Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Aalborg-forskning skal hjælpe virksomheder med klimaudfordringer

Øgede klimakrav kan true små og mellemstore virksomheder på eksistensen.

Aalborg Universitet skal hjælpe SMV'er med at blive klar til klimaudfordringerne. Foto: iStock

CO2-fri leverandørkæde er i stigende grad et krav fra danske frontløbervirksomheder, som Novo Nordisk, Velux, Ørsted og senest Lundbeck.

Det øger kravene til de små- og mellemstore virksomheder (SMV’er) og kan true deres eksistens.

– Globale krav til klima- og bæredygtighedsdokumentation udfordrer danske underleverandører, som ikke har styr på deres data og indsatser. Det betyder, at de risikerer at blive hægtet af den globale udvikling, siger Jacob Kjeldsen, chef for Fremstillingsindustrien i DI, som er en af partnerne i det nye projekt Klimaklar SMV.

Projektet skal hjælpe SMV’erne med at leve op til deres store kunders klimakrav, så de ikke mister dem.

Ud over Dansk Industri er partnerne Industriens Fond, tænketanken Axcelfuture, Global Compact Network Denmark, konsulenthuset Viegand Maagøe og ikke mindst Aalborg Universitet.

– Klimadata kommer fra mange forskellige kilder, og det er i princippet relativt kompliceret at finde og hente de mange data, siger professor Lone Kørnøv, leder af Dansk Center for Miljøvurdering, Aalborg Universitet.

– Vi vil forsøge at binde vores forskningsmæssige metoder og teorier på de konkrete erfaringer, vores partnere har i projektet, for på den måde at få nogle indsigter, der kan være til gavn for alle SMV’er, siger hun videre

Kun få produktionsvirksomheder kender deres klimaaftryk
Kun omkring ti procent af de danske produktionsvirksomheder kender nemlig deres klimaaftryk, ifølge en undersøgelse fra Klimapartnerskab for Produktionsvirksomheder i 2020.

De mangler både data om deres klimaaftryk, viden om klima og bæredygtighed. Og det skyldes ikke modvilje, at de ikke er kommet i mål, ifølge Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark.

– Vi oplever, at virksomhederne gerne vil arbejde med SBTi (Science Based Targets, red.), men at overskuddet i hverdagen er begrænset. Og så må vi ikke glemme, at corona for mange virksomheder har betydet, at al udvikling er sat i stå, siger hun i meddelelsen.

De 50 SMV’er, som er med i projektet, får blandet andet eksperthjælp til at lægge en plan for, hvordan deres virksomheder og ikke mindst deres produkter og services kan blive klimavenlige, lyder det i en pressemeddelelse.

SMV’er skal dokumentere klimaindsats
Men en ting er at leve op til kravene, noget andet er at dokumentere det. Det kan være et problem for mindre leverandører, som Montanas adm. direktør for nylig fortalte i forbindelse med, at virksomheden hjælper dem med det arbejde.

– Det vil være trist, hvis man bliver fravalgt som leverandør, fordi kravene til dokumentation bliver så høje, at kun store organisationer kan leve op til dem. Jeg vil fx nødig vælge nogle andre end de små, lokale leverandører til vores specialopgaver, men fordi de ikke har organisationer bag sig, sender de navne og numre på deres leverandører til os, så tager vi fat i dem, sagde han i interviewet.

En vigtig del af Klimaklar SMV er derfor at gøre virksomhederne i stand til at dokumentere deres klimaindsats, så de data kan indgå i deres kunders klimaregnskab.

Partnerne bag projektet håber, at det vil øge konkurrencekraften blandt SMV’erne både i Danmark og globalt.

– Det er helt afgørende for danske virksomheders konkurrencekraft, at de proaktivt arbejder med den grønne omstilling og får styr på deres klimaaftryk. Det forventes af kunderne, og de forventninger vil stige i fremtiden, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond i meddelelsen.

De 50 SMV’er i projektet skal i løbet af 2021 udarbejde en klimaplan, og arbejde videre med anbefalinger til klimakommunikation og branding. Det skal gøre dem klar til at få Science Based Targets-certificeringen, som FN står bag i samarbejde med andre internationale organisationer.

LÆS OGSÅ: Store virksomheder skal ikke sende regningen for grøn omstilling videre

 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.