Det er oplagt at tilgodese teknisk forskning, der er helt i front, mener bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, Peter Munk Christiansen.
Og det gør DFF i høj grad.
I 2017 gik mere end en fjerdedel af Danmarks Frie Forskningsfonds midler til lovende teknisk forskning med et anvendelsesmæssigt potentiale.
På det tekniske felt er det samtidig 22 procent af forskerne, der forventer eller opnår patenter, licenser, spin offs eller lignende på deres forskningsresultater efter en bevilling fra DFF. Og 90 procent af forskerne opnår desuden en ny finansiering fra private og offentlige fonde.
I sync med virksomheder
Derudover er den tekniske DFF-forskning også i sync med virksomhedernes behov.
På det stadie, forskningsprojekterne finansieres af Danmarks Frie Forskningsfond, indgås der i 2/3 tilfælde et samarbejde med små og store virksomheder, hvoraf langt størstedelen opnår nybrud i forskningen.
I en undersøgelse, Novo Nordisk Fonden for nylig har foretaget, svarer knap 2/3 af de adspurgte 137 forskningsintensive virksomheder, at de er afhængig af at samarbejde med universiteternes forskere.
Det er et behov, DFF godt kan genkende, og netop derfor er det vigtigt ikke at adskille excellent fra relevant forskning, eller at opfatte fri forskning som fjernt fra samfundets behov, mener Peter Munk Christiansen.
Ny tek-forskning igangsættes i og finansieres af fondens råd for Teknologi og Produktion (FTP). Og her bliver forskningen gennemført af nogle af verdens dygtigste forskere med de mest banebrydende idéer.
Det er for eksempel opfindelsen af nye avancerede materialer, systemer til Big Data, smartere og mere effektiv energiforsyning og opdagelsen af kemiske forbindelser til at opbevare sol- og vindenergi.
Understøtte tværvidenskabelig forskning
Teknisk forskning bør dog ikke ses som et isoleret felt, men i et tværvidenskabeligt perspektiv, mener Peter Munk Christiansen.
Det er særligt med henblik på overlap til sundhedsforskning og naturvidenskab – og i nogle tilfælde også til samfundsvidenskab og humaniora.
Derfor overvejer fonden et virkemiddel til at understøtte synergier mellem forskningsområderne og motiverer de allerdygtigste forskere til at tage tværvidenskabelige forskningsspørgsmål op.
Danmarks Frie Forskningsfond er helt på linje med en analyse fra European Research Council, der viser, at de vigtige gennembrud ofte kan tilbageføres til tværvidenskabelig forskning.
DFF vil derfor gerne skrue op for den tværvidenskabelige forskning på de områder, hvor forskere ser nye muligheder.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.