I Villumfondens årlige Young Investigator uddeling har 16 yngre forskere indenfor teknisk- og naturvidenskabeligforskning fået mulighed for at forfølge deres forskningsideer. Se navnene her
Hos Villum Fonden glæder man sig over, at Danmark kan tiltrække og producere unge forskere på det niveau, der er tale om i årets uddeling.
Målet med Young Investigators er bla. at modne de unge forskertalenter og give dem erfaring med både forskningsledelse og netværk:
”Det er glædeligt at disse unge forskere nu får mulighed for at udvikle deres egne imponerende ideer. Mange bakkes op af deres værtsinstitutter med solide karrieremuligheder. Det tegner godt for dansk forskning,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden.
For at komme i betragtning skal ansøgerne være tilknyttet en dansk forskningsinstitution.
Denne gang forddeler de 16 udvalgte sig på fire danske universiteter: Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Århus Universitet og Syddansk Universitet.
Det er 11. gang pengene uddeles og undervejs er i alt 200 yngre forskertalenter med en samlet bevillingssum på over 1,4 mia. kr. blevet støttet.
Til vands, til lands og i luften
Med bevillinger på mellem seks og otte mio. kr. er årets 16 Villum Young Investigators klar til at bidrage til den tekniske og naturvidenskabelige forskning og sætte deres præg på fremtiden. Fælles for forskerne er tårnhøje ambitioner og forskningsområder, der kan være svært forståelige.
Et forskningsprojekt dykker under havoverfladen for at finde genomisk indsigt i den evolutionære udvikling hos søheste, rørfisk og havdrager. Et andet bliver på jorden for at udvikle bio-inspireret multifunktionelt bygningskomposit, der kombinerer beton med såkaldt ’selv-sansende’ materialer, så betonen kan kommunikere sin tilstand i realtid.
Her er de 16 modtagere

Berislav BucaNiels Bohr Institutet, Københavns Universitet, 8 mio. kr.

Thomas ChristensenDanmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, 8 mio. kr.

Andrea CrovettoDanmarks Tekniske Universitet, DTU Nanolab, 6 mio. kr.

Maarten GoestenAarhus Universitet, Institut for Kemi, 6 mio. kr.

Sira GratzAarhus Universitet, Institut for Matematik, 8 mio. kr.

Mia Sloth LundkvistAarhus Universitet, Institut for Fysik og Astronomi, 6 mio. kr.

Andreas PavlogiannisAarhus Universitet, Institut for Datalogi, 6 mio. kr.

Du PeiSyddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi, 6 mio. kr.

Navid RanjbarDanmarks Tekniske Universitet, DTU Byg, 6 mio. kr.

Lars RishøjDanmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, 6 mio. kr.

Bernadette RosatiAarhus Universitet, Institut for Kemi, 6 mio. kr.

Rasmus Damtoft Siersbæk, Syddansk Universitet, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, 6 mio. kr.

Josefin StillerKøbenhavns Universitet, Biologisk Institut, 6 mio. kr.

Shuai WeiAarhus Universitet, Institut for Kemi, 6 mio. kr.

Andreas Westergaard-NielsenKøbenhavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, 6 mio. kr.

Yi YuDanmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, 6. mio. kr.
Forårsfejring
De 16 Villum Young Investigators bliver fejret den 4. maj 2022 i forbindelse med VILLUM FONDENs uddeling af Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig forskning. Årslegatet bliver normalt uddelt på fondens stifter Villum Kann Rasmussens (1909-93) fødselsdag den 23. januar, men selve arrangementet er rykket pga. den aktuelle corona-situation.
Pressebilleder
Forskerportrætter, -collage samt videoklip må bruges i forbindelse med omtale af Villum Young Investigator programmet:
Download pressefotos og videoklip (kræver Vimeo-login) med Villum Young Investigators 2022.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.