politik

Ahlers: På 10 år skal universiteterne levere 10 nye milliard-virksomheder

Forskningsministeren vil forme en ny generation af iværksættere ved at udnytte Danmarks position som ét af de stærkeste forskningsmiljøer i verden. Internationalt ekspertpanel er nedsat til at komme med konkrete anbefalinger

Af - 14. december 2018

Foto: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers

Danmark er i dag et af de stærkeste forskningslande i verden. Videnproduktionen må dog ikke stå alene: Danmark skal også være blandt de førende i verden til at omsætte ny viden til innovation.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V):

– Dansk forskning har et meget højt internationalt niveau, som løfter innovationen i samfundet. Universiteterne har et tæt samarbejde med omverdenen, men der er potentiale for at løfte innovationen i Danmark endnu mere, hvis flere iværksættere udspringer fra forskningsmiljøerne, og vi bliver bedre til at samarbejde på tværs af sektorer, siger Tommy Ahlers.

På Twitter skriver ministeren helt konkret; ”Min vision: På 10 år skal vi have 10 nye virksomheder med en milliardomsætning, der udspringer fra universiteterne”.

Det er en udmelding, der har fået flere positive tilkendegivelser, først og fremmest fra erhvervslivet.

– Interessant og rigtig vigtig udmelding, skriver David Mouyal, som er chef for Public Affairs i medicinalgiganten Roche. Han tilføjer, at ”det vil vi gerne være med til at hjælpe til i Roche”.

Også Jes B. Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, tilkendegiver i en kommentar på Twitter, at;

– Den vision bakker vi naturligvis op om i Dansk Erhverv og bidrager ligeledes med ideer og erfaring.

”En lukket verden”

Til formålet har regeringen bedt et panel af internationale eksperter om at granske dansk innovation.

Ekspertpanelet skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan man forbedrer fødekæden fra forskning og innovation til nye produkter og nye virksomheder.

Tommy Ahlers blev kendt i offentligheden som mangemillionær iværksætter i DR-programmet Løvens Hule, hvor et panel af erfarne iværksættere kaster gode råd, og helst et par millioner, efter spirende iværksættere.

Over for Berlingske har Tommy Ahlers beskrevet, hvordan han som iværksætter oplevede de danske forskningsmiljøer som ”en lukket verden”:

– Jeg har selv haft en frustration som business angel, for selv om jeg gerne ville investere i nogle af disse forskningsprojekter, så er de akademiske miljøer blevet oplevet som lidt af en lukket verden, udtaler han til mediet.

Ministeren har udpeget det internationale ekspertpanel i samråd med Europa-Kommissionen.

Panelet består af følgende ni eksperter:
– Formand Christian Ketels, cheføkonom i Boston Consulting Group og leder af Center for Makroøkonomi på BCG Henderson Institut, USA. Har en baggrund som forsker ved Harvard Business School.
– Margareta Drzeniek-Hanouz, direktør og seniorøkonom i World Economic Forum, Schweiz.
– Tony Raven, CEO for Cambridge Enterprise, Storbritannien.
– Stephan Kuhlmann, professor ved Twente Universitet, Science, Technology, and Policy Studies, Nederlandene.
– Jackie Hunter, direktør i BenevolentAI, Storbritannien.
– Göran Marklund, vicedirektør ved Vinnnova, Sveriges innovationsmyndighed.
– Uri Gabai, Chief Strategy Officer, Israel Innovation Authority.
– Kai Husso, Chief Planning Officer, Ministry of Employment and Economy, Finland.
– Pieter W. Heringa, seniorrådgiver ved Ministry of Education, Culture and Science, Nederlandene.

kultur

Ung læge og forsker tager ordet i sundhedsdebatten

Ida Donkin, læge og ph.d., har taget orlov fra sit job for at engagere sig fuldtid i sundhedsdebatten. Hun vil inspirere sine sundhedsfaglige kollegaer til at formidle og blande sig i den offentlige debat – men advarer også om, at der er en bagside af medaljen

debat

Uddannelses- og forskningspolitikken skal tilbage til fremtiden

Mon ikke der er en forsker eller to, der i dag ønsker sig tilbage til dengang Helge Sander var videnskabsminister, og hvor der for alvor var politiske visioner på deres område, spørger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv?

AAU køber Obama-billetter for 850.000 kr. oven på sparerunde

Aalborg Universitet har brugt 850.000 kr. på billetter til et Obama-arrangement i efteråret. Det sker et halvt år efter, at universitetet gennemgik en omfattende fyringsrunde på grund af frygt for sparekrav. Prioriteringen møder kritik af både medarbejdere og politikere