penge & Navne

Ni danske forskere modtager 100 mio. i ERC-bevillinger

De eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd uddeles hvert år til talentfulde, yngre forskere, og de udvalgte danskere kan glæde sig over et beløb på op til 1,5 mio. EUR. hver til deres forskningsprojekter.

Af - 4. september 2019

Foto: iStock

Der har helt sikkert været store smil at spore hos en række forskere på universiteterne i går, da der begyndte at rulle mails ind om tildelte Starting Grants-bevillinger fra ERC.

De danske modtagere kommer fra DTU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet, og de modtager til sammen 13,4 millioner EUR svarende til næsten 100 millioner kroner.

Pengene skal i år blandt andet gå til forskning i lagring af elektricitet fra vedvarende kilder, modgift til slangebid og udviklingen af optiske frekvenskamme.

En af modtagerne af bevillingerne er lektor og arkæolog fra AU Mette Løvschal, der er forsker på projektet ANTHEA – Anthropogenic Heathlands: The Social Organization of Super-Resilient Past Human Ecosystems”. I en pressemeddelelse på AU’s hjemmeside forklarer hun, at baggrunden for bevillingen handler om at gøre os klogere på menneskets forhold til naturen.

– Der findes i dag flere steder i verden store, permanente græsningsarealer, som vi kender det fra Mongoliet og Østafrika, som lige nu forsvinder hurtigere end nogensinde. I Nordeuropa havde vi engang tilsvarende græs- og hedearealer, hvoraf flere blev etableret allerede i Stenalderen. Disse arealer lå kontinuerligt i hede helt frem til det 19. århundrede. Men hvordan var det muligt for hederne at overleve så længe? Der må have eksisteret nogle særlige fællesskaber omkring brugen af hederne, så man var i stand til at opretholde dem gennem mere end 4000 år, fortæller Mette Løvschal.

De andre modtagere er Søren Bredmose Simonsen (DTU), Andreas Laustsen (DTU), Minhao Pu (DTU), Kristian Bernt Karlson (KU), Rasmus Heller (KU) og Laura Vang Rasmussen (KU), Patrick Biller (AU) og Ingvild Bode (SDU)

 Om Starting Grants bevillingerne

Bevillingerne er på op til 1,5 mio. EUR. og uddeles årligt til talentfulde, yngre forskere. Alle nationaliteter kan søge bevillingen med det krav, at forskeren har mellem to og syv års forskningserfaring efter færdiggjort Ph.d.

Foruden en række andre kriterier, skal man desuden have udgivet – enten som hovedforfatter eller uden ph.d.-vejleder – mindst én vigtig publikation og kunne demonstrere, at man er en lovende forsker med et CV, der viser, at man er blevet anerkendt for sin forskning.

ERC udvælger modtagerne af bevillingerne ud fra kriterier som opfindsomhed, risikovillighed og ikke mindst banebrydende forskningsideer.

Målet med pengesummen er, at forskerne skal opbygge et forskningsteam sammen med postdocs og ph.d studerende, så de kan skabe forskningsresultater, der er med til at sætte dagsordenen indenfor deres respektive fagområder.

politik

Stor opbakning til at sløjfe professor MSO-stillingen

Stillingen som professor MSO er sandsynligvis på retur. Stillingen er i høj grad blevet brugt som et “prøveprofessorat” for kvinder, mener DFiR, der tidligere har anbefalet at afskaffe den: “Der er ikke nogen grund til, at man i særlig grad skal afprøve kvinder”, siger DFiR-formand

Eske Willerslev og Jesper Grodal er valgt ind i KU’s bestyrelse

Det skal være slut med top-down styring og for mange uigennemtænkte beslutninger, lyder det fra de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer. ”Man skulle tro, at hvis man lavede en dårlig beslutning, så ville man ikke straks kaste sig over den næste, men det er sket,” siger Jesper Grodal


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sciencereport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252