Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

International universitetsleder bliver ny bestyrelsesformand på DTU

Svenske Karin Markides bliver ny bestyrelsesformand for Danmarks Tekniske Universitet.

Karin Markides er tidligere rektor for det tekniske universitet Chalmers i Gøteborg og nuværende rektor for American University of Armenia. Foto: Danmarks Tekniske Universitet.

– Med Karin Markides får DTU en bestyrelsesformand, der har et globalt udsyn og er uhyre velbevandret på den internationale scene.

Sådan udtaler formanden for DTU’s udpegningskomité, Helle Vang Andersen, om valget af den svenske professor Karin Markides, der fra 1. januar bliver bestyrelsesformand for universitetet.

Karin Markides er tidligere rektor for det tekniske universitet Chalmers i Gøteborg og nuværende rektor for American University of Armenia, der er baseret på en fond i tilknytning til University of California.

Udpegningskomitéen lægger særligt vægt på den kommende formands gobale udsyn;

– Karin Markides har ikke kun imponerende meritter som underviser og forsker, men også som leder. Hun har i sine ledelsesfunktioner haft fokus på universiteters rolle som en værdiskabende ressource i samfundets udvikling og omstilling – ikke mindst i relation til bæredygtighed, siger Helle Vang Andersen og fortsætter;

– Vis a vis DTU’s nye og ambitiøse strategi, hvor pejlemærker som Europas bedste ingeniøruddannelse, bæredygtighed og digitalisering er i højsædet, vil Karin Markides være en væsentlig kapacitet i bestyrelsens indsats på det strategiske niveau. Hendes karriere er båret af en stræben efter excellence, imponerende resultater og et engagement, som i den grad flugter med DTU’s værdier.

Karin Markides har en baggrund som uddannet kemiker og har, ud over undervisning og forskning i en international kontekst, tillige haft fokus på innovation og virksomhedssamarbejde. Hun er ophavskvinde til flere patenter og har været vicedirektør for den svenske innovationsmyndighed Vinova. Desuden har hun erfaring fra bestyrelsesarbejde i startups, og har stået i spidsen for et teknisk universitet med meget betydelige erhvervssamarbejder.

DTU har store muligheder for at blive førende i den omstilling, som universiteter er i gang med

Hun har også tidligere erfaring med at stå i spidsen for udvikling og implementering af strategier, blandt andet i relation til finansiering og nyttiggørelse af universitetsaktiviteter, international forskningsinfrastruktur og bæredygtighed, oplyser DTU.

Store forventninger til DTU
Om sin motivation for at sætte sig i formandsstolen udtaler Karin Markides:

– I min tid som rektor har jeg haft det privilegium at arbejde sammen med flere dygtige bestyrelsesformænd. Den støtte, som en sektorvidende formand kan give til en dynamisk og udviklingsorienteret rektor, er af stor værdi for at opnå en transformativ udvikling, hvor excellence integreres i evolutionære forsknings-, uddannelses- og innovationsmiljøer. At få mulighed for selv at kunne give denne støtte og udvide bestyrelsens erfaringsbase som grundlag for i den ambitiøse strategiske proces er en udfordring, som jeg finder meget tillokkende.

I relation til DTU’s nye strategi har Karin Markides store forventninger:

– DTU’s mål om at spille en ledende rolle i Europa inden for ingeniøruddannelse og med tydelige pejlemærker inden for bæredygtighed og digitalisering er målsætninger, som er helt rigtige. Jeg kender DTU gennem forskere, Nordic5Tech, Smart City Climate KIC samt ESS-faciliteten og har altid været imponeret af universitetets position. DTU har store muligheder for at blive førende i den omstilling, som universiteter er i gang med, og hvor det at kunne omsætte viden til velstand bliver afgørende.

Karin Markides er også overbevist om, at det, at hun som svensker sætter sig i formandsstolen på et dansk universitet, bør ses som et aktiv:

– Viden er global i sit udgangspunkt, ligeså de faglige netværk. Og de udfordringer, verden står overfor, har heller ikke bopæl i kun et land. Hvor fælles værdier og mål er vigtige for et tillidsfuldt samarbejde, giver forskellige traditioner og erfaringer mulighed for kreativ udvikling. Det er i det lys, jeg ser min baggrund som svensk og med erfaringer fra forskellige dele af verden som et aktiv.

Det er en enig søgekomité, der har peget på og en enig udpegningskomité, som har udpeget Karin Markides som ny bestyrelsesformand. Udpegningen er efterfølgende godkendt af uddannelses- og forskningsministeren den 14. september 2020, oplyser DTU.

 

Søgekomitéens sammensætning

Birgit Aagaard-Svendsen prof. best. medlem, fhv. dir. Lauritzen (formand)

Lars Holm, stud.polyt. (internt medlem af bestyrelsen)

Jørgen Huno Rasmussen prof. best. medlem, fhv. adm.dir. FLSmidth

Lars Søren Rasmussen, prof best. medlem, fhv. CEO for Coloplast

Hanne Søndergaard, EVP Arla Foods (eksternt medlem af bestyrelsen)

Nikolaj Veje, dir. Fødevarestyrelsen (rep. for Uddannelses- og Forskningsministeriet)

Udpegningskomitéens sammensætning

Helle Vang Andersen, direktør i Cowi (formand)

Eva Berneke, adm. dir. KMD (rep. for bestyrelsen)

Fei Chen, VP for New Business R&D, Haldor Topsøe A/S

Kaj Juul-Pedersen, dir. Sitella ApS

Benjamin Wrist Lam, stud. polyt. (rep. for de studerende)

Esben Laulund, VP Emerging Techn. Chr hansen A/S

Bo Friis Nielsen, professor (rep. for medarbejderne)

Michael Nielsen, dir. ForNAV

Helle Olund Villumsen, CTO, DBI Plastics

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.