Danmarks Innovationsfond har for tiden travlt med at hastebehandle ansøgninger om penge til forsknings- og innovationsprojekter, der er målrettet kampen mod covid-19.
Fonden skal i alt uddeler 90 mio. kroner efter at regeringen og Folketingets partier har afsat flere penge til den ekstraordinære hasteindsats – blandt andet særligt målrettet små og mellemstore virksomheder.
– Der er en enorm iderigdom ude i virksomhederne, som vi skal sørge for at bringe i spil. Derfor glæder det mig, at så mange forskere og virksomheder vil arbejde sammen om at udvikle løsninger til eksempelvis bedre behandlingsmetoder, medicinsk udstyr eller nye teknologier, som kan hjælpe Danmarks bedst muligt gennem corona-epidemien, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
– Jeg er meget tilfreds med, at Innovationsfonden har været med til at sørge for, at forsknings- og innovationsprojekterne hurtigt kan komme i gang med at finde løsninger, som kan bruges i hele samfundet i kampen mod coronavirus.
Over 200 ansøgninger
Innovationsfonden har over de seneste uger modtaget mere end 200 ansøgninger fra virksomheder og forskere med projekter, der hurtigt kan komme både covid-19-patienter, sundhedsvæsenet, danske virksomheder og dansk økonomi til gavn.
– Vi ser rigtig mange projekter med meget høj kvalitet, som har potentiale til at gøre hurtig og stor gavn for samfundet – både nationalt og globalt. Derfor er det meget glædeligt, at Innovationsfonden nu med de ekstra midler fra regeringen kan sætte gang i endnu flere vigtige forsknings- og innovationsprojekter, der kan afhjælpe de nuværende udfordringer med covid-19, siger direktør i Innovationsfonden, Anne-Marie Levy Rasmussen.
Den første ansøgningsrunde er allerede blevet hastebehandlet – og de første projekter har fået tilsagn om finansiering, oplyser fonden.
De projekterne og løsningerne, som forskere og virksomheder søger om finansiering til, dækker blandt andet hurtigere diagnostik, bedre behandling med blandt andet kendte præparater, epidemikontrol, ny teknologi til desinfektion, kunstig intelligent analyse af røntgenbilleder af lungepatienter, effektiv adfærdsændring vha. nudging samt meget andet.
Mange af de ansøgte projekter har deltagelse af hospitaler og universiteter, og langt over halvdelen af de indsendte projektforslag har fokus på konkrete løsninger fra små og mellemstore virksomheder fra hele Danmark.
Ud over de 90 mio. kr. til den ekstraordinære hasteindsats vil det fortsat være muligt for forskere, iværksættere og virksomheder at søge penge fra Innovationsfonden til både covid-19-relaterede projekter og andre innovative projekter.
Læs også: Innovationsfonden klar med hastepulje til corona-forskning.
350 mio. til smv’er og iværksættere
Regeringen har sammen med de øvrige partier i Folketinget for nylig afsat yderligere 350 mio. kroner til Innovationsfonden.
Pengene er målrettet små og mellemstore virksomheder og iværksættere, og pengene kan søges via fondens Innobooster-ordning.
– Der er en kæmpe iderigdom i danske små og mellemstore virksomheder. Det må for alt i verden ikke gå tabt som følge af corona-krisen, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:
– Vi har brug for innovation blandt andet til vores grønne omstilling. Derfor er jeg meget tilfreds med, at Innobooster-ordningen får et helt ekstraordinært og markant løft. Det er afgørende, at vi støtter udviklingen af nye produkter og services gennem forskellige innovationsprojekter,
Det markante løft til Innobooster-ordning er en del af den politiske aftale om at udvide de økonomiske hjælpepakker til lønmodtagere og virksomheder.
De 350 mio. skal være med til at sikre innovation og udvikling i virksomhederne, så de kan øge deres konkurrenceevne og skabe vækst.
I 2019 ydede Innobooster tilskud til 491 projekter ud af i alt 2.189 ansøgninger. Det samlede investerede beløb gennem Innobooster udgjorde 262,5 millioner kroner i 2019.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.