deres fag. 

Det kræver en disseminering af viden om, hvad der kendetegner digitale kompetencer, og hvordan de kan bruges i praksis inden for alt fra antropologi til biomedicin. Men man skal ikke formode, at teknologi skal bruges til alle former for læring, understreger Claus Brabrand.

– Der er rigtig meget refleksbrug af teknologi i dag. Vi er jo kun lige startet med den teknologiske revolution. Det er vigtigt at afdække, hvad vi kan bruge digitale kompetencer til, men også hvad vi ikke kan bruge dem til. Og hvordan vi digitaliserer, siger han.

Eksempelvis kan fysiske interaktionsøvelser, hvor eleverne skriver på små post-it noter, som cirkulæres i auditoriet, være mere konstruktiv for diskussionen af en given problemstilling end et digitalt set-up, fortæller Claus Brabrand. 

Centerleder kåret som landets bedste underviser

Det nye center får også til opgave at hjælpe med at målrette undervisning, der appellerer mere til kvinder. De er nemlig stærkt underrepræsenterede, når det kommer til IT-fagene i dag. Claus Brabrand fortæller, at centret allerede har fremskaffet forskningsresultater på området. De kan dog ikke afsløres, da arbejdet er i review-process.

Centerlederen har just vundet Forskningsministeriets nye pris for sine undervisningskompetencer. Den fik han overrakt af Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Claus Brabrandt vandt for sin evne til at skabe begejstring for IT-fagene blandt forskellige typer af studerende.

Hans vision er at producere online undervisning på en måde, hvor digitaliseringen kan give muligheder, som ikke ville eksistere uden teknologien. Han vil være med til at inddrage en bred gruppe af studerende i computertænkning, programmering og digitale forhold fremover.

– Det er vigtigt, at det er et repræsentativt udsnit af befolkningen, der programmerer de her ting, så det ikke er de få, der træffer beslutninger for de mange, siger han.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.