I medierne og fra forskningen har vi ofte hørt, at børn skal være mere ude – at det fremmer både deres sundhed, læring og sociale kompetencer. Og internationalt er der også et voksende forskningsfelt på området. Derfor er det helt naturligt, at Danmark nu også får sin første professor i udeskole og udepædagogik.
En dobbelt gevinst
Han hedder Peter Bentsen og er til daglig seniorforsker og teamleder ved Sundhedsfremme, Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Her arbejder han med forebyggelse, og særligt med børn og unge i skoler og lokalsamfund. Som nyslået adjungeret professor ved Institut for Geovidenskab og Naturformidling, Københavns Universitet (KU), skal han blandt andet være med til at opbygge forskningskapacitet. Det vil han gøre ved at være tilknyttet Center for Børn og Natur, som er en del af Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling. Samtidig vil Peter Bentsen fortsat have sin daglige færd på SDCC, og han vil derfor udbygge samarbejdet mellem Københavns Universitet og SDCC´s stærke forskningsmiljø. Og dét er noget, han glæder sig til
– Det bliver fantastisk at få sundhedsfremmeforskning og Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling tættere sammen i en tværvidenskabelig kobling. Fra vores side på SDCC er det vigtigt som primær forebyggelse af fx diabetes og overvægt – så det er en win-win for både KU og SDCC, fortæller Peter Bentsen.
Vi har brug for mere udeliv
At Danmark nu har en professor i udeskole og udepædagogik er også en gevinst for samfundet, vurderer Mette Aaskov Knudsen, der som leder af Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling fremover vil arbejde sammen med Peter Bentsen:
– Der er meget, der tyder på, at dét at være ude er gavnligt for både børns fysiske og psykiske sundhed, deres læring – og deres sociale kompetencer. Den viden vi nu har omkring udeskole og udepædagogik hænger godt sammen med dét fokus, der er på, at folkeskolen skal bruge læringsformer, der finder sted uden for skolen.
Og her ligger også en af grundene til, at det er lige nu, Danmark får en professor i udeskole og udepædagogik: Vi har brug for at få mere fokus på de gavnlige effekter af udelivet, for i det samfund, vi har skruet sammen, er vi ikke automatisk udendørs og aktive – børn og voksne tilbringer langt størstedelen af deres tid indendørs og stillesiddende, fortæller Peter Bentsen.
– I takt med at samfundet har ændret sig, er der kommet mere fokus på, at børn, unge og voksne bør være mere ude og aktive. Folk er blevet mere distancerede fra naturen: Vi bor i byerne, bruger ca. 80 procent af vores tid indendørs – ofte foran en skærm – og børn og unge er i institution fra de er 1 til de er næsten 30.
En forskningsmæssig naturlighed
Udover den samfundsmæssige gevinst, er der også både nationale og internationale faktorer, der gør det oplagt, at Danmark skal have en professor i udeskole og udepædagogik. På nationalt plan ligger området rigtig godt i forlængelse af hele den danske tradition med skovbørnehaver og udeskole, forklarer Peter Bentsen. Og internationalt har der længe været et lille, men voksende forskningsfelt på området, hvor Danmark – og Peter Bentsen – har været blandt de førende. Det skyldes bl.a., at man har erkendt, at det ikke er nok kun at fokusere på det, der foregår indendørs.
– Man har fx pædagogik, almen didaktik og fagdidaktik, som ofte implicit fokuserer på ting og aktiviteter indenfor – på institutioner, skoler og i klasseværelser mm. Men hvad der foregår uden for klasseværelser, institutioner og skoler – fx i naturen, i lokalsamfundet og på museer – er lige så vigtigt og komplekst som det, der foregår i klasseværelset. Ikke som et alternativ eller som en modbevægelse, men som et supplement og i synergi, fortæller Peter Bentsen.
For Peter Bentsen selv er professoratet på KU desuden et glædeligt gensyn:
– Det er dér, jeg selv er uddannet i sin tid – bachelor, kandidat – og Phd-grad – så jeg glæder mig til at komme tilbage til Københavns Universitet.
Peter Bentsen er tildelt professoratet pr. 1. februar 2018, og det løber indtil videre til 2023. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning planlægger at afholde en officiel tiltrædelsesforelæsning i løbet af 2018.
Du kan læse mere om Peter Bentsen her
Og om tildelingen af professoratet her
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.