Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

RUC’s 50-års jubilæum; en fejring af tværfaglighed, en ny uddannelsesreform og… en midtvejskrise?

Kradser krisen på Roskilde Universitets 50-års fødselsdag, eller går universitetet gennem en naturlig transformation? En tidligere rektor og den nuværende forklarer meningen med universitetets nye uddannelsesreform, og giver kritiker af reformen svar på tiltale.

Roskilde Universitets nye uddannelsesreform indeholder 28 nye arbejdsmarkedsrettede kandidatuddannelser, forklarer Hanne Leth Andersen, rektor for Roskilde Universitet. Foto: Jarvad Fotografi

Roskilde Universitet (RUC) blev stiftet for 50 år siden, og meget er sket siden det første spadestik blev hugget i jorden.

Universitets særkende er, at alle uddannelserne er studenterstyrede og indeholder en stor mængde problemorienteret gruppearbejde med fokus på tværfaglighed.

Men ansøgertallet har været støt faldende gennem en årrække.

I år har Roskilde Universitet det laveste antal ansøgere af alle universiteter (1.234), og har oplevet en samlet tilbagegang af ansøgere på over en femtedel sammenlignet med sidste år.

I august lancerede man så 28 nye og mere arbejdsmarkedsrettede uddannelser.

Der er stadig fokus på tværfaglighed og gruppearbejde, men de foregående 170 kombinationsmuligheder, der før var mulig, er nu fortid.

Det er kulminationen på flere års arbejde med at ændre RUC’s uddannelsesmodel, forklarer rektor Hanne Leth Andersen.

- Konceptet med at kombinere uddannelserne har været en fantastisk uddannelsesform, men vi kunne se, at det ikke længere passede til studenterpopulationen og til arbejdsmarkedet. I dag skal man have en tydeligere profil. Derfor lavede vi i 2015 mere afgrænsede kombinationsmuligheder, og i år står vi nu med 28 veldefinerede, tværfaglige og projektorienterede kandidatuddannelser, siger hun, og uddyber.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: