Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Nyt forskningscenter for energilagring får økonomisk rygstød på 11 mio.

Håbet er, at energilagring kan blive en ny dansk styrkeposition.

Foto: iStock

Arbejdet med at etablere Dansk Center for Energilagring går nu for alvor i gang. Centret skal være med til at skabe en ny grøn industri, som gennem forskellige metoder lagrer energien fra vindmøller og solceller og udnytter den til for eksempel grønne brændstoffer. 

Det er blandt andet DTU, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og SDU, der har taget initiativ til at oprette et center for energilagring. 

Nu har Industriens Fond bevilget 11 millioner kroner, som gør det muligt at etablere centret og videreudvikle det hen over de næste to år. 

– Ambitionen er at skabe et center for energilagring, på et højt internationalt niveau, som samler viden om teknologier som power-to-X, batterier og termisk energilagring, og bidrager til at bringe forskningstung viden i spil i dansk erhvervsliv, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond. 

– Lykkes det, kan vi tage et stort skridt i retning mod et optimeret energisystem baseret på bæredygtige energikilder og stabil forsyning, og det kan bane vej for yderligere elektrificering af erhvervsliv, infrastruktur og samfundet generelt. Den udvikling vil vi gerne hjælpe på vej, siger han.

El-produktionen svinger alt efter hvor meget solen skinner, og vinden blæser. Planerne om en grøn omstilling skaber derfor et behov for teknologier, der kan lagre den vedvarende energi og konvertere den til grønne brændstoffer. Ved Power-to-X konverterer man for eksempel grøn strøm til brint, gasser eller kemikalier, som kan bruges i fly, lastbiler og skibe. 

– Energilagring og især Power-to-X er et af de områder, der har stort industrimæssigt potentiale for Danmark, og vi har gode forudsætninger for at blive blandt de førende i verden på det område, siger professor Søren Linderoth, institutdirektør DTU Energi.

DE STÅR BAG
Initiativet til Dansk Center for Energilagring kommer fra Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Dansk Industri, Dansk Energi, Haldor Topsøe, Vestas, Ørsted, Københavns Lufthavne, Danish Power Systems, Lithium Balance og REintegrate.

Rådgive virksomheder
Sekretariatet for Dansk Center for Energilagring vil blive placeret hos ATV – Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

– Det glæder mig rigtigt meget, at vi nu kan komme i gang med at etablere et nationalt center på dette vigtige område. Lagring af vedvarende energi er afgørende for, at Danmark kommer i mål med 2050 målsætningen om fuld omstilling til vedvarende energi, siger Lia Leffland, akademidirektør i Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Læs også: ATV efterlyser et nationalt forskningscenter for energilagring.

Centeret skal rådgive virksomhederne – herunder det stigende antal små og mellemstore virksomheder, der ser en forretning i løsninger, teknologier, produkter og services inden for energilagring. Håbet er, at der bliver skabt flere arbejdspladser, stigende eksportindtægter, og at Danmark bliver en global førende aktør på området.

– Danske virksomheder er i forvejen stærke inden for energiteknologi. Og med de gode muligheder vi har for at producere vedvarende energi, har vi alle forudsætninger for at udvikle fremtidens bæredygtige brændstoffer, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.