Den 27. november mødes medlemmerne af Forum for Forskningsfinansiering for første gang. Det er forskningsminister Tommy Ahlers (V), der har inviteret en række fonde til et møde med de danske universiteter. Det skriver Danmarksfonde.dk.
Når Forum for Forskningsfinansiering mødes, nu knap et år efter at være blevet etableret, skal medlemmerne først og fremmest diskutere de indirekte omkostninger, der er knyttet til eksternt finansierede forskningsprojekter.
I takt med, at flere aktører får “stigende indflydelse på retningen i dansk forskning”, vurderer ministeren, at der er behov for en tættere dialog for at sikre et godt samarbejde, skriver Danmarksfonde.dk. Og medlemmerne skal derfor diskutere de ting, der har særlig betydning i samspillet mellem den offentligt finansierede forskning, universiteterne og de private fondes forskningsfinansiering.
Formålet med Forum for Forskningsfinansiering, der er et forskningspolitisk initiativ, er, at det skal være en platform til at styrke samarbejde mellem aktørerne inden for dansk forskning.
Håndteringen af de indirekte omkostninger er i den sammenhæng ”en central udfordring”, som der står i regeringens plan ”Danmark – klar til fremtiden”. Og ambitionen er, at medlemmerne skal skabe større transparens i universiteternes indirekte omkostninger med inspiration fra blandt andet Sverige, Storbritannien og Norge.
Forum for Forskningsfinansiering består af medlemmer fra en række af de store, private fonde samt formændene for de tre offentlige fonde, og rektorer fra de otte universiteter.
– Departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet: Agnete Gersing – Carlsbergfondet: Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher – Rektor for Aalborg Universitet: Per Michael Johansen – Formand for Danmarks Frie Forskningsfond: Peter Munk Christiansen Kilde: Danmarksfonde.dk
– Lundbeckfonden: Senior Vice President, Grants & Prizes, Thomas Sinkjær
– Novo Nordisk Fonden: Adm. dir. Birgitte Nauntofte og Head of Communication and Stakeholder Relations Steffen Lüders
– Velux Fonden: Direktør Ane Hendriksen
– Villum Fonden: Forskningsdirektør Thomas Bjørnholm
– Rektor for Aarhus Universitet: Brian Bech Nielsen
– Rektor for Copenhagen Business School: Per Holten-Andersen
– Rektor for Danmarks Tekniske Universitet: Anders Overgaard Bjarklev
– Rektor for IT-Universitetet: Mads Tofte
– Rektor for Københavns Universitet: Henrik C. Wegener
– Rektor for Roskilde Universitet: Hanne Leth Andersen
– Rektor for Syddansk Universitet: Henrik Dam
– Formand for Danmarks Grundforskningsfond: Liselotte Højgaard
– Formand for Danmarks Innovationsfond: Jens Maaløe
Lunken modtagelse
Temaet for det første møde har dog fået en lunken modtagelse af to af de absolut største fonde: Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden.
– I vores fundats er det tydeligt angivet, at vi kan give midler til videnskabelige, sociale og humanitære formål. At varetage universiteters generelle drift ser vi ikke som omfattet af vores vedtægtsmæssige uddelingsområde, og det er i øvrigt noget, vi mener, er et offentligt anliggende.
Sådan sagde den ny tidligere bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye, til Danmarksfonde.dk i februar.
Forum for Forskningsfinansiering er ét af initiativerne i den forskningsstrategi, regeringen lancerede i december sidste år under den daværende forskningsminister Søren Pind. Målet med strategien er at gøre Danmark til én af de førende forskningsnationer med en bred vifte af initiativer, heriblandt også den såkaldte Nobel-pagt.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.