Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Norge forhandler på overtid om adgang til forskningsartikler

Aftalerne om Norges adgang til store forskningstidsskrifter udløb ved årsskiftet.

Adgangen til forskningsartikler er for dyr, mener flere universiteter.
Norge forhandler med forlag om adgang til forskningsartikler og data. Flere kritiserer store forlag for at kræve for mange penge af universiteterne for adgang til indhold, forskerne selv har leveret.

Norge forhandler på overtid med fire af verdens største forlag for videnskabelige tidsskrifter Wiley, Taylor & Francis, SpringerNature samt den hollandske forlagsgigant Elsevier.

Parterne, der mødes igen i midten af januar, er ikke nået til enighed om, hvad det er rimeligt at betale for adgang til forskningsartikler og viden, skatteborgere i forvejen har betalt for at få skabt af forskerne.

Nina Karlstrøm fra direktoratet Unit, Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, forhandler på vegne af Norges universiteter. Hun udtaler til det norske medie Forskerforum, at de er optimistiske.

Danmark bruger 300 mio. kroner om året på forskningstidsskrifter

I den gamle aftale fra 2014-2018 betalte norske uddannelsesinstitutioner eksempelvis over 400 millioner norske kroner til Elsevier. Det skriver Forskerforum, der har fået indsigt i aftalen. Og det er blandt andet den enorme sum, der ikke er enighed om.

Forskningsartikler skal være tilgængelige for alle

Hele sagen handler om prisen for adgang til det arbejde, institutionerne selv står bag – og om princippet i, at alle skal have adgang til forskning.

Det anslås, at europæiske universiteter årligt bruger over fem mia. kroner på retten til at tilgå forskningsdata og publikationer. Til sammenligning viser en aktindsigt foretaget af Science Report, at Danmark årligt betaler cirka 300 mio. kroner. Og overskuddet ryger ind på forlagenes konti fremfor tilbage til de offentlige forskningsinstitutioner – og dermed fremtidig forskning.

Science Report har tidligere skrevet om, at der herhjemme såvel som i vores nabolande rejses stigende kritik af, hvordan en håndfuld internationale forlag udnytter monopollignende tilstande og tjener så store og stigende summer på at formidle den viden, forskerne selv har skabt i første omgang. Ikke mindst fordi, store spillere med flere tidsskrifter under sig er svære for forskerne at undvære.

Den norske regering har vedtaget, at offentlig forskning skal være åben for alle. Som et skridt i den retning forsøger de at få forlagene med på en ny abonnementsaftale – en aftale, hvor institutionerne fortsat betaler for adgang, mod at al forskning skal publiceres åbent, så alle kan læse den.

Stadigvæk hul igennem

Sidste melding lyder ifølge Forskerforum, at de norske forskere trods forhandlinger fortsat har adgang til indholdet fra alle tidsskrifter her et par dage ind i januar. Det er dog uvist, hvor længe det varer. Tre af forlagene havde inden aftalens udløb lovet fuld adgang januar ud, imens forhandlinger foregik, skriver Forskerforum.

Det største forlag, Elsevier, havde omvendt signaleret, at adgangen ville blive lukket allerede fra nytår. Det ville blandt andet betyde, at adgang til medier som Cell og The Lancet samt 2400 andre tidsskrifter forsvandt.

Europæiske universiteter universiteter til Vestager: Stop forlagsmonopol

Indtil videre er der dog fortsat hul igennem til Elseviers medier frem til, at parterne mødes igen midt januar.

Science Report følger sagen.

 

Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022

Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.