En ny global indsats mod covid-19 skal samle alle kliniske forsøg med 45 nye lægemidler på én platform for at opnå hurtigere resultater i behandlingen af covid-19 patienter.
I spidsen af indsatsen, den såkaldte ACTIV-3 indsats, der er en del af den gigantiske amerikanske indsats mod covid-19, står den danske professor og overlæge på Rigshospitalet, Jens Lundgren. Han er blevet udpeget som forsøgsansvarlig af den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci.
Jens Lundgren var forskningsleder på den europæiske del af det globale Remdesivir-studie, som skulle teste effekten af lægemidlet Remdesivir på covid-19 patienter. Det var den store indsats Lundgren og hans forskningsnetværk ydede her, der gjorde, at amerikanerne fik øje dem.
Gigantisk indsats
Det er de amerikanske institutioner National Institutes of Health (NIH) og National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) med Anthony Fauci som direktør, der driver ACTIV-3 indsatsen, hvor 45 nye lægemidler mod covid-19 skal afprøves på 45.000 patienter på 450 hospitaler verden over.
– Jeg er blevet hovedansvarlig for, at forsøgsprotokollen blev udviklet, at selve eksperimentet udføres på en ordentlig og forsvarlig måde, og at vi får dokumenteret og rapporteret det, vi finder frem til, udtaler Jens Lundgren i en pressemeddelelse fra KU.
I løbet af de kommende måneder skal mellem 10.000 og 20.000 covid-19 patienter indgå i randomiserede forsøg, hvor de enten skal modtage aktiv, nyudviklet medicin eller placebo-medicin, for at se om færre dør og om den aktive medicinske behandling påvirker deres sygdomsforløb. Det oplyses i en artikel fra Politiken.
– Når en patient på et af vores samarbejdende hospitaler har indvilget i at deltage i forsøget, laver hospitalet en lodtrækning om, hvorvidt personen skal have et aktivt stof eller placebo-medicin. Derefter følger og overvåger de patienten nøje de næste 3 måneder for at finde ud af, hvordan medicinen virkede, udtaler Jens Lundgren.
Danske patienter skal være med i forsøg
Også danske covid-19 patienter kan indvilge i at deltage i forsøgene, og det er planen, at danske hospitaler allerede i denne måned får mulighed for at indgå i de første forsøg, afhængigt af hvordan smittetallene udvikler sig, og om der er patienter at afprøve antistofferne på.
– Men når vi ser så voldsom en smittespredning mange steder i verden lige nu, så har vi nok patienter at rekruttere til at begynde med, udtaler Jens Lundgren til Politiken.
Nogle af de første præparater, som forskerne går i gang med at teste på patienterne, er såkaldte monoklonale antistoffer. Det er disse stoffer, som man i første omgang vil forsøge at behandle danske patienter med. Forskerne har valgt at teste med de monoklonale antistoffer, blandt andet fordi det var den type lægemiddel, der viste sig at virke mod ebola.
Ifølge Jens Lundgren forventes det, at de har de første resultater på forsøgene med monoklonale antistoffer til september, hvor også udforskningen af mindst tre andre lægemidler påbegyndes, oplyser KU.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.