Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

NOVO giver 600 mio. til unge forskere

Der tales meget om unge forskeres problemer med at få penge til deres forskning. Nu gør Novo Nordisk Fonden noget ved det. Over de næste fem år vil fonden nemlig uddele 600 millioner kr til forskere på alle karrierestadier.

Målet er at sikre et generationsskifte i dansk forskning. Pengene skal især gives inden for biomedicin og biovidenskab, skriver Altinget.

– Vi vil støtte udviklingen af danske forskere gennem længerevarende bevillinger til forskere på alle karrierestadier. Særligt de risikovillige, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden.

Og der der tale om en betragtelig opskrivning på området.

Det nye program, Research and Innovation Grants, erstatter det eksisterende Hellas-Møller Fellowship, der gennem de sidste fem år har uddelt 110 mio. kr.

Det strategiske mål med det nye program er i høj grad at sikre den mellemgruppe af yngre forskere og lektorer, der hidtil har haft svært ved at skaffe forskningsmidler.

Den nye bevilling fra Novo vækker begejstring hos Danmarks Frie Forskningsfond:

Der er i høj grad brug for bevillinger på alle niveauer og måske særligt til unge talenter og forskere, der er på vej i karrieren

– Der er i høj grad brug for bevillinger på alle niveauer og måske særligt til unge talenter og forskere, der er på vej i karrieren. Her er der en stor mellemgruppe i dansk forskning, som længe har skullet kigge langt efter midler. Så det er rigtig godt for den biomedicinske forskning, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Konkret bliver pengene uddelt i bevillinger af op til 10 mio. kroner som skal strække fem år og der kan gives op til 12 om året. Det handler blandt andet om at give unge forskere mere ro til deres forskning og give dem muligheder for at tage chancer:

– Hvis du som forsker lever af etårige bevillinger, så er du nødt til at fokusere på de sikre projekter. Du er nødt til at have resultater, når du skal søge om næste bevilling få måneder efter du er gået i gang, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, til Altinget, og fortsætter:

Vi vil jo godt have, at forskerne tager større risici i deres arbejde

– Vi vil jo godt have, at forskerne tager større risici i deres arbejde. Ved at støtte gennem fem år håber vi på, at de også vil være parate til at tage fat på mere usikre projekter, der giver den banebrydende forskning. Ved at give forskerne arbejdsro får vi samlet set bedre og mere nyskabende forskning.

Man kan som forsker søge bevillinger i det nye forskningsprogram fra d. 10. oktober, og hos Novo er de meget klare på, hvad de især er på udkig efter:

– Vi går efter det visionære. Det er i første omgang visionen og dens originalitet, vi er på jagt efter. Forskerne skal turde tage fat i noget, der er vanskeligt og usikkert og gerne udvikle nye metoder. Det er her, vi får den nye indsigt, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.

Forsiden lige nu:

Regeringen træder på universiteterne med sit spin

Formidlingen af regeringens nye reformudspil er båret af spin i en grad, der nedvurderer de danske universiteter, mener professor. Ekspert er til dels enig, og giver perspektiver på den politiske kommunikation.


Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.