Den danske økonomi kan vokse med 35 mia. kr. årligt frem mod 2030, hvis vi investerer langt mere målrettet i kunstig intelligens og skaber endnu mere forskning i teknologien.
Det er en af konklusionerne i “An AI Nation?”-rapporten, som Innovationsfonden og konsulentvirksomheden McKinsey & Co. netop har udgivet.
Udover en voksende økonomi kan kunstig intelligens også indbringe samfundet yderligere ni mia. kr. årligt til velfærd og offentlig service. Og så kan teknologien spille en helt central rolle i løsningen på klimakrisen.
– Kunstig intelligens er allerede en integreret del af vores liv og vores samfund. På globalt plan investeres der uanede summer i teknologien. I Danmark har vi allerede nogle styrkepositioner inden for kunstig intelligens, der giver os forudsætningen for at blive en del af det globale førerfelt. Men det kræver en meget ambitiøs og langsigtet indsats, siger Innovationsfondens konstituerede direktør, Tore Duvold, og fortsætter:
– Til gengæld er de potentielle økonomiske gevinster enorme – både for samfundet, den fælles velfærd og vores daglige liv, siger han.
Flere indsatser skal til for at øge vores position
Det er på grund af den øgede produktivitet ved hjælp af kunstig intelligens, at Danmark kan høste så stor en økonomisk gevinst hvert eneste år.
Men det kræver flere essentielle tiltag, hvis vi skal nå op på de 35 mia. kr.
Rapporten konkluderer nemlig, at der skal investeres langt mere i forskning i kunstig intelligens fra både statens og det privates side – og så skal erhvervslivet i højere grad udnytte de muligheder kunstig intelligens skaber – og tilpasse sig dem.
Men der skal også hentes udenlandsk talent. Og så skal arbejdsstyrken i Danmark opkvalificeres, da man ellers risikerer stor mangel i fremtiden.
Faktisk konkluderes det i rapporten, at vi kommer til at mangle 80.000 medarbejdere med de rette kompetencer i fremtiden – og allerede nu råber arbejdsmarkedet efter mere talent på området.
– Vi er alle enige om, at Danmark skal leve af viden, uddannelse og forskning. Det gælder ikke mindst inden for kunstig intelligens, hvor vi kigger ind i et scenarie med stor mangel på folk med de rette kompetencer. Det er en klar barriere for, at Danmark kan få gavn af udviklingen inden for kunstig intelligens, siger Tore Duvold.
Der er endnu flere områder, hvor Danmark kan øge sin indsats og styrke sin position indenfor kunstig intelligens. Innovationsfonden og McKinsey & Co.-rapporten har identificeret seks gældende områder, der bør fokuseres på.
2. Adgangen og brugen af offentlig data igennem øget kompatibilitet og modernisering af dataregulering skal øges.
3. Danmark skal styrke sit forskningsmiljø indenfor kunstig intelligens – det skal man bl.a. Gøre ved at tiltrække nogle få superstjerne-forskere.
4. SMV’ere skal hjælpes med implementering af kunstig intelligens. Det skal bl.a. ske igennem lettere adgang til talent og eksperter.
5. De offentlige og private investeringer i teknologien skal fremmes, og så skal der bygges én til to kunstig intelligens-klynger omkring de største danske byer.
6. Det internationale samarbejde om standardisering, lovgivningsrammer og investeringer skal fordres.
Kilde: Innovationsfonden
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.