Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

450 topchefers højeste valgønske: Invester i forskning

Investeringer i forskning og uddannelse er toplederes højeste ønske til en ny regering

Foto: iStock.

For 7 ud af 10 topchefer i Danmark er offentlige investeringer i forskning og uddannelse førsteprioritet for en ny regering.

Det viser en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, og hvor 450 danske topchefer fra landets større virksomheder har svaret.

Uanset om Danmarks statsminister hedder Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S), på den anden side af valget, bør en ny regering skrive især fire temaer ind i et nyt regeringsgrundlag, hvis man spørger dansk erhvervsliv.

De fire temaer er: lavere skat på arbejde, grøn omstilling, bedre infrastruktur og turbo på forskning og uddannelse, skriver Børsen.

Imens 65 procent af topcheferne prioriterer de tre første temaer lige højt, står investeringer i forskning og uddannelse allerøverst på listen med en score på 71 procent.

Højere forskningsfradrag

Lars Marcher, adm. direktør i medicoselskabet Ambu, lægger vægt på, at Danmark sætter turbo på forskning og udvikling, og han foreslår blandt andet ”et højere fradrag for forskning og udvikling, så også mindre virksomheder får råd til at investere”.

Den nuværende regering er i gang med at øge fradraget gradvist frem til 2025, hvor fradraget lander på 110 procent. Derfor kan virksomheder i år trække 103 procent af deres forsknings- og udviklingsudgifter fra.

Socialdemokratiet har foreslået at hæve fradraget til 130 procent, og partiets finansordfører, Benny Engelbrech, siger også til Børsen, at det ”overrasker mig positivt”, at forskning, klima og infrastruktur er ligeså vigtigt som skattelettelser for topcheferne.

– Vi er fuldstændige enige med erhvervslivets topledere i, at forskning og uddannelse, grøn omstilling og en bred, langsigtet plan for infrastruktur er vigtige. Der er behov for at tænke nyt og investere i en fremtidssikring af Danmark, siger ordføreren til Børsen.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at erhvervslivets ønskeliste fint matcher VLAK-regeringens politik, og udtaler til Børsen, at;

– Der er jo allerede vækst på forskningsområdet, hvor vi holder fast i 1 pct.-målsætningen (offentlig finansieret forskning på mindst 1 pct. af BNP, red.).

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.