Datadrevenøkonomi har et stort potentiale, men samtidig er der udfordringer, vi bør være opmærksomme på, mener Andrzej Wąsowski, Professor på IT-Universitetet København. Han modtager 2 millioner kroner fra VILLUM Fonden til at forske i netop disse udfordringer.
– Datadrevne økonomi både er en enorm succes, der kan skabe fremskridt for menneskeheden, men også en yderst vanskelig udfordring, fordi den gør vores privatliv til en handelsvare. I projektet påbegynder vi et arbejde, der forsøger at forlige behovet for at beskytte privatlivets fred for brugere af digitale teknologier med virksomhedernes behov for at udnytte forretningspotentialet i de data, de indsamler, siger han i presse meddelelsen fra ITU.
Målet med projektet er derfor at teste og udvikle nye metoder til dataudveksling i virksomheder. Det skal resultere i værktøjer, som på sigt skal hjælpe data scientists i virksomheder med at vurdere den risiko, der er for virksomhedens brugere, når data bliver frigivet. På den måde håber Andrzej Wąsowskiat, at projektet kan afhjælpe virksomheder med at begå fejl, hvor brugernes oplysninger afsløres unødvendigt.
– Det vil også give en bedre forståelse af, hvilke risikoniveauer der er acceptable, og hvordan man laver gode dataudvekslings-praksisser.
Projektet løber over to år og skal som udgangspunkt prøve grundlæggede ideer af, og hvis de viser sig at have potentiale, kan forskningen blive udbygget, siger Andrzej Wąsowski.
Bevillingen kommer fra VILLUM Fondens Experiment-bevillinger, som støtter originale forskningsprojekter om teknologi og naturvidenskab. Projektet officielle titel er Assessment of Reidentification Risks with Bayesian Probabilistic Programing (”Risikovurdering af re-identificering af persondata ved hjælp af bayesiansk inferens”).
Forsiden lige nu:

49 skæve forskningsideer får økonomisk støtte af fond
Villum Fonden Experiment-program har uddelt bevillinger til i alt 49 skæve forskningsprojekter for en samlet værdi af 97 millioner kroner.

Lundbeckfonden giver millioner til forsker: Vil finde kuren på hidtil uhelbredelig sygdom
RNA-forsker Ulf Andersson Vang Ørom har gjort en banebrydende opdagelse i mus i jagten på en kur til Huntingtons sygdom. Nu fortsætter arbejdet i menneskehjernevæv.

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer
De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
