Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Udskældt forsker forsvarer Besenbacher

– Han har adresseret noget, der har virket uretfærdigt, siger professor MSO Jacob Sherson.

Professor MSO, Jacob Sherson, er tilknyttet Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse/AU

Jacob Sherson, professor MSO ved Aarhus Universitet, forsvarer Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher.

– Jeg kan godt forstå, at Flemming kommer med de udtalelser, som han gør, siger Jacob Sherson.

Udmeldingen kommer efter, at Berlingske har kunnet afdække, hvordan Flemming Besenbacher i flere e-mails sendt til rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, blandt andet kalder navngivne forskere på Institut for Fysik og Astronomi for ”redeskidere”, ”illoyale” og, at de ”for altid har fået et minus i min karakterbog”.

– Jeg ser de kraftige sprogudtryk, som frustration over de uafdækkede lag i en proces, der ikke handler om retten til frit at kritisere, men om pligten til at lytte – også hvis svaret ikke behager en, siger Jacob Sherson.

Jacob Sherson og de tre navngivne forskere er alle ansat ved Institut for Fysik og Astronomi under Aarhus Universitet. Her er også Flemming Besenbacher tilknyttet som professor i nanoteknologi.

Intern kritik af Sherson-forskning

I 2016 udgav Jacob Sherson sammen med kollegaen, professor Klaus Mølmer, en senere omdiskuteret artikel i tidsskriftet Nature. Her var specielt kritikken fra forskere på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet skarp.

I et sådan omfang, at Jacob Sherson til Science Report siger, at han har følt sig udsat for faglig mobning.

I en mail til Berlingske undskylder Flemming Besenbacher sit ordvalg.

– Mine e-mails udtrykker min dybe indignation over måden, Mølmer og Sherson er blevet behandlet på. Det afspejles i mit ordvalg og tonen, som jeg i dag skal beklage. Jeg lod følelserne løbe af med mig i en privat korrespondance. Det burde ikke være sket.

At Flemming Besenbacher skriver, at han har kontaktet rektor Brian Bech Nielsen som privatperson og ikke som direktør for Carlsbergfondet, står i kontrast til, at flere mails ifølge Berlingske er sendt fra Flemming Besenbachers mailkonto hos  Carlsbergfondet.

Science Report har forsøgt at få en kommentar fra Flemming Besenbacher. Carlsbergsfondets presseafdeling oplyser, at Flemming Besenbacher på grund af sygdom ikke har mulighed for at stille op til interview på nuværende tidspunkt.

Politisk kritik

På Christiansborg har Flemming Besenbachers sprogbrug bragt sindene i kog hos flere forskningsordførere.

Det er naturligvis helt uacceptabelt

Her lød det fredag fra Henrik Dahl, Liberal Alliances forskningsordfører, at Flemming Besenbachers opførsel var ”helt uacceptabel”, mens Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) sagde:

– Det er naturligvis helt uacceptabelt på den måde at blande sig i ledelsesretten, og det er skærpende, når man har en så magtfuld position, som Besenbacher.

LÆS OGSÅ: Forskningsordførere i hård kritik af Besenbacher

Studiet trukket tilbage

Jacob Sherson mener, at Flemming Besenbacher uforskyldt er havnet i problemer.

– Han har som den eneste i denne sag adresseret en forskningsmæssig mobning, der for ham har virket uretfærdig. Det har jeg respekt for, siger Jacob Sherson.

Kritikken af Klaus Mølmer og Jacob Shersons forskningsprojekt mundede sidste år ud i, at praksisudvalget på Aarhus Universitet gav deres håndtering stemplet ”tvivlsom forskningspraksis”.

– Klaus og jeg var uenige i konklusionen, men vi har valgt at acceptere den i håbet om at få fred derefter, siger Jacob Sherson.

Siden er den omtalte Nature-artikel blevet trukket tilbage. I den forløbne uge er den blevet genpubliceret i opdateret form i et andet tidsskrift.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.