Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Forskning om de første mennesker i Grønland modtager Kulturministeriets forskningspris

I dag er Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen blevet overrakt til forskningsprofessor Bjarne Grønnow for hans banebrydende forskningsarbejde om et af de tidligste grønlandske folk, der forsvandt for mere end 2900 år siden.

Kulturminister Mette Bock siger:
”Det er et imponerede forskningsarbejde, som vinder Julius Bomholt-prisen 2018. Bjarne Grønnow formår med sin doktordisputats om Saqqaq-menneskers livsverden at skabe en enestående levendegørelse af, hvordan de første mennesker indvandrede til Grønland for mere end 4500 år siden og skabte sig et liv i de barske og kolde omgivelser. Vi får viden om, hvordan de verdenshistoriske pionerer var et opfindsomt folk, der blandt andet udviklede specialiserede redskaber til at skabe sig tøj, bolig og fange føde.”

Kulturministeriets Forskningsudvalg har indstillet Bjarne Grønnow til prisen.

Formanden for Kulturministeriets Forskningsråd Johs. Nørregaard Frandsen begrunder indstillingen således:
”Bjarne Grønnow modtager Julius Bomholt-prisen for disputatsen om Saqqaq-menneskers liv og verden, fordi afhandlingen både udgør et unikt kompendium over Saqqaq-menneskers liv, og hviler på hans vedholdende insisteren på at arbejde i tværfaglige sammenhænge. ”

Om Julius Bomholt-prisen
Kulturministeriets Forskningspris, Julius Bomholt Prisen, gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet, som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året i tilknytning til Kulturministeriets årlige forskningsseminar Julius Bomholt-seminaret. Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderen af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.

Bjarne Grønnow er forskningsprofessor i arktisk arkæologi på Nationalmuseet. Han modtager prisen for sin doktordisputats ‘The Frozen Saqqaq Sites of Disko Bay, West Greenland. Qeqertasussuk and Qajaa (2400-900BC). Studies of Saqqaq Material Culture in an Eastern Arctic Perspective’, der udkom i 2017.

Forsiden lige nu:


Millionunderskud tvinger DPU til at skære 22 stillinger

Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på AU lider under et stort underskud på 15 millioner kroner. Sparekniven svinger nu over personalet. Det koster 22 stillinger og sætter forskningens kvalitet i farezonen.


Seneste artikler:


Verdens vand skal demokratiseres

På verdens vanddag stiller Global Health Film Days og Grundfos Fonden skarpt på verdens vandproblemer – og løsninger.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.