Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Derfor skal vi have “blinde” bevillingsmodeller

Et studie af Villum Experiment peger på, at dobbeltblinde bevillingsmodeller bryder med bias og giver forskere arbejdsglæden tilbage. For forskningen og forskernes skyld, skal modellen udbredes, mener Thomas Sinkjær, generalsekretær i Videnskabernes Selskab.

Villum Experiment har dobbeltblindet fagfællebedømmelse: Ansøgernes navn, køn, tilhørsforhold og ikke mindst tidligere meritter er skjult for bedømmerne, og bedømmerene forhandler ikke med hinanden. Foto: iStock/Neustockimages.

Tag din vildeste forskningside. Tør den udfordre normen, og kan den muligvis føre til gennembrud? 

Hvis ja, beskriv forskningsprojektet med 10.000 tegn. Glem frygten for konkurrencen, politikernes ønskeområder, din alder, køn, netværk og længden på dit CV. Send anonym ansøgning. 

Det er i grove træk processen for en forsker, der vil søge om midler i Villum Fondens forskningsprogram The Villum Experiment (VE). Her er ansøgerne anonyme overfor deres anmeldere for at skærpe fokus på forskningsidéen og for at befri forskerne for at tænke på tidligere meritter. Der er samtidig vandtætte skodder mellem bedømmerne. Processen er så at sige dobbeltblindet.

Den proces er en gave, lyder det fra forskere i et nyt studie, der har undersøgt oplevelsen som forsker i VE-forskningsprogrammet. Undersøgelsen er en del af et forskningsprojekt på Dansk Center for Forskningsanalyse (CFA) på AU, der skal undersøge forskelle på forskningsresultater i Villum Experiment i forhold til traditionelle programmer.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: