Lektorerne Mette Nyegaard, Institut for Biomedicin, Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, og psykolog og postdoc Karina Ejgaard Hansen, alle Aarhus Universitet, har fået bevilget 16 millioner kroner fra EU’s Horizon 2020-pulje.
Det oplyser Aarhus Universitet.
De tre forskere er en del af projektet FEMaLe, der har deltagelse fra 16 partnere fra hele Europa. FEMaLe er en forkortelse for ‘Finding Endometriosis using Machine Learning’.
Hele projektet har fået bevilget 45 millioner kroner fra EU’s Horizon 2020-pulje. Projektleder på FEMaLe er Ulrik Bak Kirk fra universitetets Institut for Folkesundhed, mens den videnskabelige koordinator er Mette Nyegaard.
Undersøger smertefuld sygdom
FEMaLe-projektet undersøger sygdommen endometriose.
Ifølge forskere lider omkring ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder af endometriose. Hos kvinder med sygdommen bliver der dannet væv af samme type som i slimhinden i livmoderen uden for livmoderen. Sygdommen giver stærke smerter i underlivet og medfører nedsat fertilitet.
Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose – og den bliver kun stillet hos omkring 20 procent af de kvinder, der lider af sygdommen. For manges vedkommende kræver endometriose behandling eller operation.
Med bevillingen vil forskerne undersøge, hvordan endometriose kan forebygges, hvordan det bliver muligt at stille en tidligere diagnose, og hvordan patienterne kan drage bedre omsorg for sig selv. Til dette vil forskerne blandt andet bruge maskinlæring og kunstig intelligens.
Muligt bud på fremtidens digitale sundhed
Aarhus skal forskerne undersøge flere ting.
– Min del af projektet handler om at undersøge de genetiske undertyper af sygdommen, siger Mette Nyegaard.
Hun forklarer, at tidligere tiders forskning har holdt sig til at undersøge enkelte gener.
– Vi vil derimod kigge på genkombinationerne for at se, om disse bringer os nærmere en forklaring på sygdommen, siger Mette Nyegaard.
Det er vores forsøg på at udvikle fremtidens digitale sundhed
Centralt for projektet er udviklingen app, der skal indsamle data fra kvinder med endomitriose.
– Vi vil kigge på de store mønstre – alt fra brugerens opførsel til sygdommens udvikling. Ved at udsætte dataen for maskinlæring kan vi bearbejde brugernes data og sende brugbare oplysninger til brugeren. Det er vores forsøg på at udvikle fremtidens digitale sundhed, siger Mette Nyegaard.
Partnere over hele Europa
FEMaLe er ifølge projektleder Ulrik Bak Kirk et ægte tværsektionelt samarbejde med tre institutter på Aarhus Universitet og Aarhus Universitets Hospital med professor Axel Forman i spidsen.
Ulrik Bak Kirk forklarer videre, at projektet har partnere i blandt andet Norge, Sverige, Tyrkiet og Ungarn. Det er alt fra patientorganisationer over sammenslutninger af praktiserende læger til tekniske universiteter.
– For eksempel er vores app-udvikler virksomheden Youth Code Lab fra Budapest. De gik ind i arbejdet med endometriose, da en af stifternes hustru pegede på, at der var problemer på området, siger Ulrik Bak Kirk.
I Storbritannien er universiteterne i Aberdeen, Edinburgh og Oxford en del af projektet. Forskere på det sidste universitet skal ifølge Ulrik Bak Kirk være med til at kigge nærmere på genetikken bag sygdommen.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.