Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forum for Forskningsfinansiering mødes for første gang

Fondes indflydelse på dansk forskning bliver første punkt på dagsordenen

Foto: iStock.

Den 27. november mødes medlemmerne af Forum for Forskningsfinansiering for første gang. Det er forskningsminister Tommy Ahlers (V), der har inviteret en række fonde til et møde med de danske universiteter. Det skriver Danmarksfonde.dk.

Når Forum for Forskningsfinansiering mødes, nu knap et år efter at være blevet etableret, skal medlemmerne først og fremmest diskutere de indirekte omkostninger, der er knyttet til eksternt finansierede forskningsprojekter.

I takt med, at flere aktører får “stigende indflydelse på retningen i dansk forskning”, vurderer ministeren, at der er behov for en tættere dialog for at sikre et godt samarbejde, skriver Danmarksfonde.dk. Og medlemmerne skal derfor diskutere de ting, der har særlig betydning i samspillet mellem den offentligt finansierede forskning, universiteterne og de private fondes forskningsfinansiering.

Formålet med Forum for Forskningsfinansiering, der er et forskningspolitisk initiativ, er, at det skal være en platform til at styrke samarbejde mellem aktørerne inden for dansk forskning.

Håndteringen af de indirekte omkostninger er i den sammenhæng ”en central udfordring”, som der står i regeringens plan ”Danmark – klar til fremtiden”. Og ambitionen er, at medlemmerne skal skabe større transparens i universiteternes indirekte omkostninger med inspiration fra blandt andet Sverige, Storbritannien og Norge.

Forum for Forskningsfinansiering består af medlemmer fra en række af de store, private fonde samt formændene for de tre offentlige fonde, og rektorer fra de otte universiteter.

De 17 medlemmer af Forum for Forskningsfinansiering er:

– Departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet: Agnete Gersing

– Carlsbergfondet: Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher
– Lundbeckfonden: Senior Vice President, Grants & Prizes, Thomas Sinkjær
– Novo Nordisk Fonden: Adm. dir. Birgitte Nauntofte og Head of Communication and Stakeholder Relations Steffen Lüders
– Velux Fonden: Direktør Ane Hendriksen
– Villum Fonden: Forskningsdirektør Thomas Bjørnholm

– Rektor for Aalborg Universitet: Per Michael Johansen
– Rektor for Aarhus Universitet: Brian Bech Nielsen
– Rektor for Copenhagen Business School: Per Holten-Andersen
– Rektor for Danmarks Tekniske Universitet: Anders Overgaard Bjarklev
– Rektor for IT-Universitetet: Mads Tofte
– Rektor for Københavns Universitet: Henrik C. Wegener
– Rektor for Roskilde Universitet: Hanne Leth Andersen
– Rektor for Syddansk Universitet: Henrik Dam

– Formand for Danmarks Frie Forskningsfond: Peter Munk Christiansen
– Formand for Danmarks Grundforskningsfond: Liselotte Højgaard
– Formand for Danmarks Innovationsfond: Jens Maaløe

Kilde: Danmarksfonde.dk 

Lunken modtagelse 

Temaet for det første møde har dog fået en lunken modtagelse af to af de absolut største fonde: Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden.

– I vores fundats er det tydeligt angivet, at vi kan give midler til videnskabelige, sociale og humanitære formål. At varetage universiteters generelle drift ser vi ikke som omfattet af vores vedtægtsmæssige uddelingsområde, og det er i øvrigt noget, vi mener, er et offentligt anliggende.

Sådan sagde den ny tidligere bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye, til Danmarksfonde.dk i februar.

Forum for Forskningsfinansiering er ét af initiativerne i den forskningsstrategi, regeringen lancerede i december sidste år under den daværende forskningsminister Søren Pind. Målet med strategien er at gøre Danmark til én af de førende forskningsnationer med en bred vifte af initiativer, heriblandt også den såkaldte Nobel-pagt.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.