Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Stor fond vil dække forskningsinstitutioners merudgifter

– Vi ønsker at til at skabe et miljø, hvor alle har lige muligheder for at forfølge en karriere, lyder det fra fonden.

Novo Nordisk Fonden vil betalte merudgifter i forbindelse med barsel. Foto: LanaStock/iStock

Novo Nordisk Fonden vil dække forskningsinstitutioners merudgifter til barselsorlov.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

– Novo Nordisk Fonden har et stærkt fokus på at fremme mangfoldighed, herunder kønsdiversitet. Gennem dette initiativ ønsker vi at til at skabe et miljø, hvor alle har lige muligheder for at forfølge en karriere på arbejdspladsen, siger Søren Nedergaard, Chief Operating Officer, Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.

Fra 2019 har det været muligt for forskningsinstitutioner som hospitaler, universiteter og andre institutioner at få dækket merudgifter til løn i forbindelse med orlov for modtagere af et fuldt Novo Nordisk Fonds-finansieret personligt ph.d.- stipendium eller postdoc-stipendium.

Søren Nedergaard er COO i Novo Nordisk Fonden. Foto: Carsten Lundager

Med den nye ordning kan institutionerne søge om dækning af merudgifter til barselsorlov for alle de forskere og personale – kvinder som mænd – i Danmark, som bliver lønnet via en bevilling fra Novo Nordisk Fonden, skriver fonden.  Med ordningen vil forskellen mellem ”den løn, som bevillingsmodtageren på orlov modtager, og den refusion, den danske stat yder” bliver udlignet.

– Barsel er en af de faktorer, der medfører ulighed på arbejdspladsen, da det ofte bevirker, at kvinder sakker bagud på både løn og pension. Dette ønsker vi at gøre op med, siger Petrina Knowles, Senior Vice President, People & Organisation, Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings.

Carlsbergfondet var først

Med den nye ordning følger Novo Nordisk Fonden i fodsporene på blandt andre Carlsbergfondet, der i 2019 som den første forskningsfinansierende fond i Danmark, indførte en refusionsordning til at dække universiteternes merudgifter, når en af fondets forskere går på barsel.

Læs også: Universiteter vil have øremærket barsel til mænd

Også Carlsbergfondets ordning gælder for både mænd og kvinder, men fonden lagde ikke skjul på, at den nye ordning skulle gøre den lettere for kvindelige forskere at holde fast i forskerkarrieren.

– Vi ved fra mange undersøgelser og almindelig statistik, at det generelt er sværere for kvinder at få fodfæste og nå til tops i forskningsverdenen. Det er beklageligt, fordi vi hermed ikke får udnyttet de dygtige kvindelige forskeres potentiale til gavn for forskningsmiljøerne og samfundet generelt, lød det fra Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher. 

– Med denne ordning vil vi gerne fjerne én af de barrierer, der kan spille ind, når forskere ansættes i forbindelse med konkrete forskningsprojekter, nemlig den økonomiske. Vi mener, det er vigtigt at sikre, at der i det mindste ikke er en økonomisk pris for at ansætte kvinder i forskerstillinger på de projekter, vi støtter. Hverken for institutterne eller forskningslederne på projekterne, tilføjede han.

Læs også: Carlsbergfondet vil dække barselsudgifter på universiteterne

Daværende formand for Det Unge Akademi, SDU-professor Henrik Dimke, mente, at Carlsbergfondets beslutning var “et skridt i den rigtige retning”. Til Science Report sagde han, at ordninger om barsel er vigtige på et tidligt trin i forskerkarrieren, “hvis man skal have flere kvinder op ad den akademiske karrierestige”.

– Derfor er det også et fint tiltag fra Carlsbergfondet at bidrage til at sikre netop denne overgang, ved at fjerne eventuelle omkostninger som universiteterne nu dækker. Omkostninger, som oftest rammer skævt kønsmæssigt. Det er især vigtige, at sådanne omkostninger bliver dækket under ansættelser, som finansieres af eksterne fondsmidler, der oftest bevilliges uden eller med meget lidt overhead, sagde Henrik Dimke. 

Det er muligt at ansøge Novo Nordisk Fondens nye tiltag om mulighed for fuld barsel for bevillingsmodtagere og personale, som var på orlov per oktober måned 2021 og fremefter.

Fonden oplyser, at forskningsinstitutioner efter endt barsel for den ansatte skal indsende et regnskab for perioden til fonden. Bliver der bevilget en refusion, bliver barselsbevillingen udbetalt som en tillægsbevilling til den oprindelig bevilling.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.