Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Endnu et skridt mod fri adgang til forskning

Med en ny aftale har danske universiteter taget endnu et lille skridt i den årelange kamp for at sikre fri adgang til danske forsningsresultater

Endnu et lille skridt er taget mod fri adgang til danske forskningsresultater, det såkaldte open access. Det skete da Det Kgl. Bibliotek, på vegne af Danske Universiteter, i sidste uge kunne offentliggøre en ny fireårig aftale med forlaget Wiley.

Aftalen er i store træk den samme, som blev lavet med forlagsgiganten Elsevier sidste år og sikrer danske forskere fri adgang til store mængder forskningsresultater.

Der har længe været kritiseret, at en stor del af den samlede globale forskning ligger låst bag kommercielle betalingsmure, hvor de videnskabelige forlag både tjener penge på publicering og på at give læseadgang. Der har i de seneste år været flere forsøg på at gøre op med forlagenes forretningsmodel. Ifølge Danske Universiteter er den nye danske aftale et stort skridt videre i indsatsen for større åbenhed i forskningen:

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: