Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Danske politikere svigter nordisk forskningssamarbejde

I Danmark prioriteres europæisk samarbejde over det nordiske – ofte på bekostning af bedre forskning. Sådan lyder kritikken fra direktøren for Nordforsk på baggrund af ny rapport om ’merværdi’ i nordisk forskningssamarbejde.

Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, mener ikke, at danske politikere fokuserer nok på fælles nordisk forskningssamarbejde. Foto: Kurt Gaasø.

Arne Flåøyen, direktør for NordForsk, leverer en slet skjult bredside til danske politikere, da jeg spørger ham om, hvad man i Danmark kan bruge organisationens aktuelle rapport til: 

- I Danmark kan rapporten bruges til at forstå, hvad man egentlig får ud af fælles nordisk samarbejde, for der er altid en national tilgang og interesse, og i Danmark er man tilbøjelig til at kigge mere mod europæisk samarbejde frem for nordisk samarbejde, siger han. 

Rapporten hedder ”Nordic Added Value in Nordic Research Co-operation” og er 76 sider lang.

Den handler kort fortalt om begrebet 'merværdi' i nordisk forskningssamarbejde, og hvordan der skabes merværdi udover alt det, forskningssamarbejdet i første omgang er etableret for at undersøge.

Arne Flåøyen mener, at Danmarks europæiske fokus skyldes, at vi er så tæt på Centraleuropa.

Det virker for ham som om, at fælles nordisk samarbejde er mindre relevant for danske politikere end for norske og svenske politikere.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: