Danish Diabetes Academy (DDA) har i åben og fri konkurrence bevilget penge til projekter, der styrker og udvikler unge, talentfulde diabetesforskere og de danske forskningsmiljøer.
Akademiet, der hører under Odense Universitetshospital og er støttet af Novo Nordisk Fonden, har givet penge til syv ph.d.-projekter og seks postdoc-projekter.
Desuden tager fire gæsteprofessorer – to fra Canada, én fra England samt én fra Australien – i løbet af de næste to år ophold i Danmark ad flere omgange. Dels for at tage deres forskning med ud i nye omgivelser, dels for at være med til at etablere og udvikle internationale forskningsnetværk på tværs af discipliner og sektorer.
Temaerne for de 13 yngre forskeres projekter strækker sig bredt; fra kost, madvaner og overvægt til de negative helbredskonsekvenser af diabetes.
I DDA glæder man sig over at kunne give støtte til unge talenter, der tidligt i karrieren får muligheden for at arbejde på et højt, internationalt niveau, siger bestyrelsesformand for DDA og centerdirektør ved Steno Diabetes Center Copenhagen, Allan Flyvbjerg.
– Alle projekter har international forskning og netværk for øje. De yngre forskere skal alle til udlandet undervejs i deres projekt, og flere af dem skal arbejde med forskere, der er verdensførende inden for deres felt, siger han.
To af projekterne er stillingsfællesskaber mellem forskning og klinik, fremhæver han:
– At vi kan lave fleksible bevillinger som 50/50-ordningen, giver forskerne mulighed for at trække på og udvikle flere kompetencer. Der er i forskningen inden for diabetes behov for samarbejde på tværs af discipliner og sektorer, og her er en 50/50-fordeling en oplagt anledning til at skabe netværk samt udveksle erfaringer og viden mellem teori, forskning og praksis, siger Allan Flyvbjerg og tilføjer;
– For den enkelte forsker giver ordningen mulighed for at skabe sig en skræddersyet karriere. Det, tror jeg, skaber dygtigere forskere og dermed bedre behandling af personer med diabetes eller borgere i risiko.
Fra blodglukose til graviditet
Modtagerne af bevillingerne fra DDA kommer fra Rigshospitalet, Gentofte Hospital, Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitetshospital og Steno Diabetes Center Copenhagen.
Ambitionen med Danish Diabetes Academy er at øge kvaliteten af dansk diabetesforskning og give et samlet overblik over al diabetes forskning i Danmark.
Kilde: Novo Nordisk Fonden.
Én forsker skal se på, hvordan blodglukose og vægttab hos personer med type 2 diabetes påvirkes, hvis man lægger en tidsbegrænsning på, hvornår der må spises. En anden forsker skal undersøge 100.000 danskeres smagspræferencer for at skabe en bedre forståelse for hvilke mekanismer, der ligger bag vores spiseadfærd.
Et andet område, som også fylder meget i ansøgningerne, er graviditet og diabetes. En af forskerne, som får en bevilling, skal ved hjælp af de stærke danske dataregistre se på sammenhængen mellem fødselsvægt og graviditetsvarighed og risiko for type 2 diabetes, hjertekarsygdom og yderligere komplikationer senere i livet.
En fjerde forsker skal se på, hvilken betydning det har for barnets fødselsvægt, barnets vækst i børnealderen, barnets medicinforbrug og kontakter med sundhedsvæsnet, hvis moderen forud for graviditeten har gennemgået en kirurgisk fedmebehandling. Projektet har blandt andet til formål at kunne rådgive om det optimale tidspunkt for graviditet efter fedmekirurgi.
Læs mere om forskerne og deres projekter her.
Forsiden lige nu:

Top 40 over verdens mest grønne business-universiteter er fundet
Ifølge seneste analyse fra Corporate Knights er der kommet meget mere fokus på bæredygtighed på verdens business universiteter. Og det viser sig helt ned i læseplanerne.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.