Den britiske avis The Guardian står bag en opsigtsvækkende afsløring fra forskningsverdenen.
Det drejer sig om det stærkt kritiserede studie, der har undersøgt malariamidlet hydroxyklorokins virkning på coronavirus. Studiet, der skulle bygge på 96.000 patientjournaler, nåede frem til det resultat, at behandling med hydroxyklorokin gjorde mere skade end gavn på covid-19-patienter.
Resultaterne fra studiet fik både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og en række regeringer til at ændre strategi i behandlingen af covid-19-patienter, og den dansk Lægemiddelstyrelse til at stoppe forsøg med hydroxyklorokin.
Studiet er siden blevet trukket tilbage, men nu kan The Guardian afsløre, at det ikke alene er et lille, ukendt firma med få medarbejdere, der har leveret data til studiet. Surgisphere, som firmaet hedder, og har også en kuriøs medarbejderstab, der blandt andet tæller en pornoskuespiller og en science fiction-forfatter. Derudover har Surgispheres ansatte kun en begrænset eller slet ingen videnskabelig baggrund.
Ifølge The Guardian påstår Surgisphere at være en globalt førende sundhedsdatavirksomhed med en af de største hospitalsdatabaser i verden. Men det rimer dårligt med, at virksomheden har under 100 følgere på LinkedIn, hvor der indtil for nyligt kun var seks ansatte, og under 170 følgere på Twitter.
Ville ikke udlevere data
To af verdens førende medicinske tidsskrifter, The Lancet og The New England Journal of Medicine, har udgivet studier, der er baseret på data fra Surgisphere. Og ifølge Videnskab.dk er skandalen allerede blevet døbt #LancetGate på Twitter og har blandt andet vakt stor kritik af de to tidsskrifter.
– Det er en af de mest aparte sager, jeg har oplevet som forsker, siger professor Anton Pottegård fra Syddansk Universitet til Videnskab.dk.
Den 5. juni valgte The Lancet at trække studiet tilbage, da tre af forskerne bag studiet ikke længere kunne stå på mål for dataens pålideligheden, fordi Surgisphere ikke ville udlevere den data, der er blevet brugt i studiet.
Ifølge The Guardian har den administrerende direktør Sapan Desai flere gange afvist at give en forklaring omkring data.
Fordi studiet er blevet trukket tilbage, har Lægemiddelstyrelsen genoptager forsøg med hydroxyklorokin mod covid-19.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.