Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

BioInnovation Institute og DTU starter millionprojekt for forskere

Det nye innovationssamarbejde skal bringe mere forskning på markedet langt hurtigere

CEO i BioInnovation Institute, Jens Nielsen.

BioInnovation Institute (BII) er bedst kendt for at være Novo Nordisk Fondens innovationsinitiativ og inkubator, som startup- og spinout-virksomheder ansøger om at blive en del. Her får de økonomisk støtte og netværksmuligheder til at modne deres virksomheder til markedet.

Men i BII’s nye projekt “BII Faculty” går de et skridt tilbage.

Her er ambition i stedet at bringe tidlige innovationsprojekter fra universiteterne hurtigere til markedet i form af f.eks. nye produkter, og det første samarbejde er nu indgået med Danmarks Tekniske Universitetet (DTU).

Projektet er målrettet internationale og nationale topforskere, der får mulighed for at etablere et forskningsteam hos BioInnovation Institute.

– Tanken er, at vi vælger udviklingsprojekter, som er lidt tidligere i processen og mere risikobetonede, og som har mulighed for at spinne ud til stærke, selvstændige virksomheder. Vi er særligt på udkig efter nogen indenfor platformsteknologi, siger CEO i BioInnovation Institute, Jens Nielsen.

Idéen er, at forskerteamet bliver trukket ud fra DTU og over på BII, hvor det bliver bygget op, og her får de optagne universitetsprojekter seks mio. kr. om året over en treårig periode til at bygge en virksomhed op.

– Patentrettighederne på forskningen tilhører fortsat DTU, men forskningsprojektet skal trækkes ud fra det akademiske miljø, så det kan få et mere kommercielt fokus. Vi opsætter nemlig milepæle i deres forretningsudvikling, som de skal opnå, og det er et helt andet miljø end det akademiske, siger Jens Nielsen.

De to første projekter hos DTU er allerede fundet, som har de anerkendte professorer Morten Sommer og Jay Keasling i spidsen 

Vi kan modne vores teknologi hurtigere
Det første innovationsprojekt, som DTU og BII har indgået aftale om, har professor Jay Keasing ansvaret for. Han har både tilknytning til DTU og Berkley University i Californien, og så arbejder han med et projekt, der taler direkte ned i BII’s overordnede målsætninger.

Han vil nemlig nedsætte en arbejdsgruppe, som vil øge produktionen af naturligt forekommende organiske stoffer, der f.eks. kan findes i planter, og som kan anvendes til et utal af ting – herunder i medicinske behandlinger og fødevareprodukter.

Det andet forskningsprojekt med professor Morten Sommer i spidsen har fokus på opdagelsen af sammenhængen mellem bakterierne i menneskets tarmflora og indvirkning på psykiske sygdomme, som f.eks. depression og angst. 

Begge projekter viser stort potentiale, og professor Morten Sommer er begejstret for samarbejdet, som giver dem mulighed for at modne deres teknologi mod markedet langt hurtigere. 

– Det nye innovationssamarbejde mellem DTU og BII giver os mulighed for at nedsætte et team med en meget stærk industriekspertise på et meget tidligt udviklingsstadie. Det giver os mulighed for at modne vores teknologi mod markedet hurtigere, end vi ellers vil kunne inden for universitetsverdenen i dag, hvor fokus primært er på forskningen. Vi ser det derfor som en unik mulighed for os, og vi forventer at forkorte vejen til markedet betydeligt, siger Morten Sommer.

Der skal være klart udviklingspotentiale
Det er kun projekter med anerkendte topforskere fra både ind- og udland, som BII gerne vil danne samarbejde med. Det skyldes både, at de gerne ser, at personen i spidsen for projektet har erfaring med at starte virksomhed, men det mindsker også risikoen.

– Vi henvender os til topforskere, fordi vi for det første gerne vil se udvikling, som er baseret på solid forskning. Desuden har også vi valgt personer, som har startet virksomhed før og har den fornødne erfaring. Begge dele hænger sammen med, at tiltaget er nyt, så vi vil også gerne risikodække og vælge nogen, der ved, hvad det drejer sig om, siger Jens Nielsen og tilføjer:

– Men får BII Faculty succes, vil vi også være mere risikobetonede og dermed vælge yngre forskere. 

Derfor er kriterierne for optagelse også, at det er topforskning, hvor BII kan se et klart udviklingspotentiale og stærke chancer for, at der kan etableres et firma indenfor en kort årrække.

– Det skal være et projekt, der er baseret på topforskning, som er gennemført af en stærk forskningsgruppe. Desuden skal vi se, at der er rimelig mulighed for at etablere et firma inden for de tre år, hvor de er her. Og så ser vi også på deres teknologiplatform i et lidt bredere perspektiv i forhold til at kunne bygge solide virksomheder på sigt, siger Jens Nielsen.

Tanken bag er filantropisk
Innovationssamarbejdet med DTU er ikke det eneste, som BII har i tankerne, og de håber på at kunne samarbejde med alle universiteterne i Danmark. Men det tager tid, og det er en kompliceret proces at opbygge et samarbejde.

BII satser dog på at optage fem til seks projekter i 2020, og de har fået 73 mio. kr. tildelt af Novo Nordisk Fonden til at opstarte det. BII forventer dog ikke at tjene pengene ind igen.

– Vi får ikke noget økonomisk ud af det, men det er heller ikke vores mandat. Det er filantropisk, og det er et instrument, som er med til at støtte entreprenørskab yderligere i Danmark. Så med BII Faculty håber vi, at vi kan være med til at accelerere det projekt. 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.