Et kunstigt intelligent kundeservicesystem, som lynhurtigt forstår og kan svare på komplicerede henvendelse fra kunder. Og ny software, som kan gøre vindenergi fra havvindmøller endnu mere konkurrencedygtig.
Det er nogle af de nyskabende løsninger, som spotlyset var rettet mod, da Innovationsfonden uddelte fondens årlige forskningspriser og derved hyldede enestående dansk forskning og innovation.
– Det betyder virkelig meget, at vi synliggør den forskning, der betyder noget for Danmark. Den forskning, Innovationsfonden støtter, er den forskning, der simpelthen gør en forskel for Danmark og for borgerne i hverdagen, siger fondens direktør Peter Høngaard Andersen.
Det er tredje år i træk, at Innovationsfonden hylder banebrydende forskning med uddelingen af fondens tre priser; Grand Solutions Prisen, Innovatør Prisen og Erhvervsforsker Prisen.
Hovedprisen, Grand Solutions Prisen, går i år til tre forskere fra Københavns Universitet, som også står bag startup-virksomheden SupWiz. Stephen Alstrup, Søren Dahlgaard og Mathis Bæk Tejs Knudsen modtager prisen som en anerkendelse af deres udvikling af et kunstigt intelligens kundeservice-system i verdensklasse.

Årets prisvindere. Foto: Maiken Kestner
Systemet kan både gå i dialog med kunden, besvare komplicerede forespørgsler og omstille til den rette medarbejder lynhurtigt og med stor præcision. Løsningen bliver i dag brugt af tusindvis af supportere, der hjælper millioner af brugere over hele verden.
– Den store forskningsmæssige udfordring har handlet om at lære systemet at forstå hele sætninger formuleret i naturligt sprog i stedet for blot nøgleord, fortæller Mathias Bæk Tejs Knudsen, ph.d. i algoritmik fra Datalogisk Institut, Københavns Universitet.
Prisvinderne modtager samlet 1 mio. kroner til forskningsaktiviteter inden for deres felt, samt en personlig hæderspris på 200.000 kroner.
Fra spray-skum til hestefoder
Under dagens prisoverrækkelse lagde Peter Høngaard Andersen ikke skjul på, at årets prismodtagere alle modtager en velfortjent hyldest, idet de har bevist, at deres forskning skaber værdi for samfundet.
– Årets prisvindere er med deres innovative idéer og inspirerende forskning med til at ændre vores samfund og den måde, vi lever på. Med viden, mod og engagement har de skabt stærke resultater, som har værdi for borgere, virksomheder og hele vores samfund – og som i sidste ende er med til at sætte Danmark på verdenskortet. Den fantastiske indsats hylder vi i dag, siger Peter Høngaard Andersen.
Innovatør Prisen går i år til to forskere, der er ansat hos medicinalvirksomheden LEO Pharma, og som har været med til at opfinde en innovativ spray-skum til behandling af den kroniske hudsygdom, psoriasis, som 165.000 danskere lever med i dag.
Forskerne, Marianne Lind og Karsten Petersson, har udviklet den såkaldte spray-skum, som er nemmere at påføre end traditionelle produkter som salver og cremer. Forskerne har dermed bidraget til at skabe en nemmere hverdag for patienter med psoriasis, og for dét modtager de hver 100.000 kroner.
Den tredje og sidste af Innovationsfondens priser er Erhvervsforsker Priserne, som er en personlig hæderspris på 50.000 kroner, der går til tre forskere.
Den ene er Martina Fischetti, der har udviklet komplicerede matematiske modeller til at udregne den bedste placering af vindmøller i havvindmølleparker. Tidligere tog det flere uger for ingeniører hos virksomheden Vattenfall at beregne den bedste placering af møllerne i en ny havvindmøllepark. Det klarer Martina Fischettis software nu på omkring en dag – og langt mere præcist end tidligere.
Frederikke Lindenberg har på baggrund af solid forskning skabt et nyt fodertilskud til føl, som sikrer en god bakteriesammensætning i tarmen helt fra starten af livet. Samtidig har hun givet medarbejderne hos fodervirksomheden Brogaarden, hvor hun er ansat, et markant vidensboost.
Jesper Asmussen, den sidste modtager af Erhvervsforsker Prisen, har gennem sin forskning afdækket skjulte omkostninger i Vestas’ globale forsyningskæder. Forskningen har klædt Vestas på til at træffe bedre beslutninger om både outsourcing og hjemtagning af produktion – og dermed sparet virksomheden tid og ressourcer.
Forskning med formål
Innovationsfondens overordnede formål er at fremme vækst og beskæftigelse og løse samfundsudfordringer. Med fondens priser ønsker fonden at fremhæve og synliggøre den excellente, samfunds- og erhvervsrettede forskning og innovation, som skaber markant værdi og nye løsninger.
– Innovationsfonden investerer ikke i forskning, men i forskning med formål. Det er den type forskning, som i de officielle papirer, kaldes strategisk forskning. Det er I prismodtagere et symbol på, pointerede direktør Peter Høngaard Andersen.
Årets prisoverrækkelse fandt sted fredag den 1. februar på The Plant i København, hvor uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) overrakte priserne til vinderne.
Forsiden lige nu:

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.

Forskere formidler havets hemmeligheder under The Ocean Race
The Ocean Race, verdens hårdeste havkapsejlads, er kommet til Aarhus, og under hele eventet vil forskere fra Aarhus Universitet formidle viden om livet under havet.

Podcastserie afslører vilde fortællinger grundstof for grundstof
Gennem 118 afsnit vækker podcastserien “Periodisk” alle grundstoffer til live. Med skuespiller Simon Bennebjerg i rollen som det periodiske system er hvert afsnit unikke fortællinger om grundstoffernes egenskaber, opdagelse og dilemmaer.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.