Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Ny viden

IT-Universitetet lancerer nyt forskningscenter

Det nye Center for Computing Education Research åbner torsdag den 5. november

Foto: IT Universitetet

Den femte november slår det nye Center for Computing Education Research (CCER) dørene op på IT-Universitetet i København. Her vil en tværfaglig forskergruppe på seks mand fremover sikre en vidensbase for undervisning i digitale færdigheder som programmering, it-sikkerhed og kunstig intelligens.

Hvordan er de færdigheder relevante for studerende inden for jura, biokemi, arkitektur eller finansindustrien? I hvilke tilfælde skal man anvende IT og undlade IT i undervisningen? Og ikke mindst hvordan skal man undervise i det?

Det er spørgsmål, som centret skal finde svarene på. 

– Førhen har computing kompetencer været forbeholdt specialister. Men efterhånden er digitale kompetencer nødvendige alle steder i samfundet. Vi vil gerne have alle med, og derfor skal forskningscentret producere viden om, hvordan man underviser i digitale kompetencer, siger lektor Claus Brabrand. 

Merværdi frem for refleksbrug

Han er centerleder for det nye forskningscenter og har set frem til åbningen med begejstring. Missionen er blandt andet at hjælpe universitetsundervisere på globalt plan med at inkorporere computertænkning i deres fag. 

Det kræver en disseminering af viden om, hvad der kendetegner digitale kompetencer, og hvordan de kan bruges i praksis inden for alt fra antropologi til biomedicin. Men man skal ikke formode, at teknologi skal bruges til alle former for læring, understreger Claus Brabrand.

– Der er rigtig meget refleksbrug af teknologi i dag. Vi er jo kun lige startet med den teknologiske revolution. Det er vigtigt at afdække, hvad vi kan bruge digitale kompetencer til, men også hvad vi ikke kan bruge dem til. Og hvordan vi digitaliserer, siger han.

Eksempelvis kan fysiske interaktionsøvelser, hvor eleverne skriver på små post-it noter, som cirkulæres i auditoriet, være mere konstruktiv for diskussionen af en given problemstilling end et digitalt set-up, fortæller Claus Brabrand. 

Centerleder kåret som landets bedste underviser

Det nye center får også til opgave at hjælpe med at målrette undervisning, der appellerer mere til kvinder. De er nemlig stærkt underrepræsenterede, når det kommer til IT-fagene i dag. Claus Brabrand fortæller, at centret allerede har fremskaffet forskningsresultater på området. De kan dog ikke afsløres, da arbejdet er i review-process.

Centerlederen har just vundet Forskningsministeriets nye pris for sine undervisningskompetencer. Den fik han overrakt af Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Claus Brabrandt vandt for sin evne til at skabe begejstring for IT-fagene blandt forskellige typer af studerende.

Hans vision er at producere online undervisning på en måde, hvor digitaliseringen kan give muligheder, som ikke ville eksistere uden teknologien. Han vil være med til at inddrage en bred gruppe af studerende i computertænkning, programmering og digitale forhold fremover.

– Det er vigtigt, at det er et repræsentativt udsnit af befolkningen, der programmerer de her ting, så det ikke er de få, der træffer beslutninger for de mange, siger han.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.