Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Copenhagen Atomics vil ’disrupte’ energimarkedet med atomkraft på samlebånd

Virksomheden vil vælte verden med mobil atomkraft – men de vil ikke producere til det danske marked eller deltage i den danske energidebat – for den er kørt af sporet.

Grundlæggerne af Copenhagen Atomics. Fra venstre er det Thomas Steenberg, Peter Szabo, Thomas Jam Pedersen og Aslak Stubsgaard. Foto: Cph Atomics.

- Vi laver anvendt forskning, der skal forbedre atomkraft. Det har vi brugt otte år på, og vi er kommet frem til noget, der er vanvittigt meget bedre, end det vi har i dag. Det vil ’disrupte’ markedet og fuldstændig ændre den almindelige opfattelse af, hvad atomkraft er.

Den kontante udmelding kommer fra Thomas Jam Pedersen, co-founder af Copenhagen Atomics. Virksomheden har haft fart på siden begyndelsen i 2015 – både i forhold til produktet og til virksomhedens størrelse – der i dag tæller cirka 55 ansatte i Danmark.

Udviklingen er kickstartet af investorer, især fra udlandet, der bogstaveligt tal har købt ind på ideen om små modulære atomreaktorer baseret på saltsmeltningsteknologi (Thorium), der kan sættes på lastbiler og køres det sted hen, hvor der er behov for energien.

Teknologien skal være med til at løse verdens energiproblemer og på sigt gøre verden fri for kul, olie og gas.

Sådanne ambitioner kræver en effektiv og strømlinet produktion, og hvis man endnu ikke har fornemmet det, så er Thomas Jam Pedersen på det område også meget ambitiøs:

- Vi har helt fra starten sagt, at atomreaktorer skal laves på samlebånd, fuldstændig ligesom man laver biler og fly. Det der med at bygge en reaktor ude på en mark langt væk, og samtidig lade det være politisk styret, det er for omkostningstungt. Vi ved fra historien, at dét der er politisk styret som fx infrastruktur bliver alt for dyrt og forsinket, siger han. 

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: