penge & Navne

Projekt om datasikkerhed skal undersøge risici ved datadrevet økonomi

VILLUM Fonden har bevilliget 2 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet København om de muligheder og risici, der er forbundet til forbrugeres privatliv i datadreven økonomi.

Af - 16. september

Datadrevenøkonomi har et stort potentiale, men samtidig er der udfordringer, vi bør være opmærksomme på, mener Andrzej Wąsowski, Professor på IT-Universitetet København. Han modtager 2 millioner kroner fra VILLUM Fonden til at forske i netop disse udfordringer.

– Datadrevne økonomi både er en enorm succes, der kan skabe fremskridt for menneskeheden, men også en yderst vanskelig udfordring, fordi den gør vores privatliv til en handelsvare. I projektet påbegynder vi et arbejde, der forsøger at forlige behovet for at beskytte privatlivets fred for brugere af digitale teknologier med virksomhedernes behov for at udnytte forretningspotentialet i de data, de indsamler, siger han i presse meddelelsen fra ITU.

Målet med projektet er derfor at teste og udvikle nye metoder til dataudveksling i virksomheder. Det skal resultere i værktøjer, som på sigt skal hjælpe data scientists i virksomheder med at vurdere den risiko, der er for virksomhedens brugere, når data bliver frigivet. På den måde håber Andrzej Wąsowskiat, at projektet kan afhjælpe virksomheder med at begå fejl, hvor brugernes oplysninger afsløres unødvendigt.

– Det vil også give en bedre forståelse af, hvilke risikoniveauer der er acceptable, og hvordan man laver gode dataudvekslings-praksisser.

Projektet løber over to år og skal som udgangspunkt prøve grundlæggede ideer af, og hvis de viser sig at have potentiale, kan forskningen blive udbygget, siger Andrzej Wąsowski.

Bevillingen kommer fra VILLUM Fondens Experiment-bevillinger, som støtter originale forskningsprojekter om teknologi og naturvidenskab. Projektet officielle titel er Assessment of Reidentification Risks with Bayesian Probabilistic Programing (”Risikovurdering af re-identificering af persondata ved hjælp af bayesiansk inferens”).

Tags:

samfund

Professor vil have H. C. Andersen på finansloven

Der er brug for væsentlig større investeringer i Danmarks H. C. Andersen-forskning, hvis ikke vores største eventyrforfatter skal miste sin relevans. Det mener Johs. Nørregaard Frandsen, som for nylig tog sagen hele vejen til Christiansborg