Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Socialdemokratiet vil sikre grøn forskningsmilliard

Forskning i energiteknologi og -løsninger skal prioriteres med 1 mia. kroner, foreslår S

Danmark skal igen være en grøn stormagt. Det er både navnet på og ambitionen i Socialdemokratiets energiudspil. Med udspillet vil Socialdemokratiet blandt andet sikre en grøn forskningsmilliard.

Danmarks største parti går dermed til valg på, samlet at bruge en mia. kroner om året til forskning i energiteknologi og -løsninger. Samtidig skal der sikres flerårige bevillinger til demonstrationsprogrammer.

Danmark skal uafhængig af fossile brændstoffer i 2045. Derfor skal forskningsmidlerne bruges til at finde ud af, hvordan vi kan gemme noget af den energi, der skabes, når vinden blæser – til de dage, hvor det ikke blæser.

Forskning inden for lagring og konvertering af energi skal, ifølge S, ske i et samarbejde mellem førende nationale forskningsmiljøer på området og danske virksomheder.

En milliardinvestering fra det offentlige har tidligere haft signifikant betydning for den grønne udvikling i Danmark.

Tilbage i 2012 kom der en grøn forskningsmilliard på finansloven under den daværende S-R-SF-regeringen med Morten Østergaard (R) som uddannelses- og forskningsminister.

Indtil 2016 afsatte Danmark omkring en milliard kroner om året til energiforskning. Det betød blandt andet, at vi blev kåret som dét land i verden, der er bedst til at fremme udviklingen af grønne energiteknologier.

I 2016 blev den grønne investering halveret af Venstre-regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.

Et dansk Silicon Vallay

Socialdemokratier foreslår også, at Nordsøen gøres til et ”Silicon Valley for havvind”.

Nordsøen er et af verdens bedste områder for vindproduktion, og vindmøller er i det hele taget blevet et vartegn for Danmark – og det skal vi have mere af, mener S.

Partiet vil opføre tre nye havvindmølleparker i dansk farvand. Og målet er, at hele elforbruget i Danmark skal dækkes af vind, sol eller anden vedvarende energi allerede i 2030.

Socialdemokratiet vil desuden oprette en grøn fremtidsfond på 20 mia. kroner, som skal investere i grønne løsninger og teknologier.

Fremtiden skal i det hele taget være baseret på ren energi, og på transportsiden vil S have en halv million grønne biler og flere elbusser.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.