samfund

Global undersøgelse: Tilliden til videnskab stiger

Man hører ofte, at der verden over er faldende tillid til videnskaben og dens institutioner, og at mennesker og grupper danner deres egne ”sandheder” og fortolkninger. En ny global undersøgelse tegner dog et andet billede.

Af - 21. marts 2020

Foto: iStock.

De udbredte påstande om ”fake news” og konspirationsteorier uden faglig eller videnskabelig dækning kan godt få alle, der sætter sin lid til fakta og det grundige videnskabelige arbejde, til at miste pusten. Men der er håb.

En undersøgelse af menneskers tillid til ”videnskaben og dens institutioner” viser nemlig, at den er stigende – og det især i den yngre del af befolkningen og blandt folk over 55 år.

Konsulentfirmaet Globescan, der står bag undersøgelsen, laver blandt opinionsundersøgelser for institutioner og selskaber på global skala. Undersøgelsen er gennemført i 17 lande i årene 2001-2019 med 2018 som en undtagelse.

Globescan har direkte adspurgt respondenterne, hvorvidt de er enige i, at videnskab kan hjælpe med at skabe en bedre fremtid. På tværs af de deltagende lande er der udbredt enighed om, at det er tilfældet.

Men det er også en klar tendens, at de 18-24-årige tror mest på, at videnskaben vil gøre en positiv forskel, og at fokus på videnskabsbaserede løsninger fortsat vil vokse i årene fremover.

På tværs af lande og aldersgrupper er tilliden til videnskaben vokset i løbet af de seneste tre år, mens troen på regeringer, erhvervslivet generelt og medier er faldet. Det gælder også i Nordamerika og Europa.

Læs også: Danskerne er vilde med forskere.

Kombinationen af stigende tillid til videnskabelige institutioner og faldende tro på regeringer og erhvervsliv tyder ifølge Globescan på, at de betragter videnskaben som objektiv i modsætning til politikere og erhvervsliv, som vurderes til at pleje egne interesser.

Årets modtager af Skou-prisen er fundet

Den fornemme talentpris går i år til ung kræftforsker, der samarbejder med internationale topforskere. Ifølge tidligere Skou-modtager gør prisen blandt andet vejen til ekstern funding lettere.