Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskere dropper Elsevier og danner eget tidsskrift

Forskere bryder fri af forlagsgiganten Elsevier og starter nyt tidsskrift.

Jesper Wiborg Schneider, fra Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet er en af de forksere, der har startet et nyt tidsskrift uden om Elsevier. Det sker i protest mod forlagsgigantens forretningsmodel, der gør det dyrt for forskere at tilgå egne publikationer.
Jesper Wiborg Schneider er professor på Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet. Foto: PR

Debatten om en mere åben adgang til forskningsartikler har længe præget forskningsverdenen. Især den hollandske forlagsgigant Elsevier bliver kritiseret for at omgå ”åben adgang” og kræve store summer af universiteterne for adgang til indhold, forskerne selv har leveret.

Det har fået redaktionen på et af tidsskrifterne, Journal of Informetrics, til at kvitte deres stillinger og starte deres eget medie, ’Quantitative Science Studies’, som har non-profit-organisationen ISSI i ryggen. Mediet lever op til alle principper for åben adgang til forskning, den såkaldte Open Access.

Nok er nok
– Vi finder den nuværende situation fuldstændig håbløs. Vi har flere gange forsøgt at opfordre Elsevier til at følge nogle tiltag, som ville gøre forskningen mere åben, men det har de stort set været afvisende overfor, siger en af ’afhopperne’, Jesper Schneider, til Videnskab.dk.

Han arbejder Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet og har skrevet for netop Journal of Informetrics, som er det mest anerkendte tidsskrift indenfor forskning i videnskabelig kommunikation.

NORGE FORHANDLER PÅ OVERTID OM ADGANG TIL FORSKNINGSSARTIKLER

Tidsskriftet er ejet af forlagsgiganten Elsevier, som ejer størstedelen af alle videnskabelige udgivelser i verden. Og det er de udgivelser, universiteterne tvinges til at købe abonnement på, hvis deres forskere skal have adgang til data og viden, som de selv producerer.

Sammen med samtlige af sine kolleger på Journal of Informetrics har Jesper Schneider fået nok af at tale for åbenhed i forskningen for samtidigt at arbejde for et forlag, der afviser alle ændringer hen imod fri adgang til forskning. Det fortæller han til Videnskab.dk.

Det nye medie får en ny skal men samme redaktion, politik og indhold som Journal of Informetrics. Selve initiativet om sige fra til Elsevier bakkes op af direktøren for Danske Universiteter, Jesper Langergaard.

Til Videnskab.dk siger han blandt andet, at det det bliver spændende at følge udviklingen og se, om andre følger trop.

Det koster kassen af læse kollegers forskning
Science Report har tidligere skrevet om den stigende kritik af, hvordan en håndfuld internationale forlag udnytter monopollignende tilstande og tjener store summer på at formidle  viden, som forskerne selv har skabt i første omgang.

Det anslås, at europæiske universiteter årligt bruger over fem mia. kroner på retten til at tilgå forskningsdata og publikationer. Til sammenligning viser en aktindsigt foretaget af Science Report, at Danmark årligt betaler cirka 300 mio. kroner. Og overskuddet ryger ind på forlagenes konti fremfor tilbage til de offentlige forskningsinstitutioner – og dermed fremtidig forskning.

Derfor har man længe diskuteret nye modeller for, hvordan man helt eller delvist kan bløde mere op for adgangen – i forhold til Elsevier en diskussion, der ikke er kommet videre.

Om Open Access
Open Access handler om fri adgang til videnskabelige udgivelser. Med Open Access, eller på dansk åben adgang, er forskningsartikler tilgængelige for alle uden abonnement. Tendensen disse år går hen imod, at flere og flere forskningspublikationer udgives efter principperne for Open Access.

LÆS PRESSEMEDDELELSEN OM DET NYE TIDSSKRIFT 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.