Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Portræt: Dansk forskertalent hædret af Forbes

Dansk forsker er blandt de 30 mest lovende talenter under 30 år i Europa, ifølge Forbes

Egentlig havde han selv glemt det for en stund. De sidste tre år har Martin Bonde Jensen arbejdet så koncentreret, at da han for nylig var i spil om at komme på en af de mest prestigefyldte lister, kom det næsten som en overraskelse, da hans navn stod på listen.

– Jeg havde bare svedt det ud. Jeg havde masser af andre ting kørende, da det pludselig slog mig: Hov! Det var da egentlig i dag, det blev annonceret. Og så kørte det bare derfra, fortæller Martin Bonde Jensen.

Den 28årige forsker er kommet på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes’ liste over de 30 mest lovende talenter i Europa under 30 år i kategorien Science & Healthcare.

I 2017 stiftede Martin Bonde Jensen virksomheden Particle3D sammen med sin studiekammerat Casper Slots, der også er ingeniør fra SDU, og lektor Morten Østergaard Andersen fra SDU Biotechnology. Sammen har de udviklet et kunstigt knoglemateriale, der minder om kroppens eget, og som kan 3D-printes, så kiruger kan lave implantater, der passer perfekt til den enkelte. Og Martin Bonde Jensen gør meget ud af at pointere, at de netop har udviklet det sammen.

– Jeg synes, det er vigtigt, at de to andre også bliver nævnt. De må ikke blive glemt her i farten. De har jo lavet lige så meget, som jeg har. De er sådan set bare for gamle, griner han.

Med det mener Martin Bonde Jensen, at han står som den direkte modtager af Forbes’ hæder, fordi han som den eneste af de tre endnu ikke er fyldt 30.

Erhvervsmagasinet Forbes får i første omgang øje på Martin Bonde Jensen i forbindelse med, at Particle3D deltager i et accelerator-program for start-up-virksomheder arrangeret af Accelerate. De vælger efterfølgende at nominere virksomheden, som tidligere har vundet iværksætter-konkurrencen Venture Cup, hvorefter Martin Bonde Jensen og hans kollegaer bliver kontaktet af Forbes.

– Så vi tager det ikke som, at jeg er kommet på listen eller at det er min bedrift. Jeg tror mere, vi tager det som, at det er teamets bedrift, forklarer han.

 

Opfinder ved et tilfælde

Interessen for 3D-print udspringer af Martin Bonde Jensen og Casper Slots bachelorprojekt. Ingen af de to vidste præcis, hvad de ville undersøge, kun at det skulle være noget med 3D-print. Deres vejleder sætter dem derfor i forbindelse med kæbe-kirugen Torben Thygesen fra OUH, som gerne ville kunne 3D-printe knogler, så de passer perfekt til patienterne, fremfor at bruge standarddele, der sjældent passer. Det inspirerer de to bachelorstuderende til at arbejde med dén problemstilling, som også optager dem i deres specialer og fører til oprettelsen af virksomheden Particle3D, og som nu har fået Martin Bonde Jensen på Forbes’ liste.

– Det lyder selvfølgelig målrettet, men dengang ville vi jo bare lave et godt bachelorprojekt. Vi havde så rent faktisk lavet den her opfindelse uden at vide det, beskriver Martin Bonde Jensen, som blev færdiguddannet civilingeniør i sommers.

Under bachelorprojektet bliver to studerende pludselig hevet ind på deres vejleder Morten Østergaard Andersens kontor med en opfordring om, at de hellere måtte indberette deres projekt til patentadvokaterne på SDU.

– Hvis Morten ikke havde gjort det, var vi nok ikke der, hvor vi er i dag. Så havde vi nok publiceret resultaterne, og så var det sådan set ikke patentværdigt. Og så var det jo i princippet sluttet der, uden at vi havde vidst, hvad det kunne være blevet til, fortæller Martin Bonde Jensen.

De tre kollegaer i Particle3D er stadig i gang med at søge patent på deres 3D-teknologi, da det er en længere proces. Der går derfor mange arbejdstimer med såvel patentansøgning som at arbejde med en teknologi, der stadig er under udvikling. Heldigvis føler Martin Bonde Jensen, at de mange timer er godt givet ud.

– Jeg synes, at det med at printe 3D-implantater er pisse spændende. Vi sidder hele tiden og diskuterer, hvad vi kunne lave af andre projekter. Og jeg synes bare, det er sjovt. Det er sådan set bare dét, der er humlen i det hele, fortæller han.

 

Store planer

Martin Bonde Jensen har generelt en meget ydmyg tilgang til sin karriere og bryder sig heller ikke om at blæse den aktuelle opmærksomhed, der er omkring ham, for meget op.

 – Det er jo ikke sådan, at jeg satte mig et mål for tre år siden, der hed; jeg vil på Forbes’ liste. Jeg vidste ikke engang, den eksisterede, så det – ej, det gjorde jeg ikke, Casper, må Martin Bonde Jensen forsikre sin kollega, Casper Slots, som også er tilstede under interviewet, inden han understreger;

– Så det er en liste, man skal se som et skulderklap og en anerkendelse af ens arbejde, mere end det er noget, man arbejder hen imod.

Martin Bonde Jensen har dog et andet mål, han for tiden arbejder meget målrettet hen imod.

– Vi vil gerne lave en virksomhed i Danmark, som kan producere implantater til hele verden. Det er mere eller mindre vores mål lige nu, fortæller Martin Bonde Jensen.

For at det skal kunne blive til virkelighed, er næste store skridt for Particle3D at få kørt nogle kliniske forsøg, så deres opfindelse bliver klar til at komme i patienterne fremfor i dyrene så at sige.

– Vi står på det skridt, der hedder fra universitetet til at lave en virksomhed. Så det er selvfølgelig dét, jeg arbejder hen imod nu. Og vi vil det her, understreger Martin Bonde Jensen og uddyber;

– Derfor handler det om at udnytte den opmærksomhed, der er omkring mig lige nu. Vi har især interesse i at få fat i lægerne, både danske og udenlandske, for det er i sidste ende dem, der skal købe vores produkt.

Det er dog ikke samtlige af døgnets timer, Martin Bonde Jensen investerer i sin karriere. Inden for allernærmeste fremtid skal han være far for anden gang, og det sætter de mange arbejdstimer en smule på prøve. For ham er spørgsmålet dog ikke, om der bliver tid til at gå barsel – uanset at den ikke bliver lang.

– Det skal der være tid til. Det er en af de mundtlige aftaler, vi har med hinanden. Selvom Particle3D er vigtigt, så er det jo ikke vigtigere end vores familie, afslutter Martin Bonde Jensen.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.