Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Fup-studie fik WHO til at stoppe corona-forskning

Et ukendt amerikansk firma har leveret mistænksom data om malariamidlet hydroxyklorokin.

Foto: iStock.

Den britiske avis The Guardian står bag en opsigtsvækkende afsløring fra forskningsverdenen. 

Det drejer sig om det stærkt kritiserede studie, der har undersøgt malariamidlet hydroxyklorokins virkning på coronavirus. Studiet, der skulle bygge på 96.000 patientjournaler, nåede frem til det resultat, at behandling med hydroxyklorokin gjorde mere skade end gavn på covid-19-patienter. 

Resultaterne fra studiet fik både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og en række regeringer til at ændre strategi i behandlingen af covid-19-patienter, og den dansk Lægemiddelstyrelse til at stoppe forsøg med hydroxyklorokin

Studiet er siden blevet trukket tilbage, men nu kan The Guardian afsløre, at det ikke alene er et lille, ukendt firma med få medarbejdere, der har leveret data til studiet. Surgisphere, som firmaet hedder, og har også en kuriøs medarbejderstab, der blandt andet tæller en pornoskuespiller og en science fiction-forfatter. Derudover har Surgispheres ansatte kun en begrænset eller slet ingen videnskabelig baggrund. 

Ifølge The Guardian påstår Surgisphere at være en globalt førende sundhedsdatavirksomhed med en af de største hospitalsdatabaser i verden. Men det rimer dårligt med, at virksomheden har under 100 følgere på LinkedIn, hvor der indtil for nyligt kun var seks ansatte, og under 170 følgere på Twitter. 

Ville ikke udlevere data
To af verdens førende medicinske tidsskrifter, The Lancet og The New England Journal of Medicine, har udgivet studier, der er baseret på data fra Surgisphere. Og ifølge Videnskab.dk er skandalen allerede blevet døbt #LancetGate på Twitter og har blandt andet vakt stor kritik af de to tidsskrifter. 

– Det er en af de mest aparte sager, jeg har oplevet som forsker, siger professor Anton Pottegård fra Syddansk Universitet til Videnskab.dk.

Den 5. juni valgte The Lancet at trække studiet tilbage, da tre af forskerne bag studiet ikke længere kunne stå på mål for dataens pålideligheden, fordi Surgisphere ikke ville udlevere den data, der er blevet brugt i studiet. 

Ifølge The Guardian har den administrerende direktør Sapan Desai flere gange afvist at give en forklaring omkring data.

Fordi studiet er blevet trukket tilbage, har Lægemiddelstyrelsen genoptager forsøg med hydroxyklorokin mod covid-19.  

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.