Jacob Sherson, professor MSO ved Aarhus Universitet, forsvarer Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher.
– Jeg kan godt forstå, at Flemming kommer med de udtalelser, som han gør, siger Jacob Sherson.
Udmeldingen kommer efter, at Berlingske har kunnet afdække, hvordan Flemming Besenbacher i flere e-mails sendt til rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, blandt andet kalder navngivne forskere på Institut for Fysik og Astronomi for ”redeskidere”, ”illoyale” og, at de ”for altid har fået et minus i min karakterbog”.
– Jeg ser de kraftige sprogudtryk, som frustration over de uafdækkede lag i en proces, der ikke handler om retten til frit at kritisere, men om pligten til at lytte – også hvis svaret ikke behager en, siger Jacob Sherson.
Jacob Sherson og de tre navngivne forskere er alle ansat ved Institut for Fysik og Astronomi under Aarhus Universitet. Her er også Flemming Besenbacher tilknyttet som professor i nanoteknologi.
Intern kritik af Sherson-forskning
I 2016 udgav Jacob Sherson sammen med kollegaen, professor Klaus Mølmer, en senere omdiskuteret artikel i tidsskriftet Nature. Her var specielt kritikken fra forskere på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet skarp.
I et sådan omfang, at Jacob Sherson til Science Report siger, at han har følt sig udsat for faglig mobning.
I en mail til Berlingske undskylder Flemming Besenbacher sit ordvalg.
– Mine e-mails udtrykker min dybe indignation over måden, Mølmer og Sherson er blevet behandlet på. Det afspejles i mit ordvalg og tonen, som jeg i dag skal beklage. Jeg lod følelserne løbe af med mig i en privat korrespondance. Det burde ikke være sket.
At Flemming Besenbacher skriver, at han har kontaktet rektor Brian Bech Nielsen som privatperson og ikke som direktør for Carlsbergfondet, står i kontrast til, at flere mails ifølge Berlingske er sendt fra Flemming Besenbachers mailkonto hos Carlsbergfondet.
Science Report har forsøgt at få en kommentar fra Flemming Besenbacher. Carlsbergsfondets presseafdeling oplyser, at Flemming Besenbacher på grund af sygdom ikke har mulighed for at stille op til interview på nuværende tidspunkt.
Politisk kritik
På Christiansborg har Flemming Besenbachers sprogbrug bragt sindene i kog hos flere forskningsordførere.
Det er naturligvis helt uacceptabelt
Her lød det fredag fra Henrik Dahl, Liberal Alliances forskningsordfører, at Flemming Besenbachers opførsel var ”helt uacceptabel”, mens Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) sagde:
– Det er naturligvis helt uacceptabelt på den måde at blande sig i ledelsesretten, og det er skærpende, når man har en så magtfuld position, som Besenbacher.
LÆS OGSÅ: Forskningsordførere i hård kritik af Besenbacher
Studiet trukket tilbage
Jacob Sherson mener, at Flemming Besenbacher uforskyldt er havnet i problemer.
– Han har som den eneste i denne sag adresseret en forskningsmæssig mobning, der for ham har virket uretfærdig. Det har jeg respekt for, siger Jacob Sherson.
Kritikken af Klaus Mølmer og Jacob Shersons forskningsprojekt mundede sidste år ud i, at praksisudvalget på Aarhus Universitet gav deres håndtering stemplet ”tvivlsom forskningspraksis”.
– Klaus og jeg var uenige i konklusionen, men vi har valgt at acceptere den i håbet om at få fred derefter, siger Jacob Sherson.
Siden er den omtalte Nature-artikel blevet trukket tilbage. I den forløbne uge er den blevet genpubliceret i opdateret form i et andet tidsskrift.
Forsiden lige nu:

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.

Største danske rumfremstød nogensinde på vej til USA
Danske aktører kan spille ind med førende rumteknologi på det amerikanske marked. Sammen med den danske astronaut Andreas Mogensen vil 30 danske virksomheder og forskere tilbringe næste uge i Houston og mødes med relevante aktører med henblik på at styrke amerikansk-dansk samarbejde om rumforskning og -teknologi.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.