politik

LA vil bruge 3,7 mia. om året på klimaforskning

Liberal Alliance vil oprettet en klimafond som skal understøtte forskning i at nedbringe klimaaftrykket, ifølge partiets nye klimaplan. ”Mere af den grønne energi og massiv indsats på forskningsområdet” skal bringe Danmark i mål på klimaområdet, siger partiets formand

Af - 29. marts 2019

Regeringspartiet Liberal Alliance kommer nu, kort før det forestående valg, med en grøn udmelding. Partiet har præsenteret en klimaplan, hvor forskning er et centralt element.

LA vil oprettet en klimaforskningsfond, som skal have tilført 3,7 mia. kroner om året.

Det skriver partiet i en ny klimaplan.

De 3,7 mia. kroner svarer til, at Danmark årligt afsætter 0,2 pct. af BNP til en klimaforskningsfond, og det er en seksdobling af det nuværende niveau, skriver partiet.

Frem mod 2030 vil LA således bruge i alt 37 mia. kroner på klimaforskning.

”Hvis Danmark og verden skal nå i mål med at blive CO2-neutrale i 2050, er det nødvendigt med nye teknologiske løsninger. Nogle af dem er vi tæt på, andre er vi langt fra. Derfor kræves der mere forskning”, skriver partiet i sin nye klimaplan.

Regeringspartiet ønsker, at ”Danmark skal gå foran og yde sit bidrag til den forskning, der kan gøre verden CO2-neutral”, skriver de endvidere.

– Vi kan ikke blive ved med at skubbe problemet, for udfordringen kommer tættere og tættere på, siger LA’s formand, udenrigsminister Anders Samuelsen, om baggrunden for udspillet til TV 2.

Ifølge Anders Samuelsen skal der to ting til, for at Danmark når i mål på klimaområdet.

– Mere af den grønne energi og massiv indsats på forskningsområdet, siger Anders Samuelsen.

Varm velkomst

Overfor TV 2 hilser klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) udspillet velkommen og understreger, at der er brug for flere penge til forskning for at finde løsninger på klimaudfordringerne:

– Nye teknologiske løsninger kræver, at der bliver flere penge til forskning, siger ministeren.

Derfor er LA’s klimaplan ”meget fornuftigt, hvis ellers pengene kan findes”, pointerer han.

Både Dansk Industri og Ingeniørforeningen IDA tager også varmt imod LA’s klimaplan på Twitter:

– Så fik Anders Samuelsen og LA sat forskning på den politiske dagsorden med en seriøs saltvandsindsprøjtning på 3,7 mia. kr. årligt til forskning inden for nye grønne teknologier, skriver Mette Fjord Sørensen, forskningspolitisk chef i DI.

Samme opbakning møder klimaplanen fra Ingeniørerne:

– Forskning er efter vores mening blandt de vigtigste opgaver for det (snart) nye Folketing – tak for meldingen, skriver IDA.

”Klimasvingninger”

Liberal Alliane har hidtil ikke været kendt som de fremmeste klimaforkæmpere på Christiansborg.

For knap 3 år siden ville partiet end ikke tage ordet ”klimaforandringer” i sin mund. I stedet har partiets klimaordfører, Carsten Bach, bevidst brug ordet ”klimasvingninger”.

– Det er bevidst at jeg ikke bruger ordet klimaforandringer. Både fordi jeg er vant til fra min baggrund at bruge ordet ’svingninger’ og fordi, jeg mener, at der er en række usikkerheder i spillet om klimadebatten. Jeg er for eksempel ikke enig i, at klimasvingningerne helt entydigt er menneskeskabte, sagde den geolog-uddannede Carsten Bach til Jyllands-Posten i 2016.

Forskning er blot ét af flere initiativer i Liberal Alliances klimaplan.

Partiet foreslår også en nedsættelse af el-afgiften og el-varme-afgiften på 4,8 mia. kroner, og at afskaffe registreringsafgiften på grønne biler. Derudover vil partiet have vedtage en ny klimalov.

”Liberal Alliance foreslår, at der skal vedtages en ny klimalov i Folketinget, der bl.a. skal indeholde etableringen af et egentligt klima-økonomisk råd under De Økonomiske Vismænd. Det skal vejlede til den mest omkostningseffektive og samfundsøkonomiske bedste grønne omstilling. Det handler om at træffe de mest rationelle valg”, skriver partiet.

Pengene til at gennemføre planen skal blandt andet findes ved besparelser inden for den offentlige sektor, gennem økonomisk vækst og en øget beskæftigelse, skriver Berlingske.

samfund

Boris Johnson vil lokke de dygtigste forskere til Storbritannien

I kølvandet på Brexit vil den britiske premiereminister forsøge at lokke de dygtigste forskere til Storbritannien med nogle særlige visum-regler. Det kan være godt nyt for danske forskere, mener præsident i Videnskabernes Selskab, der dog har svært ved at se, hvordan det kan erstatte status quo