Danmark skal igen være en grøn stormagt. Det er både navnet på og ambitionen i Socialdemokratiets energiudspil. Med udspillet vil Socialdemokratiet blandt andet sikre en grøn forskningsmilliard.
Danmarks største parti går dermed til valg på, samlet at bruge en mia. kroner om året til forskning i energiteknologi og -løsninger. Samtidig skal der sikres flerårige bevillinger til demonstrationsprogrammer.
Danmark skal uafhængig af fossile brændstoffer i 2045. Derfor skal forskningsmidlerne bruges til at finde ud af, hvordan vi kan gemme noget af den energi, der skabes, når vinden blæser – til de dage, hvor det ikke blæser.
Forskning inden for lagring og konvertering af energi skal, ifølge S, ske i et samarbejde mellem førende nationale forskningsmiljøer på området og danske virksomheder.
En milliardinvestering fra det offentlige har tidligere haft signifikant betydning for den grønne udvikling i Danmark.
Tilbage i 2012 kom der en grøn forskningsmilliard på finansloven under den daværende S-R-SF-regeringen med Morten Østergaard (R) som uddannelses- og forskningsminister.
Indtil 2016 afsatte Danmark omkring en milliard kroner om året til energiforskning. Det betød blandt andet, at vi blev kåret som dét land i verden, der er bedst til at fremme udviklingen af grønne energiteknologier.
I 2016 blev den grønne investering halveret af Venstre-regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.
Et dansk Silicon Vallay
Socialdemokratier foreslår også, at Nordsøen gøres til et ”Silicon Valley for havvind”.
Nordsøen er et af verdens bedste områder for vindproduktion, og vindmøller er i det hele taget blevet et vartegn for Danmark – og det skal vi have mere af, mener S.
Partiet vil opføre tre nye havvindmølleparker i dansk farvand. Og målet er, at hele elforbruget i Danmark skal dækkes af vind, sol eller anden vedvarende energi allerede i 2030.
Socialdemokratiet vil desuden oprette en grøn fremtidsfond på 20 mia. kroner, som skal investere i grønne løsninger og teknologier.
Fremtiden skal i det hele taget være baseret på ren energi, og på transportsiden vil S have en halv million grønne biler og flere elbusser.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.