Coronavirus-epidemien spreder sig eksponentielt i hele verden, herunder i Danmark. Risikoen for at blive smittet er meget høj, og Sundhedsstyrelsen estimerer, at sygdomsbyrden fra Covid-19 og belastningen af sundhedsvæsnet kan blive kritisk.
Tidligere på ugen valgte regeringen at give et ekstraordinært tilskud på 50 millioner til corona-relateret forskning, så uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) hurtigt kunne give direkte støtte til forskning, der for eksempel kan fremme diagnosticering eller behandling af patienter med coronavirus.
Nu melder Danmarks største erhvervsdrivende fond sig også på banen med et tilsvarende beløb.
Novo Nordisk Fonden har afsat 50 mio. kroner til at støtte projekter, der med et nationalt fokus vil forsøge at mindske de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirus-epidemien i Danmark. Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Der kan søges om støtte til videnskabelige, oplysningsmæssige og sociale initiativer. Projekterne skal hurtigt kunne sættes igang, og så skal de være af en sådan karakter, at viden fra projekterne bliver tilgængelig og kan udnyttes i lignende situationer i fremtiden.
– Vi står over for meget alvorlige sundhedsmæssige udfordringer. Vi håber, at vi med dette initiativ kan være med til at støtte op om håndteringen af effekterne af Covid-19-situationen i Danmark til gavn for både enkeltpersoner og for samfundet som helhed, siger Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.
Hvad kan der søges til?
Der kan søges om støtte inden for 3 områder:
- Videnskabelige projekter, der tester nye behandlinger, teknikker/teknologier eller forebyggende tiltag, der med hurtig virkning kan benyttes til at håndtere sundhedssystemets udfordringer i den aktuelle situation.
- Oplysningsmæssige tiltag, der kan forbedre kommunikation til borgerne og vidensforståelse af den sundhedsmæssige håndtering af krisen.
- Sociale tiltag, der skal imødekomme særlige sundhedsmæssige behov hos udsatte grupper i forbindelse med krisen.
Ansøgere kan ansøge fonden om op til 5 mio. kr. til et projekt. Der er ingen ansøgningsfrist, idet ansøgninger vil blive vurderet løbende, og grundet situationens alvor vil ansøgere få svar inden for 48 timer.
Hvem kan søge?
Ansøger skal være tilknyttet et offentlige institutioner eller myndigheder, eller private ikke-for-profit organisationer (for eksempel NGO’er) i Danmark, der deltager i bekæmpelsen af coronavirus-epidemien. Læs mere om ansøgningsprocessen, hvem der kan søge, og hvad der kan søges midler til her.
Styrket indsats mod virale infektioner i fremtiden
Det nye initiativ kommer, efter Novo Nordisk Fonden tidligere i marts meldte ud, at fonden har afsat 20 mio. kr. til at støtte forskning og udvikling, der kan bidrage til, at Danmark kan styrke beredskabet og indsatsen over for nye virale epidemier i fremtiden. Læs mere her.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.