Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Life Science vokser og skaber stor værdi for Dansk økonomi.

Life Science industrien er vokset 88 procent på 8 år viser ny analyse

Foto: iStock.

Life Science har længe været set som en af de helt store vækstpotentialer i dansk økonomi. Industrien der er førende på verdensplan tæller en stribe danske forskningsvirksomheder og har i årevis vist imponerende fremgang både når det kommer til nye forskningsresultater og evnen til at tjene penge på den nye viden.

Nu sætter en ny analyse fra Erhvervsministeriet konkrete tal på Life Science’ betydning for dansk forskning og økonomi.

Analysen belyser blandt andet, hvordan i alt knap 1.500 virksomheder fra life science-industrien bidrager til både økonomisk fremgang og stigende beskæftigelse i Danmark.

88 procent på 8 år

Indenfor de sidste 8 år er værditilvæksten i life science-industrien vokset med 88 procent. Til sammenligning er værditilvæksten i den samlede danske industri vokset med 17 procent indenfor samme periode.

– Life science-industrien er en vækstmotor med stor værdi for den danske økonomi som helhed – og dét skal vi sikre også fortsætter fremover. Derfor er det vigtigt for mig som erhvervsminister og for regeringen at skabe de bedst mulige rammevilkår for life science-industrien i Danmark, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Ifølge den nye analyse står life science-virksomhederne for godt en tredjedel af al privat forskning og udvikling i Danmark. Det svarer til godt 15,5 mia.kr. i 2016. Og den andel kan meget vel blive større. Investeringerne i branchen er nemlig i vækst og er steget med 60 pct. siden 2008.

– Udviklingen i industrien er båret frem af intense investeringer i forskning og udvikling af life science-virksomheder selv, men også af samfundets investeringer i uddannelse og forskning. Det er altså vores fælles ambition om kvalitet i forskning og udvikling af dygtige mennesker her i Danmark, der leverer et afkast, som vi alle kan glæde os over, siger Rasmus Jarlov.

En helt særlig industri

Analysen viser også, hvordan den økonomiske udvikling i life science-industrien på mange måder adskiller sig fra den øvrige danske industri. Blandt andet er produktivitetsniveauet dobbelt så højt i life science-industrien i forhold til den samlede danske økonomi.

Blandt de andre interessante tal fra den nye analyse kan i den sammenhæng nævnes, at Life Science samlet beskæftiger 83.000 mennesker i Danmark.

Ud over nøgletal på beskæftigelse, eksport og produktivitet, sætter analysen også fokus på afledte effekter og sammenligner dansk life science med andre kendte life science-nationer som fx Belgien, Storbritannien og Frankrig.

Og som noget helt nyt sætter analysen tal på, hvad industrien i Danmark indhenter af fortjeneste på aktiviteter i udlandet. I perioden 2014 til 2017 bidrog life science-industriens formueindkomst med godt 15 mia. kr. årligt til den danske velstand og til investeringer i bl.a. Danmark.

Udenlandske life science-virksomheder ser ligeledes fordel i at investere i Danmark, og har samlet set direkte investeringer i Danmark for godt 31 mia.kr., og tendensen er stigende.

Rasmus Jarlov vil gøre hvad han kan for at den positive udvikling fortsætter:

– Life science-industrien er en vækstmotor med stor værdi for den danske økonomi som helhed – og dét skal vi sikre også fortsætter fremover. Derfor er det vigtigt for mig som erhvervsminister og for regeringen at skabe de bedst mulige rammevilkår for life science-industrien i Danmark, siger han.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.