Danmark er i dag et af de stærkeste forskningslande i verden. Videnproduktionen må dog ikke stå alene: Danmark skal også være blandt de førende i verden til at omsætte ny viden til innovation.
Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V):
– Dansk forskning har et meget højt internationalt niveau, som løfter innovationen i samfundet. Universiteterne har et tæt samarbejde med omverdenen, men der er potentiale for at løfte innovationen i Danmark endnu mere, hvis flere iværksættere udspringer fra forskningsmiljøerne, og vi bliver bedre til at samarbejde på tværs af sektorer, siger Tommy Ahlers.
På Twitter skriver ministeren helt konkret; ”Min vision: På 10 år skal vi have 10 nye virksomheder med en milliardomsætning, der udspringer fra universiteterne”.
Det er en udmelding, der har fået flere positive tilkendegivelser, først og fremmest fra erhvervslivet.
– Interessant og rigtig vigtig udmelding, skriver David Mouyal, som er chef for Public Affairs i medicinalgiganten Roche. Han tilføjer, at ”det vil vi gerne være med til at hjælpe til i Roche”.
Også Jes B. Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, tilkendegiver i en kommentar på Twitter, at;
– Den vision bakker vi naturligvis op om i Dansk Erhverv og bidrager ligeledes med ideer og erfaring.
”En lukket verden”
Til formålet har regeringen bedt et panel af internationale eksperter om at granske dansk innovation.
Ekspertpanelet skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan man forbedrer fødekæden fra forskning og innovation til nye produkter og nye virksomheder.
Tommy Ahlers blev kendt i offentligheden som mangemillionær iværksætter i DR-programmet Løvens Hule, hvor et panel af erfarne iværksættere kaster gode råd, og helst et par millioner, efter spirende iværksættere.
Over for Berlingske har Tommy Ahlers beskrevet, hvordan han som iværksætter oplevede de danske forskningsmiljøer som ”en lukket verden”:
– Jeg har selv haft en frustration som business angel, for selv om jeg gerne ville investere i nogle af disse forskningsprojekter, så er de akademiske miljøer blevet oplevet som lidt af en lukket verden, udtaler han til mediet.
Ministeren har udpeget det internationale ekspertpanel i samråd med Europa-Kommissionen.
– Margareta Drzeniek-Hanouz, direktør og seniorøkonom i World Economic Forum, Schweiz.
– Tony Raven, CEO for Cambridge Enterprise, Storbritannien.
– Stephan Kuhlmann, professor ved Twente Universitet, Science, Technology, and Policy Studies, Nederlandene.
– Jackie Hunter, direktør i BenevolentAI, Storbritannien.
– Göran Marklund, vicedirektør ved Vinnnova, Sveriges innovationsmyndighed.
– Uri Gabai, Chief Strategy Officer, Israel Innovation Authority.
– Kai Husso, Chief Planning Officer, Ministry of Employment and Economy, Finland.
– Pieter W. Heringa, seniorrådgiver ved Ministry of Education, Culture and Science, Nederlandene.
Forsiden lige nu:

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.