Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Her er regeringens bud på forskningsbudgettet for 2020

25,3 milliarder. Så meget vil regeringen afsætte til forskning. Det svarer til én procent af BNP.

Jesper Petersen har fået ny særlig rådgiver. Foto: UFM

Regeringen har netop præsenteret sit forslag til en ny finanslov for 2022. Finansminister Nikolaj Wammen (S) havde på forhånd varslet en stram finanslov – dog på et positivt grundlag.

Ifølge prognoserne står Danmark til at få den største vækst i 15 år her i 2021, hvilket er et år tidligere end forventet. Regeringen lægger derfor op til, at man afsætter den sædvanlige ene procent af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP).

Det giver i omegnen af 25,3 milliarder kroner til offentligt finansieret forskning og er ifølge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) et ”historisk højt niveau”.   

– Forskningsmiljøer i verdensklasse giver os ny viden, fremskridt og et styrket erhvervsliv, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

– Og når forskningen gavner erhvervslivet, gavner den også dansk økonomi og beskæftigelse. Derfor har regeringen lagt vægt på, at forslaget til finansloven opretholder det historisk høje niveau for midler til forskningen.

De 25,3 millioner kroner er 600 millioner mere end sidste år, hvor vi så et fald i BNP – og der derfor blev afsat færre penge til forskning (23,5 millioner, red.).   

Fordelingen af forskningsreserven bliver afgjort i et decentralt forhandlingsforløb , som regeringen inviterer Folketingets partier til drøftelse om, som led i finanslovsforhandlingerne.

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.