Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Aarhus-forskere får 16 millioner kroner fra Horizon 2020-puljen

Aarhus-forskerne er en del af et partnerskab, der har fået bevilget 45 millioner kroner.

Foto: Jesper Rais/AU Foto

Lektorerne Mette Nyegaard, Institut for Biomedicin, Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, og psykolog og postdoc Karina Ejgaard Hansen, alle Aarhus Universitet, har fået bevilget 16 millioner kroner fra EU’s Horizon 2020-pulje.

Det oplyser Aarhus Universitet.

De tre forskere er en del af projektet FEMaLe, der har deltagelse fra 16 partnere fra hele Europa. FEMaLe er en forkortelse for ‘Finding Endometriosis using Machine Learning’.

Hele projektet har fået bevilget 45 millioner kroner fra EU’s Horizon 2020-pulje. Projektleder på FEMaLe er Ulrik Bak Kirk fra universitetets Institut for Folkesundhed, mens den videnskabelige koordinator er Mette Nyegaard.

Undersøger smertefuld sygdom

FEMaLe-projektet undersøger sygdommen endometriose.

Ifølge forskere lider omkring ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder af endometriose. Hos kvinder med sygdommen bliver der dannet væv af samme type som i slimhinden i livmoderen uden for livmoderen. Sygdommen giver stærke smerter i underlivet og medfører nedsat fertilitet.

Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose – og den bliver kun stillet hos omkring 20 procent af de kvinder, der lider af sygdommen. For manges vedkommende kræver endometriose behandling eller operation.

Med bevillingen vil forskerne undersøge, hvordan endometriose kan forebygges, hvordan det bliver muligt at stille en tidligere diagnose, og hvordan patienterne kan drage bedre omsorg for sig selv. Til dette vil forskerne blandt andet bruge maskinlæring og kunstig intelligens.

Muligt bud på fremtidens digitale sundhed

Aarhus skal forskerne undersøge flere ting.

– Min del af projektet handler om at undersøge de genetiske undertyper af sygdommen, siger Mette Nyegaard.

Hun forklarer, at tidligere tiders forskning har holdt sig til at undersøge enkelte gener.

– Vi vil derimod kigge på genkombinationerne for at se, om disse bringer os nærmere en forklaring på sygdommen, siger Mette Nyegaard.

Det er vores forsøg på at udvikle fremtidens digitale sundhed

Centralt for projektet er udviklingen app, der skal indsamle data fra kvinder med endomitriose.

– Vi vil kigge på de store mønstre – alt fra brugerens opførsel til sygdommens udvikling. Ved at udsætte dataen for maskinlæring kan vi bearbejde brugernes data og sende brugbare oplysninger til brugeren. Det er vores forsøg på at udvikle fremtidens digitale sundhed, siger Mette Nyegaard.

Partnere over hele Europa

FEMaLe er ifølge projektleder Ulrik Bak Kirk et ægte tværsektionelt samarbejde med tre institutter på Aarhus Universitet og Aarhus Universitets Hospital med professor Axel Forman i spidsen.

Ulrik Bak Kirk forklarer videre, at projektet har partnere i blandt andet Norge, Sverige, Tyrkiet og Ungarn. Det er alt fra patientorganisationer over sammenslutninger af praktiserende læger til tekniske universiteter.

– For eksempel er vores app-udvikler virksomheden Youth Code Lab fra Budapest. De gik ind i arbejdet med endometriose, da en af stifternes hustru pegede på, at der var problemer på området, siger Ulrik Bak Kirk.

I Storbritannien er universiteterne i Aberdeen, Edinburgh og Oxford en del af projektet. Forskere på det sidste universitet skal ifølge Ulrik Bak Kirk være med til at kigge nærmere på genetikken bag sygdommen.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.