Danmark skal igen være en grøn stormagt. Det er både navnet på og ambitionen i Socialdemokratiets energiudspil. Med udspillet vil Socialdemokratiet blandt andet sikre en grøn forskningsmilliard.
Danmarks største parti går dermed til valg på, samlet at bruge en mia. kroner om året til forskning i energiteknologi og -løsninger. Samtidig skal der sikres flerårige bevillinger til demonstrationsprogrammer.
Danmark skal uafhængig af fossile brændstoffer i 2045. Derfor skal forskningsmidlerne bruges til at finde ud af, hvordan vi kan gemme noget af den energi, der skabes, når vinden blæser – til de dage, hvor det ikke blæser.
Forskning inden for lagring og konvertering af energi skal, ifølge S, ske i et samarbejde mellem førende nationale forskningsmiljøer på området og danske virksomheder.
En milliardinvestering fra det offentlige har tidligere haft signifikant betydning for den grønne udvikling i Danmark.
Tilbage i 2012 kom der en grøn forskningsmilliard på finansloven under den daværende S-R-SF-regeringen med Morten Østergaard (R) som uddannelses- og forskningsminister.
Indtil 2016 afsatte Danmark omkring en milliard kroner om året til energiforskning. Det betød blandt andet, at vi blev kåret som dét land i verden, der er bedst til at fremme udviklingen af grønne energiteknologier.
I 2016 blev den grønne investering halveret af Venstre-regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.
Et dansk Silicon Vallay
Socialdemokratier foreslår også, at Nordsøen gøres til et ”Silicon Valley for havvind”.
Nordsøen er et af verdens bedste områder for vindproduktion, og vindmøller er i det hele taget blevet et vartegn for Danmark – og det skal vi have mere af, mener S.
Partiet vil opføre tre nye havvindmølleparker i dansk farvand. Og målet er, at hele elforbruget i Danmark skal dækkes af vind, sol eller anden vedvarende energi allerede i 2030.
Socialdemokratiet vil desuden oprette en grøn fremtidsfond på 20 mia. kroner, som skal investere i grønne løsninger og teknologier.
Fremtiden skal i det hele taget være baseret på ren energi, og på transportsiden vil S have en halv million grønne biler og flere elbusser.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.