Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Projekt om datasikkerhed skal undersøge risici ved datadrevet økonomi

Et nyt forskningsprojekt på ITU skal undersøge datasikkerheden i datadreven økonomi

Datadrevenøkonomi har et stort potentiale, men samtidig er der udfordringer, vi bør være opmærksomme på, mener Andrzej Wąsowski, Professor på IT-Universitetet København. Han modtager 2 millioner kroner fra VILLUM Fonden til at forske i netop disse udfordringer.

– Datadrevne økonomi både er en enorm succes, der kan skabe fremskridt for menneskeheden, men også en yderst vanskelig udfordring, fordi den gør vores privatliv til en handelsvare. I projektet påbegynder vi et arbejde, der forsøger at forlige behovet for at beskytte privatlivets fred for brugere af digitale teknologier med virksomhedernes behov for at udnytte forretningspotentialet i de data, de indsamler, siger han i presse meddelelsen fra ITU.

Målet med projektet er derfor at teste og udvikle nye metoder til dataudveksling i virksomheder. Det skal resultere i værktøjer, som på sigt skal hjælpe data scientists i virksomheder med at vurdere den risiko, der er for virksomhedens brugere, når data bliver frigivet. På den måde håber Andrzej Wąsowskiat, at projektet kan afhjælpe virksomheder med at begå fejl, hvor brugernes oplysninger afsløres unødvendigt.

– Det vil også give en bedre forståelse af, hvilke risikoniveauer der er acceptable, og hvordan man laver gode dataudvekslings-praksisser.

Projektet løber over to år og skal som udgangspunkt prøve grundlæggede ideer af, og hvis de viser sig at have potentiale, kan forskningen blive udbygget, siger Andrzej Wąsowski.

Bevillingen kommer fra VILLUM Fondens Experiment-bevillinger, som støtter originale forskningsprojekter om teknologi og naturvidenskab. Projektet officielle titel er Assessment of Reidentification Risks with Bayesian Probabilistic Programing (”Risikovurdering af re-identificering af persondata ved hjælp af bayesiansk inferens”).

Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022

Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.