Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

ATV efterlyser et nationalt forskningscenter for energilagring

ATV foreslår at etablere et nationalt energilagringscenter som en ny dansk styrkeposition

Foto: iStock.

I 2030 skal vi have reduceret CO2-udledningen med 70 procent, og 20 år senere skal Danmark være helt klimaneutral. 

Sådan lyder ambitionen fra Danmarks nye regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen. Men spørgsmålet er, om energilagring helt bliver helt overset i debatten om, hvordan vi skal nå i mål med klimaambitionerne? 

Det mener Lia Leffland, formand for Akademiet for Tekniske Videnskaber, der rejser spørgsmålet i et blogindlæg i Ingeniøren

Regeringen har afsat én milliard kroner til grøn forskning i deres udspil til finansloven, der kom i sidste uge, hvoraf en “afgørende del” bør afsættes til et nyt nationalt forskningscenter i energilagring, mener ATV-formanden. 

FAKTA om energilagring:
Energilagring er en metode til at opbevare vedvarende energi i et ”lager”, så det kan anvendes på et senere tidspunkt. Når man satser på vedvarende energikilder som vind og sol, er det vigtigt med effektive lagringsteknologier til for eksempel de vindstille og overskyede dage, hvor forbruget overstiger produktionen.

Kilde: DTU Energi 

– Vi er gode til at producere vedvarende energi men for dårlige til at lagre den. Regeringen bør øremærke en afgørende del af den grønne milliard til et nationalt energilagringscenter, skriver hun. 

KRITIK AF FINANSLOVSFORSLAG: GODT MED GRØNT FOKUS, MEN HVOR ER DE NYE PENGE? 

En grøn forskningsmilliard kan ikke forhindre global opvarmning, men ved at investere en del af pengene i energilagring, kan det blive til en dansk styrkeposition til gavn for både forskning og erhvervslivet, mener Lia Leffland. 

– Vi peger på at etablere et nationalt energilagringscenter, hvor man samarbejder på tværs af de stærke danske universitetsmiljøer, der forsker på området og de danske virksomheder, der skal udvikle de innovative og kommercialiserbare teknologiske løsninger, skriver hun og tilføjer;

– Der er brug for et nationalt energilagringscenter til at koordinere samarbejdet mellem stakeholders på tværs af landet, på tværs af fag og på tværs af sektorer, så vi knækker koden og gør energilagring til en rentabel forretning.

DI Energi bakker op

ATV er ikke de første, der har understreget, at Danmark har brug for et energilagringscenter. Tidligere på året afholdte DI Energi en konference om dansk energiforskning og -teknologier, hvor branchedirektør Troels Ranis udtalte at; 

– Danmark har brug for et Nationalt Center for Energilagring, som demonstrerer teknologier til energilagring og bidrager med viden til danske virksomheder og uddannelse, så vi får bygget de nødvendige kompetencer op.

Læs også: Danmark skal satse på forskning i energiteknologi

Det er DI’s ønske, at centeret skal høre under Danmarks Tekniske Universitet, og den opgave tager universitetet meget gerne imod, forsikrede rektor Anders Bjarklev på konferencen.

– Energilagring og -konvertering er vejen til et fossilfrit samfund. Verdens energibehov bliver ved med at vokse, fordi vi bliver flere mennesker, siger han.

Forsiden lige nu:

Podcastserie afslører vilde fortællinger grundstof for grundstof

Gennem 118 afsnit vækker podcastserien “Periodisk” alle grundstoffer til live. Med skuespiller Simon Bennebjerg i rollen som det periodiske system er hvert afsnit unikke fortællinger om grundstoffernes egenskaber, opdagelse og dilemmaer.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.