Biologisk Institut på Københavns Universitet og Statens Naturhistoriske Museum skal fusionere, og det har fået flere forskere til at overveje et nyt hjem til deres forskning, skriver Uniavisen.
Fusionen blev meldt ud tilbage i efteråret 2018, og allerede dengang vakte nyheden om en fusion, der ville udskille deres forskningssektioner fra museet og flytte dem ind under Biologisk Institut, ikke ligefrem jubel hos flere af de berørte forskere.
– Jeg synes, at det er utrolig trist og et stort tab for dansk forskning … Jeg har meget svært ved at se, at den tværfaglige, internationale topforskning kan fortsætte i den nye konstellation, sagde Eske Willerslev dengang til Politiken.
Usikker, utålelig situation
Men nu har fusionen altså udviklet sig til en “utålelig situation”, hvis man skal følge ordene fra Institutleder på BIO, Niels Kroer, der kommer med en redegørelse i et af KUs interne nyhedsbreve, BIOUpdate.
Der er i følge Niels Kroer usikkerhed omkring fusionsprocessen pga. “manglende afklaring af den fremtidige tilknytning af forskningssektionerne fra det tidligere Statens Naturhistoriske Museum”.
Og de forskningssektioner, han omtaler, er den Willerslev-ledede Sektion for GeoGenetik og professor Tom Gilberts Sektion for Evolutionary Genomics.
Ansøgning om overflytning til SUND
I BIOUpdate skriver Niels Kroer, at selv samme forskerne efter alt at dømme er i forhandlinger om at flytte deres centre fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på SCIENCE til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet SUND. Det skriver Uniavisen.
– Der foregår forhandlinger om en overflytning af Section for GeoGenetics og Section for Evolutionary Genomics til SUND. Det er pt. uafklaret, hvordan disse forhandlinger ender, skriver institutlederen i et nyhedsbrev fra 25. februar.
I et senere nyhedsbrev fra 25. marts står der, at Biologisk Institut har sendt budgetoversigter fra 2019 til 2022 “som beslutningsgrundlag for SUNDs dekan (Ulla Wewer, red.)”.
Topforskernes miljø smadres
Fusionsplanerne er blandt andet sat i søen for at afhjælpe flere års millionunderskud på museet, og idéen om at overflytte både museet og forskningsdelen var at skabe nærhed mellem forskerne og museets samlinger, hvis man skal følge Niels Kroer. Men det giver begrænset mening, hvis forskerne ikke følger med, argumenterer institutlederen i følge Uniavisen.
Forskerne mener på den anden side, at planerne risikerer at smadre miljøet for topforskning på SCIENCE og forringe og museets position som verdens førende naturvidenskabelige forskningsmuseum.
Uniavisen har forsøgt at få kommentarer fra både Eske Willerslev og Tom Gilbert, som ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.
Fusionsprocessen står i følge Magisterbladet stille, indtil en eventuel flytning er afklaret.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.