De udbredte påstande om ”fake news” og konspirationsteorier uden faglig eller videnskabelig dækning kan godt få alle, der sætter sin lid til fakta og det grundige videnskabelige arbejde, til at miste pusten. Men der er håb.
En undersøgelse af menneskers tillid til ”videnskaben og dens institutioner” viser nemlig, at den er stigende – og det især i den yngre del af befolkningen og blandt folk over 55 år.
Konsulentfirmaet Globescan, der står bag undersøgelsen, laver blandt opinionsundersøgelser for institutioner og selskaber på global skala. Undersøgelsen er gennemført i 17 lande i årene 2001-2019 med 2018 som en undtagelse.
Globescan har direkte adspurgt respondenterne, hvorvidt de er enige i, at videnskab kan hjælpe med at skabe en bedre fremtid. På tværs af de deltagende lande er der udbredt enighed om, at det er tilfældet.
Men det er også en klar tendens, at de 18-24-årige tror mest på, at videnskaben vil gøre en positiv forskel, og at fokus på videnskabsbaserede løsninger fortsat vil vokse i årene fremover.
På tværs af lande og aldersgrupper er tilliden til videnskaben vokset i løbet af de seneste tre år, mens troen på regeringer, erhvervslivet generelt og medier er faldet. Det gælder også i Nordamerika og Europa.
Læs også: Danskerne er vilde med forskere.
Kombinationen af stigende tillid til videnskabelige institutioner og faldende tro på regeringer og erhvervsliv tyder ifølge Globescan på, at de betragter videnskaben som objektiv i modsætning til politikere og erhvervsliv, som vurderes til at pleje egne interesser.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.